Photo Gallery, Πολιτισμός

Η Μύρτις για τυφλούς επισκέπτες


 

Η έκθεση από την Παρασκευή στο Μουσείο Τσαλαπάτα


Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, που ανήκει στο αναπτυσσόμενο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου υποδέχεται την Μύρτις. Πρόκειται για το 11χρονο κοριτσάκι που έζησε στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου και έπεσε θύμα του λοιμού ο οποίος χτύπησε το 430 π.Χ. την αρχαία Αθήνα, που στο νέο της ταξίδι σκορπίζει ενθουσιασμό. Κυρίως στα τυφλά παιδιά.

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, η κ. Αναστασία Λούδη, γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς υποστήριξε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη συνεργασία. Είμαστε βέβαιοι πως θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ όσων επιθυμήσουν να επισκεφθούν την έκθεση, σεβόμενοι απολύτως τις ανάγκες του συνανθρώπου τους. Άλλωστε δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες ώστε να φιλοξενηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση».

Η ίδια συμπλήρωσε: «Ήταν προτεραιότητά μας να ξεκινήσει η Μύρτις από το Βόλο και όχι από κάποιο άλλο Μουσείο. Θέλαμε η Μύρτις να ταξιδέψει στην ελληνική περιφέρεια».

Να σημειώσουμε πως η ιδέα της Μύρτιδας ανήκει στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος αποφάσισε να αναπλάσει το καλοδιατηρημένο παιδικό κεφαλάκι που έφερε στο φως η αρχαιολόγος Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη το 1994 από ομαδική ταφή του Κεραμεικού.

Οι τυφλοί αλλά και οι κωφοί επισκέπτες που θα βρεθούν στην έκθεση της Μύρτιδας θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν και να δουν αντίστοιχα το πρόσωπο της Μύρτιδας. Μαζί με όλες τις λεπτομέρειες της δημιουργίας της.

Ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής, οποίος ασχολείται από χόμπι με την Αρχαιολογία, είπε: «Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο σε αυτή της τη μορφή. Άνθρωποι με προβλήματα όρασης, αλλά και ακοής θα ξεναγηθούν στο χώρο και θα γνωρίσουν τη Μύρτιδα και την ιστορία της. Ειδικές οθόνες θα ξεναγούν και όσους έχουν πρόβλημα ακοής ενώ θα υπάρχει προσωπικό που θα εξηγεί στην ελληνική αλλά και τη διεθνή νοηματική γλώσσα».

Εξάλλου, το προσωπικό και οι φύλακες του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για να συνοδεύουν παιδιά και μεγάλους με προβλήματα μερικής ή ολικής απώλειας όρασης, σε συνεργασία με το Φάρο Τυφλών. «Σκοπός μας είναι να μην τους ξεχωρίσουμε από το υπόλοιπο κοινό. Οι μεν να συνεργαστούν άψογα με τους δε» τόνισε η κ. Λούδη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον του κ. Παπαγρηγοράκη ήταν το γεγονός πως η Μύρτις είχε όλα της τα δόντια καθώς και κάποια παιδικά.

Η Αργυρούλα Δουγλέρη-Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη ΙΓ’ ΕΠΚΑ, τόνισε: «Παράλληλα με την έκθεση στο Μουσείο Τσαλαπάτα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν, από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ακόμη μία έκθεση που θα αφορά στη Μύρτιδα και η οποία θα φιλοξενείται στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Εξάλλου, το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει κι ένα άλλο κοριτσάκι με τα αγαπημένα του αντικείμενα (παπούτσια και παιχνίδια) που έφερε στο φως ο Γ. Χουρμουζιάδης, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μαζί με άλλα ταφικά μνημεία της Δημητριάδας, το κοριτσάκι από τις Φερές, το οποίο είναι σύγχρονο με τη Μύρτιδα καθώς κι εκείνο έζησε τον 5ου αι. π.Χ».

Τέλος, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό», το βιβλίο του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη «Μύρτις» καθώς και άλλες διαλέξεις του ιδίου.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το