Photo Gallery, Πολιτισμός

Τιμητικές διακρίσεις συγγραφέων

Σε εκδήλωση της Εστίας Νέας Σμύρνης


Την περασμένη Δευτέρα 28 Μαρτίου από την Εστία Νέας Σμύρνης Αθηνών, που είναι ο κορυφαίος πολιτιστικός πυρήνας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, σε πανηγυρική εκδήλωση, που έγινε στη λαμπρή αίθουσα τελετών της Εστίας Νέας Σμύρνης, επιδόθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι σε βιβλία που εκδόθηκαν κατά τα έτη 2007, 2008 και 2009 με περιεχόμενο αναφερόμενο στις πέραν του Αιγαίου Ελληνικές Πατρίδες (Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Πόντος και Αν. Θράκη), που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Τα βραβεία αυτά απονέμονται εις μνήμην του αείμνηστου δημιουργού και προέδρου της Εστίας Νέας Σμύρνης Πάνου Χαλδέζου κάθε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού το Α’ Βραβείο, συνοδευόμενο με χρηματικό έπαθλο 1.200 ευρώ, έλαβε το βιβλίο του συμπολίτη μας συγγραφέα κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Μαγνησία, Βόλο-Νέα Ιωνία, Πήλιο, Αλμυρός, Βελεστίνο, Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος» (έκδοση 2008).

Στην εκδήλωση απονομής ο συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε την Εστία Νέας Σμύνης και την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, αναφέρθηκε δι’ ολίγων στις σχέσεις και στα οράματα του Δημάρχου Νέας Ιωνίας αειμνήστου Γεωργίου Μπαλή (3η θητεία 1975-1978) με το δημιουργό και δραστήριο πρόεδρο της Εστίας Νέας Σμύρνης Πάνο Χαλδέζο, προκειμένου και η Νέα Ιωνία να αποκτήσει ένα λαμπρό Πολιτιστικό Ίδρυμα, όπως εκείνο της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Το βιβλίο «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Μαγνησία» του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Ιωνίας. Μέσα στις 330 σελίδες του παρουσιάζεται η έλευση των Μικρασιατών προσφύγων που ξεβράστηκαν στο λιμάνι του Βόλου με τρία «μαύρα κύματα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συμπολίτης συγγραφέας κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς έχει τιμηθεί από την Εστία Νέας Σμύρνης για τα προηγούμενα βιβλία του, που αναφέρονται κυρίως στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας: «Χρονικό της Νέας Ιωνίας 1924-1994» (1994), «Η Νέα Ιωνία του 1933» (2003) και «ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΟ της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Ιστορία των δρόμων» (2006).

Με τον πρώτο έπαινο στον ίδιο διαγωνισμό βραβεύτηκε η Γεωργία Καρακατσοπούλου-Χαϊδούλη για το βιβλίο της «Καλλιπόλεως 29». Το βιβλίο της Γεωργίας Χαϊδούλη, ως γνωστόν, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2008, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Σοφία Τζήμα και τη φιλολογική φροντίδα της Μαίρης Καρουκανίδου, από τις Εκδόσεις ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-Καρεκλίδου.

Η συγγραφέας του βιβλίου είναι γνωστή και από την ενασχόλησή της με το θέατρο, την ποίηση και το ραδιόφωνο. Έχει, δε, στο ενεργητικό της και βραβεύσεις ποιημάτων της, με τελευταία το ποίημά της «Απολογία», που διακρίθηκε στον ποιητικό διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Γιάννης Φάτσης» (Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, υπεύθυνος ο τότε καθηγητής Β.Δ. Αναγνωστόπουλος).

Επιτυχία της υπήρξε και το γεγονός ότι αντίτυπο του βιβλίου της, «Καλλιπόλεως 29», κατέχει μία θέση στα ράφια της βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στο Οχάιο της Αμερικής, που της ζητήθηκε να αποστείλει μέσω των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Καρδαμίτσα.

Η Γεωργία Χαϊδούλη έχει υποσχεθεί τη συνέχεια του βιβλίου, που θα έχει τον τίτλο «Στου Περβανά» και ετοιμάζει την ποιητική της συλλογή «Σταλαγμίτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το