Αθλητισμός

Το όνειρο που κινδυνεύει να μετατραπεί σε «εφιάλτη»


Τo προηγούμενο Σάββατο το πρωί, ο καιρός πράγματι ήταν καταπληκτικός. Ηλιοφάνεια, υψηλή για την εποχή θερμοκρασία. Δεκάδες γονείς, λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο, πήραν τα παιδιά τους και κατηφόρισαν για μια βόλτα στην παραλία της πόλης μας.

Κι όμως, από κει αναγκάστηκαν να φύγουν άρον-άρον. Οι καφετέριες ήταν κατειλημμένες από νεαρούς 20-30 ετών, ντυμένους με ασπρόμαυρα. Ορισμένοι εξ’ αυτών …τραγουδούσαν βρίζοντας μανάδες παικτών κι όποιον, ενοχλημένο από την ακατάσχετη βωμολοχία τους, τολμούσε να ανοίξει …κουβέντα μαζί τους..

Ορισμένοι λοιπόν νεαροί εξ’ αυτών, στη συνέχεια στο δρόμο προς το Πανθεσσαλικό, ρήμαξαν ένα- δυο περίπτερα που βρήκαν στο πέρασμά τους και επιχείρησαν να …μπουκάρουν μέσα στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια.

Τα δακρυγόνα εντός και εκτός γηπέδου έπεσαν …άπλετα από την αστυνομία, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε χιλιάδες Βολιώτες που βρέθηκαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Αρκετές εκατοντάδες Βολιώτες βέβαια, επέλεξαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, φοβούμενοι για τη σωματική ακεραιότητά τους, καθώς και των παιδιών τους.

Μέσα στο γήπεδο, πάντως, οι χουλιγκανισμοί έδωσαν και πήραν. Οι υπάλληλοι των κυλικείων, σύμφωνα με την ΠΑΕ Ολυμπιακός γρονθοκοπήθηκαν, ενώ τους κλάπηκαν οι εισπράξεις, εκατοντάδες καθίσματα έσπασαν, οι τουαλέτες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο τρόμος και ο φόβος υπήρχαν διάσπαρτοι παντού.

Φυσικά δεν ήταν όλοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τραμπούκοι. Υπήρχαν και εκατοντάδες υγιείς φίλαθλοι, οικογενειάρχες, που με τα παιδιά τους ταξίδεψαν στην πόλη μας για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα. Έλα όμως που οι ελάχιστοι «σκότωσαν» γι’ άλλη μια φορά το ποδόσφαιρο…

Και μιλάμε για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν έχουν φυσικά κοινούς στόχους και που υποτίθεται πως είχαν καλές σχέσεις.

Και μέσα σ’ όλα αυτά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε «την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φιλάθλων της» κατηγορώντας την μάλιστα και «για επιλεκτική εναντίον του ΠΑΟΚ ευαισθησία που προκαλεί έντονα ερωτηματικά».

Δυστυχώς, ανάλογες ανακοινώσεις εκ μέρους των περισσότερων (ευτυχώς όχι όλων) ΠΑΕ έχουμε κάθε Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, ανάλογα την …περίσταση, όπου η βία κάνει αισθητή την παρουσία της..

Άρα; Άρα το κακό ξεκινάει από τις ίδιες τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, οι οποίες αν και ξέρουν, δεν κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό το μεγάλο κακό. Όχι μόνο δεν αποβάλουν (όσες τους έχουν και τους χαίρονται) αυτά τα «άρρωστα» άτομα, αλλά φροντίζουν να τους παρέχουν και κάλυψη με τις ανακοινώσεις τους.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει σωτηρία, αν αυτοί που το διοικούν και το διαφεντεύουν δεν αποφασίσουν να το περιφρουρήσουν επί τοις ουσίας.

Ναι, η αστυνομία έπνιξε το Πανθεσσαλικό στα δακρυγόνα.

Αλλά, πως πέρασαν όλα αυτά τα μπουκάλια με αλκοόλ που εκσφενδονίζονταν άδεια στον αγωνιστικό χώρο , όλα αυτά τα καπνογόνα και οι τεράστιες κοτρόνες μέσα στο γήπεδο; Πως πέρασαν όλα αυτά από τον υποτιθέμενο έλεγχο της ασφάλειας  κατά την είσοδο των «κάφρων» στο γήπεδο; Έγινε άραγε έλεγχος των οργανωμένων «φιλάθλων» για εισιτήρια πριν αυτοί πλησιάσουν στο γήπεδο; Πριν καν μπουν στο Βόλο; Πολλά τα ερωτηματικά που θα παραμείνουν δυστυχώς αναπάντητα.

Καιρός φυσικά και η πολιτεία να πάψει να κρύβεται. Να σταματήσει να βγάζει απλά βαρύγδουπες και κούφιες ανακοινώσεις. Να ανακοινώνει μέτρα που δεν γίνονται ποτέ πράξη.

Αν δεν υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο με τους «εγκληματίες» των γηπέδων. Το προηγούμενο Σάββατο, από τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε θύματα. Ο αγώνας πέρασε σε δεύτερη μοίρα και παρά την καλή προσπάθεια των δύο ομάδων, του Ολυμπιακού Β. και του ΠΑΟΚ, στον αγωνιστικό χώρο, ελάχιστοι μπόρεσαν να ασχοληθούν με το θέαμα. Οι περισσότεροι φίλαθλοι άλλωστε, σκούπιζαν τα μάτια τους που έτρεχαν και όλοι, δεν κοιτούσαν την ώρα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους υγιείς.

Και είναι πραγματικά κρίμα. Ο Βόλος περίμενε 20 χρόνια για να πανηγυρίσει την επιστροφή του Ολυμπιακού Β. στη Σούπερ Λιγκ. Γενιές και γενιές περίμεναν τις στιγμές που θα πήγαιναν στο γήπεδο μαζί με τα παιδιά τους για να δουν τα μεγάλα αστέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι είναι κρίμα, αυτό το όνειρο να κινδυνεύει να μετατραπεί σε «εφιάλτη», για χάρη λίγων εκατοντάδων ανεγκέφαλων που εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια της ελληνικής κοινωνίας και τη βυθίζουν στη βία και την καταστροφή.

papathanasiou@e-thessalia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το