Πολιτική

Σύνταξη στα 67 για όλη την Ευρωζώνη

Επιβεβαίωσε εμμέσως τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε

«Να θεσπιστούν και στις εθνικές νομοθεσίες των άλλων χωρώνμελών κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας»


O ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλλε επιβεβαίωσε εμμέσως τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το λεγόμενοΣύμφωνο Ανταγωνιστικότηταςως συμπλήρωμα του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας. “Δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το νέο στοιχείο, αυτά τα λέμε εδώ και εβδομάδες“, είπε ο κ. Βεστερβέλε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα.

Πρόσθεσε ότιοι συζητήσεις επί αυτού του δεύτερου πακέτου είναι πολύ πιο εντατικές από όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί“.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ο κ. Βεστερβέλε είπε ότι επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης παραμένειο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμόςγια την επιβολή των κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποστήριξε την ανάγκη να θεσπιστούν και στις εθνικές νομοθεσίες των άλλων χωρώνμελών της Ευρωζώνης κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. “Θέλουμε να προωθηθεί η συζήτηση που γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εάν θα θεσπιστεί και στο δικό τους σύνταγμα κάτι σαν το φρένο χρέους με το οποίο στη Γερμανία έχουμε κάνει καλή εμπειρία“, είπε ο κ. Βεστερβέλε.

Εξίσου σημαντική είναι για το γερμανό ΥΠΕΞ και η διασφάλιση σταθερών και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων. “Περιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα υλοποιηθεί“, είπε ο κ. Βεστερβέλε παραπέμποντας στο όριο συνταξιοδότησης στη Γερμανία που είναι τα 67 χρόνια.

Εισηγήσεις για μεταρρυθμίσεις

“κατά τα γερμανικά πρότυπα”

Τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων που διέπουν τις χώρες του ευρώ προετοιμάζει μυστική επιτροπή της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το κοινοτικό δελτίο Euractiv.

Σύμφωνα με το Euractiv, μία μυστική «ομάδα δράσης», που αποτελείται από τεχνοκράτες και νομικούς προσκείμενους στο περιβάλλον των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, εξετάζει την εφαρμογή ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Τα πορίσματα της μυστικής ομάδας θα συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, σε επόμενη συνεδρίασή τους, αναφέρει το Euractiv.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαβουλεύσεις της μυστικής ομάδας έχουν επικεντρωθεί, κατά το Euractiv, στο θέμα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην ευρωζώνη.

Ένα θέμα το οποίο το Βερολίνο συνδέει με την εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και με το συντονισμό των φορολογικών συστημάτων στην ευρωζώνη.

Η γερμανική πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι το μέγεθος του μόνιμου μηχανισμού, αλλά και η ευελιξία του, θα εξαρτηθούν από την πρόθεση των κρατών μελών να μιμηθούν τη γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία και να κατοχυρώσουν με νομοθεσία τον περιορισμό των χρεών και των ελλειμμάτων τους.

Με αυτόν τον όρο, φαίνεται πως δηλώνει σύμφωνη και η Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, στη μυστική επιτροπή, εκτός από τεχνοκράτες και νομικούς, συμμετέχουν πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ΕΕ, και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η επιτροπή αυτή πρέπει να εργαστεί σε απόλυτη μυστικότητα, καθώς η ΕΕ υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πρόωρες διαρροές ημι-διαμορφωμένων λύσεων και αποφάσεων», αναφέρει πηγή προσκείμενη στη μυστική ομάδα δράσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το