Photo Gallery, Τοπικά

Σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου

 


 

Η παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, ήταν το αντικείμενο συνάντησης φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τη σύσκεψη απασχόλησε η επιπρόσθετη λήψη μέτρων με αφορμή τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του ενημέρωσε για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την ατομική υγιεινή του καθενός έτσι ώστε να προφυλαχτεί ο πληθυσμός από τα κουνούπια και συνεπώς από τον ιό. Στη συνάντηση αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε δράσεις εκνέφωσης σε ορισμένες περιοχές όπως στη Συκιά Ελασσόνας και στα κάτω Βασιλικά Φαρσάλων, για προληπτικούς κυρίως λόγους, αφού πρώτα προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δήλωσε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

«Ήδη τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα δεν είναι ανησυχητικά. Παρ’ όλα αυτά και για προληπτικούς λόγους, έχουμε πραγματοποιήσει κουνουποκτονία σε επίμαχες περιοχές.

Με νηφαλιότητα λοιπόν και ταυτόχρονα με γρήγορα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα, χωρίς όμως κινήσεις πανικού, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, παρεμβαίνοντας όπου υπάρχει ανάγκη. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και παραμένουμε σε ετοιμότητα για να δράσουμε και πάλι. Όπως γίνεται αντιληπτό, τέτοια φαινόμενα κρίσεων θα κάνουν πλέον συχνά την εμφάνισή τους, γι’ αυτό θα πρέπει βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής να τα αντιμετωπίζουμε ανάλογα και προπάντων μέσα από την καλύτερη ενημέρωση για τους πολίτες, ώστε πάντα να νιώθουν ασφαλείς».

Σημειώνεται ότι τα βασικά μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή από τα τσιμπήματα είναι τα εξής:

-Κατάλληλα ρούχα. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

– Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού.

-Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή όπου αντενδεικνύεται η χρήση άλλων προστατευτικών μέτρων (βρέφη μικρότερα των δύο μηνών).

-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων. Πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής παρεμποδίζει καθοριστικά τα κουνούπια. Πρέπει δε να χρησιμοποιείται ευρέως, ιδιαίτερα για ανθρώπους με ανοσοκαταστολή που κινδυνεύουν άμεσα.

– Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

-Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών, καθώς πρόκειται για σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.

-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)

-Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το