Πολιτική

Συνταγματικό το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών

Συνταγματικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματος κρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα του 2008 για το Πειθαρχικό Δίκαιο του Αστυνομικού Προσωπικού

Συνταγματικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματος κρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα του 2008 για το Πειθαρχικό Δίκαιο του Αστυνομικού Προσωπικού, καθώς το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις εντάσεις των αστυνομικών για διατάξεις του διατάγματος, οι οποίες προβλέπουν ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες για τα σοβαρότερα παραπτώματα συνεχίζονται και μετά την έξοδο του αστυνομικού από το σώμα.

Η πειθαρχική αυτή διαδικασία, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας «έχει ως συνέπεια, για τον αστυνομικό που έχει ήδη αποχωρήσει από την υπηρεσία, τη διαγραφή του από τα στελέχη της εφεδρείας» στις περιπτώσεις που «επιβάλλεται η ποινή της απόταξης».

Επίσης, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι είναι αντισυνταγματική η πρόβλεψη του διατάγματος που προβλέπει απόταξη για «τέλεση κάθε εγκλήματος που στρέφεται κατά ανωτέρου και σχετίζεται με την εκτέλεση της υπηρεσίας».

Συνταγματική κρίθηκε και η πρόβλεψη που ορίζει ως πειθαρχικό παράπτωμα τη «ροπή στη χρήση οινοπνευματωδών ποτών». Το παράπτωμα αυτό επίσης επισύρει την ποινή της απόταξης.

Ακόμη, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός των δύο Ομοσπονδιών για διάταξη που αναφέρει ότι η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος αναστέλλεται με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης μέχρι να εκδοθεί η πρωτοβάθμια απόφαση, ενώ ο χρόνος αναστολής δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη.

Παράλληλα, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια ο ισχυρισμός των αστυνομικών ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του εν λόγω Π.Δ. που προβλέπει ότι πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της αργίας με απόλυση, αποτελεί η δημόσια (προφορικώς ή εγγράφως) άσκηση κριτικής των πράξεων της ιεραρχίας με τη χρήση ψευδών ή αβάσιμων επιχειρημάτων.

Τέλος, απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί των αστυνομικών ότι συγκρούονται με το Σύνταγμα οι διατάξεις του επίμαχου διατάγματος που αναφέρονται στην επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις ψευδούς αναφοράς, κατάθεσης ή δήλωσης από πρόθεση και κακόβουλου υπαινιγμού ή χαρακτηρισμού.

Απορρίφθηκε η προσφυγή και κατά της επιστράτευσης

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» που ζητούσε να «παγώσει» (να εκδοθεί προσωρινή διαταγή) η επιστράτευση του προσωπικού του μετρό, καθώς και η επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του πρόεδρου Κ. Μενουδάκου) απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό υποστηρίζουν ότι η επιστράτευσή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν.

3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Παράνομη η απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία της Αθήνας

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, που έχει εξαγγελθεί μέχρι και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν εκ νέου το απόγευμα της Κυριακής προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Για την ώρα δεν έχει αλλάξει η απόφαση των εργαζομένων για απεργία έως και αύριο Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου, δεν κυκλοφορούν τρόλεϊ και λεωφορεία στην πρωτεύουσα.

Η διοίκηση της Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ) κάλεσε τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα».

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΣΥ δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, δηλώνουν πως «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω, επισημαίνοντας πως η τακτική των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους».

Η συζήτηση στο Πρωτοδικείο διεξήχθη, απούσας της πλευράς των εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), καθώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους, τους η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία, αργά τη νύχτα. Υπενθυμίζεται ότι τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργούν έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, λόγω 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» – «Αεροδρόμιο» έως και σήμερα. Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

«Η κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει σπέρνοντας με πραξικοπηματικές μεθόδους αντιδημοκρατικούς και αντεργατικούς ανέμους θα είναι, αντί για τον εκφοβισμό και την υποταγή των εργαζομένων, να θερίσει κοινωνικές θύελλες» σχολίασε ο Δ. Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Για «κλιμάκωση του αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων» κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες «να μην υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό και τις απειλές της κυβέρνησης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το