Photo Gallery, Τοπικά

Τα βαφτιστήρια «σηκώνουν» την αγορά

Τιμές για όλα τα βαλάντια στην αγορά του Βόλου

 

Βρισκόμαστε ήδη στη Μεγάλη Δευτέρα κι ακόμη επιφυλακτικοί είναι πολλοί νονοί και νονές, που δεν έχουν κάνει τις αγορές τους για τα βαφτιστήρια. Ανασταλτικός είναι και ο παράγοντας μη καταβολής του Δώρου του Πάσχα, που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να δοθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περιμένουν πως και πως το δώρο του νονού ή της νονάς οι μικροί μας φίλοι αυτές τις ημέρες. Τα καθιερωμένα θέλουν το νονό να αγοράζει λαμπάδα και παπούτσια στο βαφτιστήρι, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως δεν είναι πολλοί εκείνοι, που τα τελευταία χρόνια αγοράζουν κάτι παραπάνω για το αγαπημένο τους βαφτιστήρι.
Την τιμητική τους λοιπόν έχουν τα παπούτσια, ως το απόλυτο πασχαλινό δώρο. Τα παπούτσια της νονάς  είναι εκείνα, που θα φορέσει το παιδί την μέρα της Ανάστασης. «Πρέπει να τηρούμε τις παραδόσεις μας, διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε όλες μας τις αξίες, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα ήθη μας ως λαός. Αυτά τα ήθη και τα έθιμα μας κρατούν ενωμένους ως κοινωνία, αλλά και όλα αυτά τα μικρά δώρα που κάνουμε στις γιορτές», υπογραμμίζει η κ. Βάσω Μπαλασκώνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος παιδικών παπουτσιών.
Οι γιορτές πρέπει να είναι πάντοτε συνυφασμένες με τα παιδιά, αφού «όταν είναι χαρούμενα τα παιδιά, είναι και οι γονείς», συμπληρώνει.
Απαραίτητη βεβαίως και η λαμπάδα. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη λαμπάδας. Λαμπάδες με παιχνίδια, λαμπάδες με στολίδια ακόμα και σκέτα κεριά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα. Όσο το παιδί είναι μικρό, το έργο του πνευματικού γονιού είναι εύκολο, καθώς μπορεί να επιλέξει όποια λαμπάδα θέλει, σύμφωνα με το δικό του γούστο.
«Παρόλο που ο κόσμος έχει στριμωχτεί οικονομικά, φαίνεται πως εξακολουθεί να σκέφτεται το βαφτιστήρι του. Στο κατάστημά μας φτιάχνουμε μόνοι μας τις λαμπάδες, ώστε να είναι πιο οικονομικές κι έτσι έχουμε λαμπάδες, που ξεκινούν μόλις από τέσσερα ευρώ, ώστε κανένα παιδάκι να μην στερηθεί τη λαμπάδα», λέει ο κ. Κώστας Μπιντάκας, ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών.
Την άποψη πως δεν πρέπει να σταματήσουν οι πνευματικοί γονείς, να αγοράζουν τα καθιερωμένα δώρα στα βαφτιστήρια τους, ενστερνίζεται και ο κ. Μπιντάκας, που πιστεύει πως «αν το κάνουμε αυτό, θα χάσουμε την ταυτότητά μας. Πρέπει να τηρούμε τις παραδόσεις. Ας μην αγοράζουμε τόσο ακριβά δώρα, όσο άλλες χρονιές, άλλα κάτι να παίρνουμε. Τα βαφτιστήρια το περιμένουν και είναι κρίμα».
Εκτός από τα παπούτσια, μπορούμε να αγοράσουμε στο βαφτιστήρι μας και ένα ωραίο πασχαλινό σύνολο. Στο κατάστημα ρούχων του κ. Κώστα Αλεξίου θα βρείτε σύνολα που ξεκινούν από 50 ευρώ. «Άλλωστε, ένα ρούχο μπορεί να το λάβει το βαφτιστήρι, σε όποια ηλικία κι αν είναι. Με 50-70 ευρώ οι νονοί μπορούν να αγοράσουν ωραιότατα συνολάκια, τζιν, πουκάμισο, μπλουζάκι, για τα αγόρια ή φόρεμα, μπουφάν για τα κορίτσια».
Σημαντική είναι η στήριξη της τοπικής αγοράς αυτές τις ημέρες, αφού με αυτόν τον τρόπο τα λεφτά θα μείνουν στον τόπο μας, όπως υποστηρίζει και η καμπάνια του Εμπορικού Συλλόγου. «Ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει την τοπική αγορά, ακόμη και για το παραμικρό που σκοπεύει να αγοράσει. Αν δεν στηρίξουμε όλοι μαζί την  αγορά μας, τα αποτελέσματα θα τα δούμε στο προσεχές μέλλον. Θέλει χρόνο, για να το καταλάβουμε, όμως μετά θα είναι αργά», υποστηρίζει η κ. Μπαλασκώνη και προσθέτει: «Το μικρό μαγαζί της γειτονιάς σου, που έχεις επαφή με τον ιδιοκτήτη, το εμπιστεύεσαι. Δεν χάνεις χρόνο στην εξυπηρέτηση, ενώ ο ιδιοκτήτης ξέρει τι να σου προτείνει, ξέρει το εμπόρευμά του και την προσωπικότητά σου, δεν μπορεί να σε κοροϊδέψει, διότι δεν θα ξαναπάς».
Πλήθος Βολιωτών εργάζονται στα καταστήματα της κεντρικής αγοράς, ενώ το σημαντικότερο είναι «τα λεφτά να μένουν στον τόπο μας και να διακινούνται εντός του Νομού», υπογραμμίζει ο κ. Αλεξίου.
Ο κ. Μπιντάκας απασχολεί οκτώ άτομα προσωπικό, ενώ πολλά από εκείνα εργάζονται στο κατάστημά του για πάνω από 15 χρόνια. «Κλείσανε πολλά μαγαζιά, μας καταπίνουν τα πολυκαταστήματα. Παρόλο που είμαστε πιο φθηνοί και παρέχουμε εξυπηρέτηση», καταλήγει ο ίδιος.

Το πασχαλινό ωράριο

Σήμερα αρχίζει να εφαρμόζεται στην αγορά του Βόλου το εορταστικό ωράριο, σύμφωνα με το οποίο τα καταστήματα θα είναι ανοικτά πρωί και απόγευμα τη Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι, 5.30 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, τη Μ. Παρασκευή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ και το Μ. Σάββατο από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Το ωράριο κουρείων-κομμωτηρίων

Το ωράριο λειτουργίας των κουρείων-κομμωτηρίων τη Μ. Εβδομάδα είναι το εξής:

Μ. Δευτέρα 8.30 – 1.30 και 5.00 -9.00, Μ. Τρίτη 8.30 – 1.30 και 5.00-9.00, Μ. Τετάρτη 8.30 -1.30 και 5.00-9.00, Μ. Πέμπτη 8.30 – 1.30 και 5.00-9.00, Μ. Παρασκευή 11.00 – 9.00, Μ. Σάββατο 9.00 – 5.00 και Κυριακή κλειστά.

Η τιμή του οβελία

Τα αρνιά και τα μικρά κατσίκια αγοράστηκαν προχθές στο παζάρι του Αλμυρού 6 ευρώ το κιλό και τα μεγάλα κατσίκια -από 8 έως 12 κιλά- αγοράστηκαν μισό ευρώ ακριβότερα. Οι τιμές των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία του Βόλου θα κυμανθούν από 9 έως 10 ευρώ, δηλαδή θα είναι 1-2 ευρώ φθηνότερα από πέρυσι. Τα έξοδα σφαγείου για τους εμπόρους θα κυμανθούν στα 0,70 ευρώ και περίπου ένα ευρώ θα επιβαρυνθεί το κιλό με το ΦΠΑ. Φέτος στο παζάρι του Αλμυρού η ζήτηση των αμνοεριφίων ήταν πεσμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος τα αρνιά και τα κατσίκια πουλήθηκαν στο παζάρι του Αλμυρού 1 ευρώ χαμηλότερα από πέρσι, ενώ τις τιμές επηρέασαν και τα παζάρια της Δράμας και του Λαγκαδά. Στο ύψος της τιμής του αρνιού και του κατσικιού θα κυμανθεί και η τιμή των συκωταριών για την παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το κοκορέτσι που συνοδεύει τον οβελία το Πάσχα. Τα κρεοπωλεία αναμένεται να κάνουν λιγότερες παραγγελίες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και πολύ λιγότερες από παλαιότερες εποχές. Αντίστοιχα οι τιμές στα εισαγόμενα αμνοερίφια θα κυμανθούν κάτω από 7-8 ευρώ το κιλό… Οι τιμές των εντέρων για το κοκορέτσι θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 6 ευρώ το κιλό. Το ωράριο των κρεοπωλείων του Βόλου τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει ως εξής: Μ. Δευτέρα: 08.00-15.00 & 16.30-21.00, Μ. Τρίτη: 08.00-15.00 & 16.30-21.00, Μ. Τετάρτη: 08.00-15.00 & 16.30-21.00, Μ. Πέμπτη: 08.00-15.00 & 16.30-21.00, Μ. Παρασκευή: 11.00-21.00, Μ. Σάββατο: 08.00-16.00.

 

 Σοφία Μαυραντζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το