Photo Gallery, Τοπικά

Το κουνούπι του …Νείλου ζει ανάμεσά μας!

«Ο κόσμος να έχει το νου του» τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας

 

 

 

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα απανωτά κρούσματα σε ανθρώπους από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αν και μέχρι στιγμής μόνο ένα κρούσμα έχει διαπιστωθεί στη Μαγνησία, ωστόσο συνολικά έξι Θεσσαλοί νόσησαν με εγκεφαλίτιδα από τον ιό, που μεταφέρουν τα κουνούπια.

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Ένας αγρότης από το Στεφανοβίκειο ήταν το πρώτο κρούσμα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου στη Μαγνησία. Οι ψεκασμοί στην περιοχή για την προστασία του πληθυσμού γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο 50χρονος αγρότης, που νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, είναι καλά στην υγεία του.

Όπως διαβεβαίωσαν οι Υγειονομικές Αρχές, πρόκειται για «ήπιο» κρούσμα, ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων από τον πληθυσμό, ενώ εκφράζονται φόβοι και για την εκδήλωση νέων κρουσμάτων.

«O κόσμος πρέπει να έχει το νου του και να προφυλάσσεται» τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δημήτρης Ζαρίφης.

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus WNV) είναι νόσημα, που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως αφορά το κοινό κουνούπι). Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι RNA ιός και ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών. Συγγενεύει με τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της εγκεφαλίτιδας του St. Louis και άλλους παρόμοιους ιούς, που προκαλούν εγκεφαλίτιδες.

Το πρώτο κρούσμα ήπιας εγκεφαλίτιδας, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου, εντοπίστηκε πριν ένα περίπου μήνα σε ενήλικα, ο οποίος κατοικεί στην Καρδίτσα. Πρόκειται για άντρα, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Καρδίτσα στο Νοσοκομείο της Λάρισας, με ήπια συμπτώματα. Από τότε τα κρούσματα αυξήθηκαν, ενώ μέχρι πρότινος έξι κρούσματα μετρούσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία), το καλοκαίρι του 2010, με συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιούν ότι αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα περιστατικά στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος. Κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η επαρκής ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας δεν προφυλάσσει τους πολίτες μόνο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά από κάθε είδους νοσήματα, που συναντάμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού, που, όπως παρατηρήσαμε και πέρσι, βρίσκονται σε έξαρση», υποστηρίζει ο κ. Ζαρίφης.

 

Εστίες ανάπτυξης

 

Σύμφωνα με μελέτη, το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου έχει τρεις βασικές ομάδες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών. Αυτές είναι οι σχάρες ομβρίων υδάτων, οι βασικοί χείμαρροι που διατρέχουν την πόλη, Ξηριάς, Κραυσίνδωνας και Άναυρος, αλλά και ένα πλέγμα παράκτιων υγροτοπικών συστημάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης.

 

Συμπτώματα

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να υπάρχουν κρούσματα σε ανθρώπους που θα νοσήσουν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι, προκαλώντας ανησυχία.

Πέρυσι τα περισσότερα κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τον ιό εντοπίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2010, 261 περιστατικά επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά, χωρίς όμως να απομονωθεί ο ιός καθαυτός, αλλά έμμεσα μέσω της ανίχνευσης των ειδικών αντισωμάτων που προκαλεί ο ιός. Από τα περιστατικά αυτά 191 παρουσίασαν νευρολογικά συμπτώματα και 34 ήταν θανατηφόρα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, η οποία περνά από μόνη της μέσα σε τρεις έως δέκα μέρες, ενώ περίπου ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζει σοβαρή νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως από δύο έως 14 μέρες (χρόνος επώασης), μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σημειώνεται ότι μόλις το 1% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, ενώ το 20% απλώς παρουσιάζει συμπτώματα κοινής γρίπης.

 

Ψεκασμοί

 

«Φέτος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δόθηκε στη Μαγνησία κονδύλι ύψους 20.000 ευρώ για τον ψεκασμό των κουνουπιών και αφορούσε όλο το Νομό. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας, οι ψεκασμοί ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία και ο εκάστοτε Δήμος έρχεται σε συνεννόηση μαζί της για να πραγματοποιηθεί ο ψεκασμός», λέει ο κ. Ζαρίφης. Σε δείγματα κουνουπιών που πάρθηκαν και ελέγχθηκαν τον Απρίλιο, δεν εντοπίστηκε κανένα, που να έφερε τον ιό του Δυτικού Νείλου, ωστόσο ούτε οι αρμόδιοι μα ούτε και οι πολίτες πρέπει να επαναπαυτούν.

 

Μέτρα προστασίας

– Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

– Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

– Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών. Είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό).

– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Οι ανεμιστήρες, ιδίως οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων.

– Καλό κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων. Στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το