Photo Gallery, Τοπικά

Δέσμευση για παρεμβάσεις στο δρόμο Πηλίου

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΤΕΟ θα εξετάσει το αρμόδιο υπουργείο
Τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΤΕΟ θα εξετάσει το αρμόδιο υπουργείο

Τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) για τη δρομολόγηση και την εκτέλεση των ουσιαστικών παρεμβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου πρόκειται να εξετάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Τη σχετική δέσμευση απέσπασε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης, ο οποίος συναντήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο με τον κ. Ιωάννου, διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού κ. Στ. Καλογιάννη. Παράλληλα, το υπουργείο δεσμεύτηκε σχετικά με την απεμπλοκή των αρμοδιοτήτων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τον κ. Ιωάννου να παραδέχεται ότι για ανεξήγητο λόγο υπήρξε εμπλοκή στο ζήτημα και ότι το εθνικό δίκτυο στο Ανατολικό Πήλιο δεν χρήζει απλώς συντήρησης, αλλά ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Στην παραδοχή ότι η δρομολόγηση και η εκτέλεση των απαιτούμενων ουσιαστικών παρεμβάσεων, στα χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα σημεία, στο εθνικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου, με τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις να συνεχίζονται, αποτελεί ξεκάθαρα αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και όχι της Περιφέρειας Θεσσαλίας προχώρησε χθες το απόγευμα ο κ. Ιωάννου, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού κ. Στ. Καλογιάννη, στη διάρκεια συνάντησής του με το δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτη.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου παραδέχτηκε ότι για ανεξήγητο λόγο προέκυψε εμπλοκή αρμοδιοτήτων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το έργο θα το αναλάβει το υπουργείο, καθώς οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου αποτελούν αρμοδιότητά του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το οποίο έφτασε πρόσφατα στη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου, αλλά της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Η αρχική τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργείου προκάλεσε πέρα από έντονες αντιδράσεις και εύλογο προβληματισμό στις τάξεις της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, η οποία από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε υπογραμμίζοντας ότι τα έργα συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο αποτελούν πράγματι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν απαιτείται συντήρηση του δρόμου, αλλά αντίθετα ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων τεχνικά έργα, αποστραγγιστικά και πασσαλοποίηση.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού δεσμεύτηκε προς το δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου ότι από την πλευρά του υπουργείου πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το ΤΕΟ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το υπουργείο θα ενημερώσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τη Δημοτική Αρχή σχετικά με το αν καθίσταται τελικά εφικτή η εξασφάλιση της απαιτούμενης για τα έργα χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Το αρμόδιο υπουργείο αναγνωρίζει ότι για την αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι απλώς έργα συντήρησης και δεσμεύεται σχετικά με την άμεση δρομολόγηση και εκτέλεση των εργασιών με δική του ευθύνη.

Την απόλυτη ικανοποίησή του από την εξέλιξη εξέφρασε αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη» επισήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «καθώς είναι θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παραδέχεται ότι οι απαιτούμενες ουσιαστικές παρεμβάσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου αποτελούν δική του αρμοδιότητα. Αναγνωρίζει, επίσης, ότι στο οδικό δίκτυο δεν απαιτείται απλώς συντήρηση, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις. Δεσμεύεται επιπλέον ότι άμεσα πρόκειται να εξετάσει τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης από πόρους του ΤΕΟ. Η εξέλιξη που προκύπτει είναι θετική, διότι το υπουργείο αντιλαμβάνεται πως για την αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι απλώς έργα συντήρησης και δεσμεύεται σχετικά με την άμεση δρομολόγηση και εκτέλεση των εργασιών με δική του ευθύνη. Σχετικά με το ζήτημα της εμπλοκής των αρμοδιοτήτων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το υπουργείο υποστηρίζει ότι προέκυψε από ανεξήγητους λόγους. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το υπουργείο θα μας ενημερώσει σχετικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης» τόνισε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Βιολογικοί καθαρισμοί

Τη δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων λύσεων στο ζήτημα της εκτέλεσης των εργασιών εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων βιολογικού καθαρισμού στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου εξασφάλισε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης.

«Πρόκειται να δρομολογηθούν λύσεις από το υπουργείο σε ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν» ανέφερε ο κ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «προκειμένου να δρομολογηθεί το έργο. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη δέσμευση που εξασφαλίσαμε ότι το έργο ουσιαστικά δρομολογείται. Προέκυψαν κάποια προβλήματα, διότι δυστυχώς στο παρελθόν, και όχι με δική μας ευθύνη, δόθηκαν άλλες προτεραιότητες» σημείωσε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το