Photo Gallery, Πολιτική

Τρεις ριζικές αλλαγές στο δημόσιο

40ωρο, απογευματινή απασχόληση και ενιαίο μισθολόγιο


Ραγκούσης: Με μισή ώρα επιπλέον δουλειά την ημέρα από

τους υπάρχοντες υπαλλήλουςγλιτώνει” 45.000 προσλήψεις

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή


Με ωράριο εργασίας 40 ωρών, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, αντί 37,5 που ισχύει σήμερα, θα απασχολούνται εβδομαδιαίως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την Τετάρτη (χθες) στη Βουλή και αφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας σήμερα (χθες) στο «Μega», εξήγησε το όφελος που θα προκύψει από την αύξηση του ωραρίου εργασίας, λέγοντας ότι με μισή ώρα επιπλέον δουλειά την ημέρα από τους υπάρχοντες υπαλλήλους το Δημόσιογλιτώνειτην πρόσληψη 45.000 επιπλέον υπαλλήλων.

Ο υπουργός Εσωτερικών προδιέγραψε και τις βασικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή ως το καλοκαίρι και πιθανότατα θα εφαρμοστεί αμέσως. Όπως είπε, είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο εκτός από τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Με το νέο μισθολόγιο θα επιχειρηθούνόπως είπε ο υπουργόςνα αρθούν στρεβλώσεις που επικρατούν σήμερα στο Δημόσιο, καθώς υπάλληλοι με ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά και προϋπηρεσία, αμείβονται διαφορετικά ανάλογα με το υπουργείο στο οποίο υπηρετούν. Αυτό θα συνεπάγεται μείωση απολαβών στους υψηλόμισθους και αύξηση στους χαμηλόμισθους, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ύψος των μειώσεων ή αυξήσεων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των προσλήψεων, οι συμβασιούχοι που θα προσληφθούν με οκτάμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο θα είναι τελικά λιγότεροι φέτος, καθώςόπως είπε ο κ. Ραγκούσηςυπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε ο αριθμός των 60.000 που είχε προϋπολογιστεί για το 2011 και οι οποίοι κοστίζουν 1 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά θα είναι τελικά μικρότερος.

Για την αναλογία μία πρόσληψη μονίμου υπαλλήλου ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αυτό στην πράξη δεν ισχύει, καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνον 1.100 από τις περίπου 10.600 προσλήψεις που μπορούν να γίνουν εφέτοςβάσει των 53.000 υπαλλήλων που αποχώρησαν πέρυσικαι οι περισσότερες θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του χρόνου.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε και στην καθιέρωση από το φθινόπωρο υποχρεωτικής λειτουργίας ορισμένων χρήσιμων για τις συναλλαγές των πολιτών δημοσίων υπηρεσιών και τα απογεύματα. Όπως είπε, θα παραμένουν ανοιχτές τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα κλείνουν νωρίτερα την Παρασκευή.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, με την εφαρμογή του νέου νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στο εξής οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν μια σειρά εγγράφων διαφόρων υπηρεσιών ηλεκτρονικά από το σπίτι τους.

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, βουλευτής, Χρήστος Ζώης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Ραγκούση στο MEGA ως άγνοια της πραγματικότητας και ως επικοινωνιακό παραλήρημα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το