Photo Gallery, Τοπικά

Τα δύο μέτρα χιόνι στα Χάνια, αλλά από σήμερα άνοιξη

Από σήμερα αναμένεται να «μυρίσει» για τα καλά η άνοιξη…

Σιγά-σιγά μας αφήνει ένα ακόμη κύμα κακοκαιρίας, καθώς ο καιρός άρχισε να παρουσιάζει βελτίωση από χθες το μεσημέρι. Τη νύχτα της Δευτέρας, έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης, χιόνισε και πάλι. Το χιόνι έφτασε μέχρι τα βόρεια προάστια του Βόλου και συγκεκριμένα ώς την Ανακασιά. Χιονόπτωση σημειώθηκε κυρίως στα ορεινά του κεντρικού και ανατολικού Πηλίου. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην περιοχή του Αλμυρού, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έπιασαν δουλειά από πολύ νωρίς χθες το πρωί ώστε οι δρόμοι με το πρώτο φως της ημέρας να είναι καθαροί και να μην προκαλούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Παρόλα αυτά προβλήματα καταγράφηκαν, κυρίως στο Ανατολικό Πήλιο. Το δυσκολότερο σημείο ήταν και πάλι το «Καράβωμα». Το ύψος του χιονιού από τη νέα αυτή κακοκαιρία έφτασε περίπου στο μισό μέτρο.

Έως τις 7 περίπου χθες το πρωί χιόνιζε, ενώ δύο ώρες αργότερα σημειώθηκε και έντονη βροχόπτωση. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Λεωνίδας Ρίνης, το χιόνι στα Χάνια είναι περίπου δύο μέτρα, ενώ στους 20-30 πόντους έφτασε χθες στην Πορταριά, Μακρινίτσα, Δράκεια και Άγιο Λαυρέντιο. Στις περιοχές μάλιστα αυτές, με απόφαση του Δημάρχου Βόλου, δεν λειτούργησαν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία. Υπογράμμισε πως ο φετινός χειμώνας ήταν ο δυσκολότερος της δεκαετίας, καθώς τα «κύματα» κακοκαιρίας ήταν διαδοχικά και με διάρκεια. Το κρύο, ειδικά το πρωί χθες, ήταν αρκετά τσουχτερό. Στις ορεινές περιοχές κυμάνθηκε γύρω στο μηδέν, ενώ κατά τόπους επικρατούσε και πυκνή ομίχλη. Στα πεδινά ήταν στους 2-3 βαθμούς, ενώ στις αστικές περιοχές γύρω στους 6 βαθμούς. Κατά ένα έως δύο βαθμούς ανέβηκε στη διάρκεια της ημέρας.

Χιονόπτωση σημειώθηκε, τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας, στις Μηλιές και τη Βυζίτσα. Αντίθετα δεν χιόνισε στα Κανάλια και το Κεραμίδι, όπου υπάρχει σε πολλά ακόμη σημεία χιόνι από την προηγούμενη χιονόπτωση.

Μέχρι το μεσημέρι έβρεχε σε πεδινές και αστικές περιοχές της Μαγνησίας, ενώ από το μεσημέρι ο καιρός άρχισε να βελτιώνεται.

Χθες δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή των Σποράδων, καθώς έπνεαν άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου απαγόρευσε τον απόπλου όλων των πλοίων. Λίγο πριν τις 9 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου, προερχόμενο από τον Πειραιά, το πλοίο «Πήγασος» που για τις επόμενες μέρες θα εξυπηρετεί τη γραμμή των Σποράδων. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο λιμενάρχης Βόλου κ. Κανάκης, το ταξίδι του πλοίου από τον Πειραιά στο Βόλο διήρκησε 12 ώρες.

Λόγω θαλασσοταραχής δεν έγινε και το μεσημεριανό δρομολόγιο του Flying Cat από το Βόλο.

Για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται στη Μαγνησία σχεδόν αίθριος καιρός, με ανέμους βόρειους ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 μέχρι 12οC, στο Βόλο από 2 ως 12 και στη Ν. Ιωνία από 0 ώς 11οC στον υπόλοιπο Νομό. Από την Πέμπτη αρχίζει και η άνοδος της θερμοκρασίας και μέχρι την Κυριακή – που θεωρείται ασφαλής η πρόβλεψη, το θερμόμετρο θα φτάσει στους 17 βαθμούς, ενώ θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Ο καλός καιρός, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθεί και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Θεοφάνη Τακούδη, το μεσημέρι της Τετάρτης η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 11-12 βαθμούς, ενώ τα ξημερώματα θα κυμανθεί λίγο πάνω από το μηδέν. Από την Πέμπτη ο υδράργυρος παίρνει την… ανηφόρα. Σταδιακά, έως την Κυριακή, θα φτάσει στους 17-18 βαθμούς, ενώ όλο το τετραήμερο θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Οι ίδιες συνθήκες αναμένονται και στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Από αύριο στην ουσία θα νιώσουμε πως εισήλθαμε και ουσιαστικά στην άνοιξη…

Σημειώνεται ότι το τελευταίο «κύμα» κακοκαιρίας ήταν το έκτο συνεχές «κύμα» κακοκαιρίας από την αρχή του έτους. Τα προβλήματα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες είναι πολλά: Εκτός από τα όσα προκαλούνται στη φύση και τις υποδομές, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν κουράσει όλους τους πολίτες, ενώ τους έχουν εξουθενώσει και οικονομικά. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις 12 Νοεμβρίου στη Μαγνησία και έκτοτε ο Νομός δεν βγήκε από το «μάτι του χιονιά».

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το