Photo Gallery, Πολιτισμός

Φιλομήλα Λαπατά: Οι αναγνώστες δίνουν ψυχή στους ήρωές μου

 

Χαρούμενη που θα βρεθεί για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο στο Βόλο δηλώνει η συγγραφέας των best sellers Φιλομήλα Λαπατά
Χαρούμενη που θα βρεθεί για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο στο Βόλο δηλώνει η συγγραφέας των best sellers Φιλομήλα Λαπατά

Η συγγραφέας των επιτυχιών παρουσιάζει στο Βόλο τη «Χήρα του Πειραιά»

Συνώνυμη της επιτυχίας αλλά και της ευτυχίας από την ατέρμονη αναζήτηση της προσωπικής ισορροπίας των ηρώων της η Φιλομήλα Λαπατά είναι η συγγραφέας των επιτυχιών, των best sellers. Τα βιβλία της πολυδιασμένα και πολυσυζητημένα. Σε όλα η ιστορία ακουμπά τους ανθρώπους και διαχέεται μέσα από τις πράξεις τους. Σε όλα οι ήρωες έχουν όνειρα που δεν στοιβάζονται στο χώρο της φαντασίας και της προσμονής αλλά και στο νου και την πράξη, στην αναζήτηση και τη διεκδίκηση.

Η Φιλομήλα Λαπατά με την ευκαιρία της έλευσής της στο Βόλο αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 7το απόγευμα, στον πολυχώρο «Public» για την παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου «Η χήρα του Πειραιά» από τις εκδόσεις Καστανιώτη δεν κρύβει τη χαρά της γιατί στο Βόλο έρχεται για δεύτερη σχεδόν φορά μέσα σε ένα χρόνο. «Μου αρέσει να μιλώ με τους αναγνώστες των βιβλίων μου» δηλώνει και συμπληρώνει «στην ουσία αυτοί είναι που δίνουν ψυχή και δύναμη στους ήρωες και τα βιβλία μου. Μου αρέσει να κοιτώ τα μάτια που ξοδεύτηκαν για να διαβάσουν τις σκέψεις και τα γραπτά μου, τα βιβλία μου».

«Η χήρα του Πειραιά» είναι η συνέχεια της «Ξυπόλητης των Αθηνών» του βιβλίου που ήταν για ένα και πλέον χρόνο στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων. «Την ήθελα τη συνέχεια, ήθελα το τέλος της «Ξυπόλητης» να δώσει την αρχή στον προσδιορισμό των όρων «αγάπη, ευτυχία, διάρκεια». Ήταν όμως και οι αναγνώστες που ήθελαν μετά το αινιγματικό τέλος να δούνε με σαφήνεια τη συνέχεια. Δεν θέλησα να ακολουθήσω τη σίγουρη οδό της ευτυχίας. Θέλησα να δοκιμάσω την ηρωίδα μου, να την κάνω να καταλάβει αυτό που μόνον όσοι χάνουν, κερδίζουν την αγάπη. Όσοι γνωρίσουν την αγάπη, ξέρουν να τη βρούνε, να την προσφέρουν».

Το βιβλίο μας πηγαίνει στο 1910, όταν η Λάουρα Αλφιέρι – Ρώμα εγκαθίσταται στον Πειραιά μετά την απώλεια του ανθρώπου που αγάπησε πιο πολύ και από τη ζωή της. Στη νέα φάση της ζωής της η ηρωίδα ψάχνει  το παρελθόν του άνδρα της και τα ίχνη του στην πόλη του τον Πειραιά. Στο πλαίσιο των ανατροπών της ζωής της η μοίρα θα την οδηγήσει σε ανατροπές ενώ οι άνθρωποι δίπλα της θα ζούνε παράλληλες ιστορίες δίνοντας το δικό τους στίγμα. Στο νέο της κόσμο η Λάουρα θα αναζητήσει τον εαυτό της απαλλαγμένη από τις σκιές και τους ίσκιους της προηγούμενης ζωής της. «Ο ρόλος της δεύτερης ευκαιρίας, του μετά και του μετέπειτα είναι που θέλω να τονίσω με το βιβλίο αυτό τονίζει η συγγραφέας. Η ζωή έχει τους δικούς της νόμους και πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Η ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να της το δείξουμε».

Με φόντο τον Πειραιά σε πλαίσιο με ανθρώπους και οικήματα, δραστηριότητες και δράσεις ενός αιώνα πριν, η Φιλομήλα Λαπατά οδηγεί τον αναγνώστη αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η αγάπη για τη ζωή είναι το νόημα αυτού του βιβλίου. «Πρέπει να δεχόμαστε και να αποδεχόμαστε τις καταστάσεις και από αυτές να αντλούμε δύναμη και έμπνευση» καταλήγει για να τονίσει ότι η αγάπη ως κινητήριος δύναμη και η ζωή ως μοχλός είναι οι μόνιμες πηγές έμπνευσής της.

Η συνέχεια επί… του βιβλίου αλλά και από την ίδια που θα μιλήσει για τους ήρωες και τα βιβλία της, για τη ζωή και τους ανθρώπους, για εμάς.

Δανάη Πίκουλα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το