Photo Gallery, Πολιτική

Το έλλειμμα φέρνει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ

Για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του τρέχοντος χρόνου

Την ερχόμενη Δευτέρα νέα επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα

 

Αθήνα

Η αναθεώρηση τoυ ελλείμματος από την Eurostat αλλά και η ύφεση, εκτινάσσουν στα 4,5 δισ. ευρώ τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν από την κυβέρνηση για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011.

Για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε την Τρίτη (χθες) σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες, ενώ εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Πριν το Πάσχα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το ύψος των πρόσθετων μέτρων για φέτος θα διαμορφωθεί σε 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση των εισπράξεων από τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, η οποία λόγω της καλπάζουσας ανεργίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Έτσι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας, αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για το 2011 τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα.

Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ελλείμματος είναι 2,3 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ απαιτούνται επιπλέον ισόποσα μέτρα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν ότι ορισμένα από τα μέτρα του 2012 θα επισπευθούν ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Το πακέτο των 27,5 δισ. ευρώ -23 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και 4,5 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) για να κλείσει η φετινή «τρύπα»- πρέπει να παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στις 9 Μαΐου και να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 15 Μαΐου.

Ανάμεσα στα μέτρα που μελετώνται είναι τα εξής:

-Η σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η μείωση των υπερωριών, των επιχορηγήσεων και των δαπανών στο Δημόσιο, καθώς και η κατάργηση φορέων.

-Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%).

Εν τω μεταξύ ηπ ρογραμματισμένη επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η υστέρηση των εσόδων και οι πρόσθετες απειλές για τον Προϋπολογισμό από τον αυξημένο πληθωρισμό και την ύφεση.

 

Η Eurostat:

 

Στο 10,5% του ΑΕΠ, αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ αναπροσάρμοσε το περυσινό δημόσιο χρέος στο 142,8% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τα αρχικά στοιχεία το έλλειμμα του 2010 αναθεωρήθηκε κατά 1%.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2007-2010 τα οποία καταρτίστηκαν, στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), για την πρώτη κοινοποίηση του έτους 2011 και υποβλήθηκαν προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στη Eurostat κατ’ εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού (EC) 479/2009, όπως ισχύει.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από τις πηγές, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2010, όπως υπολογίζεται στα πλαίσια της ΔΥΕ, εκτιμάται στα 24,2 δισ. ευρώ (10,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 328,6 δισ. ευρώ, (142,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat (General government deficit and debt – Greece) η οποία συντάχθηκε βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95) τόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα όσο και τα στοιχεία για το χρέος αναθεωρούνται επί τη βάσει νέων δεδομένων .

Έτσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανά έτος:

Το 2007 στο 6,4% του ΑΕΠ (14,5 δισ. ευρώ)

Το 2008 στο 9,8% του ΑΕΠ (23,1 δισ. ευρώ)

Το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ (36,3 δισ. ευρώ)

Το 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ (24,19 δισ. ευρώ)

Το δημόσιο χρέος ανά έτος:

Το 2007 τοποθετείται στο 105,4% του ΑΕΠ (239 δισ. ευρώ.)

Το 2008 στο 110,7% του ΑΕΠ (262,3 δισ. ευρώ)

Το 2009 στο 127,1% του ΑΕΠ (298,7 δισ. ευρώ)

Το 2010 στο 142,8% του ΑΕΠ (328,5 δισ. ευρώ)

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αναφορές της Eurostat δεν συνοδεύονται από επιφυλάξεις, ήτοι τα εν λόγω στοιχεία δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν στο μέλλον και θεωρούνται τα τελικά αποδεχόμενα από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το