Photo Gallery, Τοπικά

Η δημοκρατία εξαρτάται από την ελευθερία του Τύπου

Από τη χθεσινή εκδήλωση της ΕΣΗΕΘΣΤΕ

 

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της άσκησης αγωγών κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων, με βάση τους νόμους  Ν. 1178/81 και Ν. 2328/95, αλλά και η ευκολία με την οποία από τα δικαστήρια επιβάλλονται εξοντωτικές αποζημιώσεις, για δημοσιεύματα που θεωρούνται υβριστικά ή συκοφαντικά. Η ευκολία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, να στηθεί μία ολόκληρη «βιομηχανία», κατάθεσης αγωγών. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων χθες το πρωί σε εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, στο Δημαρχείο Βόλου, που είχε θέμα  «Φιμώνουν τον Τύπο με βιομηχανία αγωγών».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, από το 2000 έως το 2004, μόνο στην Αθήνα κατατέθηκαν 2.533 αγωγές. Συζητήθηκαν οι 1.193 και οι υπόλοιπες προφανώς συμβιβάστηκαν. «Από το φόβο του δημοσιογράφου μην τυχόν και εμπλακεί στα δικαστήρια, έγινε χρηματικός διακανονισμός. Δυστυχώς αυτή ήταν η κατάσταση», σημείωσε ο κ. Λάζαρος Μπελίτσης, νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ. Ενώ ο νόμος αναφέρει και την αποκατάσταση διά του Τύπου «η πλειοψηφία των αγωγών αυτών περιορίστηκαν μόνο στη χρηματική ικανοποίηση. Άρα, ο σκοπός είναι προφανής», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο κ. Τάσος Πετρόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ, υποστήριξε: «Θα πρέπει να δούμε την ανάγκη της πληροφόρησης, σε μία λογική του να εξυπηρετείται κυρίως η ελευθερία του Τύπου και της είδησης, διότι αυτό είναι το ζητούμενο και για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας. Βέβαια, διαφορετικοί πρέπει να είναι οι νόμοι, για όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα. Μόνο έτσι δικαιολογείται η μικρή προστασία του ατόμου».
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕ Χρ. Μπεχλιβάνος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Γ. Σαββίδης, ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ κ. Τ. Πετρόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ κ. Λ. Μπελίτσης , εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών και οι προσκεκλημένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Αστέριος Ροντούλης βουλευτής Λάρισας, Παύλος Μαρκάκης βουλευτής Μαγνησίας, ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ.ά.

Σ.Μ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το