Τοπικά

Συντήρηση χρειάζεται ο Άγ. Νικόλαος

Ο Μητροπολιτικός Ναός δεν έχει πρόβλημα στατικότητας, αλλά…

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικότητας με το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, που έκλεισε 75 χρόνια ζωής. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο προϊστάμενος του ναού π. Χαρ. Παπαγεωργίου, πάντως για να αποδειχθεί η ασφάλεια του οικοδομήματος, ο πολιτικός μηχανικός κ. Ν. Χατζηνικολάου θα προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο μετά τις γιορτές.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Τα προβλήματα συντήρησης που αντιμετωπίζει ο μητροπολιτικός ναός, είναι αρκετά, καθώς το κτίριο είναι 75 χρόνων.

«Δεν υπάρχει ζήτημα με τη στατική επάρκεια του μητροπολιτικού μας ναού. Αυτή μάλιστα έχει επανειλημμένα δοκιμαστεί με τους σεισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς. Το κτίριο έχει ελεγχθεί και δεν πρέπει να δημιουργείται πρόβλημα εκ του μη όντος», τόνισε ο προϊστάμενος του ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου.

«Ζήτησα μία πλήρη στατική μελέτη από τον κ. Χατζηνικολάου, διότι ο ναός έχει ανάγκη αναστηλωτικών εργασιών. Ξεκόλλησαν οι ορθομαρμαρώσεις που βρίσκονται δίπλα στα καλοριφέρ λόγω της θερμοκρασίας. Συστολή, διαστολή. Δεν υφίσταται ζήτημα στατικής επάρκειας», πρόσθεσε ο π. Χαρίλαος.

Ο πολιτικός μηχανικός κ. Ν. Χατζηνικολάου, που έχει ασχοληθεί με τη Μικροζωνική Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και έκανε μακροσκοπική εξέταση του κτιρίου, δήλωσε για τη στατική επάρκεια του ναού, ότι «δεν φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα, τουλάχιστον στο υπόγειο. Δηλαδή ενανθράκωση. Δεν φαίνεται να υπάρχουν εκτινάξεις, αποφλοιώσεις, που να οφείλονται σε οξειδώσεις οπλισμών. Στις κολόνες του ισογείου παρατηρήθηκαν κάποιες αποκολλήσεις ορθομαρμαρώσεων στα σημεία δίπλα στα καλοριφέρ, πιθανόν από τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Γιατί δεν παρατηρήθηκαν αυτές και σε άλλα σημεία; Για να είμαστε 100% σίγουροι, θα κάνουμε έναν έλεγχο εργαστηριακό, με μη καταστροφικές μεθόδους. Πιθανόν οφείλονται στις θερμοκρασιακές μεταβολές».

Ο έλεγχος θα διενεργηθεί με μαγνητομετρήσεις και ραδιοσκοπήσεις αμέσως μετά τις γιορτές.

Αναφορικά με τους σοβάδες στο γυναικωνίτη και το κλείσιμό του, ο π. Χαρίλαος δήλωσε «τον κλείσαμε για να αποφύγουμε κανένα απρόοπτο. Για προληπτικούς λόγους. Από το νέο έτος θα κάνουμε κάποιες μικροεπεμβάσεις εξωτερικά για την υγρασία. Το επόμενο καλοκαίρι θα γίνει στεγανοποίηση της σκεπής. Είναι 80 χρόνων κτίριο και απαιτούνται εργασίες συντήρησης. Πρέπει να συντηρηθεί η εξωτερική πέτρα. Ένας μνημειακός ναός χρειάζεται εργασίες συντήρησης και για να γίνουν αυτές χρειάζεται οικονομική ενίσχυση. Ο ναός δεν έχει κτηματική περιουσία για να το κάνει. Με τα έσοδα από το κερί μισθοδοτεί και έξι οικογένειες».

Επισκευές έγιναν ήδη στην Πλατυτέρα. Αλλά ο ναός πρέπει συνολικά να επισκευαστεί, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν κάνει ήδη τη ζημιά τους και η διάβρωση είναι ορατή.

Μνημείο της πόλης

«Ο Άγ. Νικόλαος είναι μνημείο όχι μόνον της Ορθοδοξίας, αλλά του Βόλου και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια άλλη φιλοσοφία και να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και η Πολιτεία», επισημαίνει ο κ. Χατζηνικολάου.

Τα σχέδια του ναού εκπονήθηκαν από το βολιώτη αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και το έργο εκτελέστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Γεωργαλά. Σημειώνεται ότι ο Αρ. Ζάχος είχε εκπονήσει τα σχέδια και για τους ναούς Αγ. Κωνσταντίνου και Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Βόλου, καθώς και του Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Βόλου είχε διαθέσει αρκετά χρήματα με δάνειο για το ναό του Αγ. Νικολάου, αλλά οι πιστοί με τις δωρεές τους περάτωσαν το έργο.

Η θεμελίωση του ναού έγινε το 1927, όταν Δήμαρχος Βόλου ήταν ο Σπυρίδων Σπυρίδης και Μητροπολίτης ο μακαριστός Γερμανός.

Η αποπεράτωση του ναού συντελέσθηκε το 1935 και τα εγκαίνια έγιναν την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους από τον νεοαφιχθέντα τότε εξ Αμερικής Μητροπολίτη μακαριστό Ιωακείμ.

Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και χαρακτηρίζεται ως Σταυροειδής.

Το εμβαδόν του είναι 300 τετραγωνικά μέτρα. Διαθέτει και γυναικωνίτη, ο οποίος είναι 130 τετραγωνικά μέτρα.

Με κάποια άνεση μπορούν να σταθούν στο ναό γύρω στους 1.200 ανθρώπους. Μπαίνουν βέβαια πολλοί περισσότεροι σε πανηγύρεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Ο ναός του Αγ. Νικολάου εντυπωσιάζει. Οι ξένοι μένουν έκθαμβοι στο υπερθέαμα. Στο μέσον δεσπόζει μεγαλόπρεπα ο τρούλος. Είναι κτισμένος από πέτρα πελεκητή, που αρμολογείται με τούβλα. Είναι χαρακτηριστικό της βυζαντινής τεχνοτροπίας και προσδίδει ιδιαίτερη χάρη. Υποβλητικότητα ιδιαίτερη δημιουργεί στο θεατή επισκέπτη και προσκυνητή η καλλιτεχνική εικόνα του Αγ. Νικολάου στην πρόσοψη του ναού, που είναι κατασκευασμένη με ψηφίδες.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το δεσποτικό, τα στασίδια, ο άμβωνας, τα προσκυνητάρια δίδουν ιδιαίτερη χάρη.

Η πλατυτέρα αγιογραφήθηκε το έτος 1952 από τον αείμνηστο Αστεριάδη. Ο Παντοκράτωρ και το Ανατολικό τύμπανο ιστορήθηκαν από τον αγιογράφο Απόστολο Φιλίππου. Ο θάνατός του άφησε ημιτελές το έργο. Ο υπόλοιπος ναός ιστορήθηκε από τους Θεσσαλονικείς αγιογράφους Βίκτωρα Στούπκα και Αργύρη Κάρλα σε συνεργασία με το βολιώτη αγιογράφο Κων. Σπανοδήμο.

Η αγιογραφία είναι βυζαντινή. Το κωδωνοστάσιο δεν έχει καμία σχέση με το βυζαντινό ναό. Κτίσθηκε συγχρόνως με τον παλαιό ναό και διατηρείται ως μνημείο.

Ο σεισμός του 1980 το κατέστρεψε και αναστηλώθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το