Πολιτική

Σύνοδος… ανεργίας στις Βρυξέλλες

Στο επίκεντρο η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας
Στο επίκεντρο η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας

Στο θέμα της επιστροφής στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας επικεντρώνονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες απόψε καθώς η ανεργία αλλά και τα λουκέτα σε πολλές μονάδες παραγωγής και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.Μάλιστα σήμερα χιλιάδες πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες διαδηλώνοντας στις Βρυξέλλες, ενώ και οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό λιτότητας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε: “Πρέπει να δώσουμε έμφαση προπαντός σ’ ένα θέμα, τη μάχη κατά της ανεργίας των νέων. Αποφασίσαμε το περασμένο καλοκαίρι ένα σύμφωνο ανάπτυξης και τώρα πρέπει αυτό το σύμφωνο να υλοποιηθεί”.

Η ίδια τόνισε πως υπάρχουν χρήματα τα οποία πρέπει να φτάσουν στους πολίτες, ώστε κυρίως οι νέοι να βρουν δουλειά και να μπορέσει η Ευρώπη να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Στον καταστροφικό συνδυασμό ύφεσης και ανεργίας αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. “Η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα επειδή η έλλειψη ανάπτυξης δημιουργεί ανεργία και ιδιαίτερα ανεργία στους νέους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Στην Ελλάδα αυτό είναι ακόμη πιο σκληρό επειδή υποφέρουμε από το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους στην Ευρώπη και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ιστορία μας. Συνειδητοποιείτε λοιπόν ότι αυτή είναι μια σημαντική σύνοδος που έχουμε απόψε”.

Αλλά και στην εισήγησή του προς τους ομολόγους του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η άνοδος της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους απομακρύνει συνολικά τους πολίτες από την πολιτική και πρότεινε τον επανασχεδιασμό του συνόλου των κονδυλίων που προορίζονται για τους νέους από την ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Ο ίδιος από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, ζήτησαν να υπάρξει ειδική μεταχείριση με χαμηλότερες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές για τους νέους επιχειρηματίες.

Περισσότερο ξεκάθαρος για την εκρηκτική κατάσταση των ευρωπαϊκών κοινωνιών ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης δήλωσε: “Δεν θα απέκλεια ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να δούμε να παίρνει μορφή μία κοινωνική επανάσταση. Θα πρέπει να εξηγήσουμε καλύτερα την πολιτική μας αναπτύσσοντας την απλή ιδέα ότι αν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τα ελλείμματα με ελλείμματα και το δημόσιο χρέος με δημόσιο χρέος, τότε διατρέχουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Αλλά είναι αλήθεια ότι όσο οι προοπτικές ανάπτυξης δεν βελτιώνονται δεδομένου ότι η ανεργία θα αυξηθεί θα έχουμε τεράστια προβλήματα”.

Ο κ. Γιούνκερ καλός γνώστης των ευρωπαϊκών οικονομιών ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το μέλλον της Ιταλίας και για το εάν η χώρα θα μπει στο μηχανισμό διάσωσης. Απάντησε πως δεν βλέπει πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πρόσθεσε: “Αν έλεγα τώρα ‘ναι’ εσείς θα βγάζατε είδηση κι εγώ θα εισέπραττα οργή”.

Ο Μάριο Μόντι ζήτησε χαλάρωση των αυστηρών μέτρων μετά και το μήνυμα των ιταλικών εκλογών και τόνισε: “Έχουν προταθεί λογικά περιθώρια ευελιξίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και πάλι, θα ζητήσουμε να γίνει χρήση αυτών των περιθωρίων.

“Η χαλάρωση είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο και πρόσθεσε: “Συγχρόνως υπάρχουν δεσμεύσεις που ελήφθησαν, μία πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η δέσμευση, μπορεί να υπάρξει χαλάρωση, επειδή η μόνη προτεραιότητα σήμερα πέρα από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι η ανάπτυξη. Και αν υπήρξε υπερβολική αυστηρότητα, θα υπήρχε και υπερβολική ανεργία”

Οι «27» καλούνται να αντιμετωπίζουν τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κρίση ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως βασική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να παρουσιάσει την Στρατηγική 2020 με στόχο τις πολιτικές για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτή η Σύνοδος έχει χαρακτήρα αποτίμησης της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης και επιβεβαίωσης της οδού «δημοσιονομικής υπεθυνότητας» -και δεν προβλέπεται να γείρει σημαντικά η πλάστιγγα της ρητορικής περί λιτότητας και ανάπτυξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το