Photo Gallery, Τοπικά

Εφηβικός εθισμός στο διαδίκτυο

Από την Α’ Δημοτικού οι ενεργοί χρήστες

 


 

Πανελλαδική έρευνα σε μαθητές από 14 έως 16 ετών έδειξε πως τα παιδιά της επαρχίας είναι πιο ευάλωτα στην εξάρτηση με το διαδίκτυο απ’ ό,τι τα παιδιά των αστικών κέντρων. Ως αιτία είναι το γεγονός ότι σπάνε την απομόνωσή τους, ανοίγοντας παράθυρο προς τον κόσμο, γνωρίζοντας άλλα πράγματα από εκείνα που βλέπουν στην επαρχία.

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Στην επαρχία, εκεί που οι δυνατότητες του εφήβου είναι περιορισμένες και η κοινωνία κλειστή, το διαδίκτυο φαίνεται πως είναι το διέξοδο από την καθημερινότητα.

«Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά Δημοτικού, που έρχονται και «σερφάρουν» και αυτό οφείλεται και στο σχολείο, καθώς πολλοί είναι οι δάσκαλοι, που βάζουν εργασίες, οι οποίες χρειάζονται περιήγηση στο διαδίκτυο», λέει ο κ. Αντώνης Μάνος, ιδιοκτήτης ίντερνετ καφέ στην Αγία Παρασκευή.

«Αρκετά από τα παιδιά είναι πολύ εξοικειωμένα με τη χρήση του διαδικτύου, με την αναζήτηση, αλλά και με τα παιχνίδια», προσθέτει. «Τα παιχνίδια που προτιμούν τα παιδιά του Δημοτικού, ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο. Τα κορίτσια προτιμούν παιχνίδια σχετικά με κούκλες, τις ντύνουν, τις βάφουν. Από την άλλη τα αγόρια θέλουν παιχνίδια με πολεμικό χαρακτήρα ή με αγώνες ταχύτητας. Εξάλλου, αγόρια και κορίτσια είναι φανατικά του facebook».

Τι ακριβώς συμβαίνει με τη χρήση του facebook σε τόσο μικρές ηλικίες; «Το facebook, αλλά και το διαδίκτυο στο σύνολό του θέλουν επίβλεψη από τους γονείς. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά του Δημοτικού, από Α’ Δημοτικού μέχρι 12- 13 ετών, έρχονται με συνοδεία γονέων και κάνουν χρήση του διαδικτύου. Βέβαια, όταν έχεις ένα ίντερνετ καφέ, πρέπει να επιβλέπεις τα πάντα, να βλέπεις τι γίνεται. Μπορεί κάποιος να μη γνωρίζει, να μπει σε κάποια σελίδα και να πέσει θύμα απάτης. Πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά».

Φαίνεται πως και το ποσοστό των κοριτσιών, που επισκέπτονται τα ίντερνετ καφέ, έχει αυξηθεί, αφού παλαιότερα μόνο αγόρια έβλεπες μέσα. «Έχει αυξηθεί σημαντικά. Η αναλογία είναι 60-40% ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, με τα πρώτα να υπερτερούν».

Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά στην επαρχία βρίσκουν ψυχαγωγικό καταφύγιο στο ίντερνετ, που τους είναι πιο εύκολο, από το να βγουν έξω και να ψάξουν για άλλους -ανύπαρκτους – τρόπους διασκέδασης. Τα παιδιά της επαρχίας σπάνε την απομόνωση μέσα από το ίντερνετ, καθώς έτσι νιώθουν τμήματα μιας τεράστιας κοινωνίας, με εκατομμύρια χρήστες.

«Δεν θεωρώ πως κάτι τέτοιο ισχύει στο 100%. Μάλλον είναι λίγο διφορούμενο. Διότι ναι μεν τα παιδιά στην επαρχία έχουν λιγότερες διεξόδους διασκέδασης από τα παιδιά που ζουν στην Αθήνα, όμως εδώ υπάρχουν πολλοί χώροι, που μπορούν τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα, πλατείες, πάρκα, σχολεία. Ίσως φταίει η «μόδα» ή το γεγονός πως οι γονείς είναι απασχολημένοι πολλές ώρες τη μέρα με τις δουλειές τους. Προσωπικά θεωρώ πως τα παιδιά της επαρχίας μπορούν να τα συνδυάσουν όλα», υποστηρίζει η κ. Ειρήνη Γρηγοριάδου, ιδιοκτήτρια ίντερνετ καφέ.

 

Στοιχεία

Πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού» σε πανελλαδικό δείγμα μαθητών Γ’ Γυμνασίου- Α’ Λυκείου, 14- 16 ετών, έδειξε πως το ποσοστό των εφήβων με συμπεριφορά εξάρτησης είναι μεγαλύτερο στις πόλεις της περιφέρειας σε σύγκριση με την Αττική.

Από την πανελλαδική έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

-Το 2,4% των εφήβων εμφανίζει συμπεριφορά εξάρτησης και το 19% παρουσιάζει οριακή χρήση, βρίσκονται δηλαδή ένα σκαλοπάτι πριν από τον εθισμό.

– Δεν διαπιστώθηκε διαφορά ανάμεσα στα φύλα. Αγόρια και κορίτσια φαίνεται πως κάνουν πλέον παρόμοια χρήση του διαδικτύου, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν τα αγόρια ήταν πρωταγωνιστές.

– Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook κ.ά.) αποτελούν τον πρώτο σε συχνότητα λόγο, που οι έφηβοι με συμπεριφορά εξάρτησης (εθισμό) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (100% έφηβοι με συμπεριφορά εξάρτησης).

– Ακολουθούν σε συχνότητα χρήσης τα on-line παιχνίδια (50% έφηβοι με συμπεριφορά εξάρτησης, 51,7% έφηβοι που κάνουν οριακή χρήση, 28,8% συνετή χρήση).

– 63,7% του συνόλου των εφήβων αναφέρει ότι δημοσιοποιεί προσωπικά του δεδομένα στο ίντερνετ (100% των εφήβων με συμπεριφορά εξάρτησης).

– 18,5% αναφέρει ότι θα συναντάει κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο (74% των εφήβων με συμπεριφορά εξάρτησης).

– Οι έφηβοι με συμπεριφορά εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης (ηλεκτρονικός τζόγος) και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

 

Κατάρτιση

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για κατάρτιση επιστημόνων υγείας σε θέματα «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του ίντερνετ απευθύνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΚΠΑ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας http://elearn.elke.uoa.gr/ariadni. Η κατάρτιση θα αφορά 1.000 επιστήμονες σε όλη την επικράτεια και θα υλοποιείται σε τμήματα των 25 ατόμων. Ο χρόνος διάρκειας της εκπαίδευσης για κάθε τμήμα θα είναι 2 μήνες. Το πρόγραμμα ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβριο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το