Photo Gallery, Τοπικά

Μπαμ και μπουμ οι τουφεκιές

Αυξήσεις τελών στις άδειες για το κυνήγι που άρχισε

 

 

 

Άρχισε προχθές και λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2012, η φετινή κυνηγετική περίοδος, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές συγκριτικά με πέρσι, εκτός από μερικές ρυθμίσεις για ενδημικά θηράματα τοπικού χαρακτήρα. Πάντως τα τέλη έκδοσης των αδειών αυξήθηκαν πάλι…

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Η φετινή κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε βάσει της Ρυθμιστικής που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (4/8/2011). «Τα θηρεύσιμα είδη της περιοχής της Θεσσαλίας είναι το ορτύκι, το τρυγόνι, το αγριοπερίστερο, η φάσα κ.ά., ενώ η περίοδος κυνηγιού τους λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ακόμη, η κυνηγετική περίοδος για τον αγριόχοιρο ξεκινά στις 15/9 και τελειώνει στις 20/1/2012, ενώ για το λαγό ξεκινά στις 15/9, όμως τελειώνει στις 10/1/2012. Τέλος, από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου είναι η κυνηγετική περίοδος για την πετροπέρδικα και τη νησιώτικη πέρδικα. Βέβαια υπάρχει περιορισμός ημερών (το κυνήγι επιτρέπεται μόνο Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή), αλλά και θηρεύσιμων. Επιτρέπονται δύο πετροπέρδικες και τέσσερις νησιώτικες πέρδικες ανά κυνηγετική ημέρα», τονίζει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιώργος Σιώρος.

Εξάλλου, το κυνήγι για τα επιτρεπόμενα υδρόβια θηρεύσιμα είδη, όπως π.χ. σφυριχτάρι, πρασινοκέφαλη, κυνηγόπαπια, ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου με διαφορετική ημερομηνία λήξης για κάθε θηρεύσιμο είδος.

Εκείνο που έγινε αισθητό, είναι η αύξηση των τελών υπέρ του Δημοσίου, γεγονός που επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τη θεώρηση αδειών θήρας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εφόσον οι κυνηγοί της περιφέρειας θα ευνοηθούν, χρησιμοποιώντας τοπικές άδειες θήρας, στις οποίες οι αυξήσεις είναι αισθητά μικρότερες και το γενικό κόστος χαμηλό. Οι αυξήσεις είναι κλιμακωτές στις τρεις κατηγορίες κυνηγετικών αδειών (τοπικές, περιφερειακές, γενικές). Παρότι οι κυνηγετικές άδειες είχαν ήδη υψηλό κόστος, προστίθενται αυξήσεις στα τέλη υπέρ του Δημοσίου, διαμορφώνοντας την εικόνα ως εξής:

Γενική άδεια (για κυνήγι σε όλη την Επικράτεια): 149,85€, από 134,85€ πέρσι (συν ασφάλιση περίπου 3€ για κάθε κυνηγό). Τα τέλη από 45€ αυξάνονται σε 60€ (33%).

Περιφερειακή άδεια (για κυνήγι σε επίπεδο Περιφέρειας): 119,85€, από 113,85€ πέρσι (συν ασφάλιση περίπου 3€ για κάθε κυνηγό). Τα τέλη από 24€ αυξάνονται σε 30€ (25%).

Τοπική άδεια (για κυνήγι σε επίπεδο Νομού): 98,85€, από 94,85€ πέρσι (συν ασφάλιση περίπου 3€ για κάθε κυνηγό). Τα τέλη από 6€ αυξάνονται σε 10€ (65%).

Αξίζει να σημειωθεί πως π.χ. από μία γενική άδεια, τα 60 ευρώ είναι τα τέλη της άδειας, τα 15 ευρώ είναι παράβολο χαρτοσήμου, τα 40 ευρώ πάνε υπέρ της Συνομοσπονδίας (για της αμοιβές των ανθρώπων που «φυλάνε» τη φύση νυχθημερόν) και μόνο τα 15 ευρώ είναι η ετήσια τακτική συνδρομή του συλλόγου.

 

Σκοπευτήριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του Σκοπευτηρίου πήλινου στόχου ολυμπιακών αθλημάτων (trap-skeet-double trap- sporting) στη θέση Κάργκο (παλιός σκουπιδότοπος Νέας Αγχιάλου). Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου τονίζει: «Βρισκόμαστε στη φάση των αδειοδοτήσεων και προχωράμε με γοργά βήματα. Έτσι θεωρούμε πως θα δώσουμε την προοπτική στους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, να ασκούν το άθλημά τους, από τη στιγμή που στερούνται αθλητικών χώρων εδώ και 25 χρόνια».

Στα προσεχή σχέδια του Συλλόγου είναι και η κατασκευή κτιρίου. «Στο οικόπεδου του Αναύρου (περίπου 2.850 τ.μ.) έχει ληφθεί απόφαση από τη Γενική Συνέλευση για κατασκευή κτιρίου, που θα περιλαμβάνει χώρους, όπως συνεδριακό κέντρο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, εντευκτήριο, αλλά και τα γραφεία του συλλόγου μας», λέει ο κ. Σιώρος.

 

Συμβουλές

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου συμβουλεύει τους κυνηγούς:

– Τηρούμε πάντοτε τους γραπτούς και άγραφους νόμους, που διέπουν την κυνηγετική δραστηριότητα.

– Δείχνουμε σεβασμό σε όσα λέει η Ρυθμιστική για τα κυνηγετικά είδη, τον αριθμό αυτών, καθώς και τα επιτρεπόμενα όρια.

– Δείχνουμε σεβασμό σε όσους ασχολούνται με την ύπαιθρο (αγρότες, κτηνοτρόφους).

– Κάνουμε πάντοτε ασφαλή χρήση του κυνηγετικού μας όπλου.

– Δείχνουμε σεβασμό στους ελέγχους των οργάνων φύλαξης θήρας.

– Για όσους χρησιμοποιούν κυνηγετικά σκυλιά: Προσέχουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, ώστε να είναι αυτές καλές, ενώ τα εφοδιάζουμε με τα απαραίτητα μικροτσίπ (ηλεκτρονική ταυτοποίηση).

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Κυνηγετικό Σύλλογο Βόλου είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.000 μέλη, από 18-75 ετών, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες. Ο κ. Σιώρος λέει: «Θεωρώ πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα «τραβάει» περισσότερο τους άντρες, διότι είναι θέμα DNA. Πρέπει να το έχεις μέσα σου. Όμως όποιος θέλει και έχει όρεξη, μπορεί να ασχοληθεί. Δεν είναι εύκολο. Καταβάλλεις πολύ τον εαυτό σου, κουράζεσαι. Όμως, τι καλύτερο έχεις να κάνεις, από το να έρθεις σε επαφή με το περιβάλλον και τη φύση; Εξάλλου, πρέπει να προσέχουμε. Στο παρελθόν είχαμε ατυχήματα, όμως αν τηρείς τους κανόνες, όλα θα πάνε καλά. Ατυχήματα έχουμε ως επί το πλείστον από λαθροθηρίες. Να ευχηθούμε σε όλα τα μέλη μας: Καλή κυνηγετική περίοδο χωρίς ατυχήματα».

Το καλοκαίρι που το κυνήγι απαγορεύεται, οι κυνηγοί δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Συμβάλλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών και μάλιστα ο τοπικός Κυνηγετικός Σύλλογος διαθέτει και πυροσβεστικό όχημα (4Χ4) στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το