Τοπικά

«Συλλογική δουλειά, καινοτομική προσέγγιση και αίσθηση της μαχόμενης Νομαρχίας»

Το πλαίσιο της δράσης μας τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια είπε ο Απ. Παπατόλιας  στον απολογισμό του

«Συλλογική δουλειά, καινοτομική προσέγγιση και αίσθηση της μαχόμενης νομαρχίας ήταν το πλαίσιο της δράσης μας τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε ο απερχόμενος Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας ανοίγοντας χθες την εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο απολογισμός της Νομαρχιακής Αρχής, παρουσία και του αιρετού Περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστού, των απερχόμενων νομαρχιακών συμβούλων, του αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Αλεξόπουλου, καθώς και των νέων περιφερειακών συμβούλων της συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που εκλέχθηκαν στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Ο κ. Παπατόλιας σημείωσε στην εισήγησή του ότι «ο απολογισμός των πολιτικών και δράσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας είναι προφανές από τις αναφορές ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε όλους τους τομείς που συνθέτουν το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» και πρόσθεσε: «Η καθαρότητα της πολιτικής βούλησης υπήρξε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της απερχόμενης σήμερα Νομαρχιακής Αρχής, για υπέρβαση τόσο των «καθηλωτικών» ορίων των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων των νομαρχιών, όσο και των στενότατων οικονομικών πόρων, που εξαντλούνται στη διαχείριση εκτελεστικού χαρακτήρα δράσεων και ενεργειών. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπαψε να είναι απλώς το μακρύ χέρι του Κράτους υπό το μανδύα της αυτοδιοίκησης και ανέτρεψε τα καθιερωμένα τόσο σε παραδοσιακούς τομείς δράσης των νομαρχιών, όπως τα δημόσια έργα, όσο και σε τομείς «υποανάπτυκτους» όπως η εξυπηρέτηση των πολιτών και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης πολιτών-αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων, από την κλασική συναλλακτική σχέση μέχρι τη σχέση σε θέματα εκπαίδευσης, παιδείας, ανάπτυξης κοινών δράσεων για την προστασία του καταναλωτή, του περιβάλλοντος, των μεταναστών».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπατόλιας, «η απερχόμενη Νομαρχιακή Αρχή, ξεπέρασε τη στενή διαχειριστική αντίληψη, ανέτρεψε την παραδοσιακή πολιτική ατζέντα, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε τομείς που μέχρι πρότινος terra in incognita, προετοίμασε το έδαφος για τον Καλλικράτη». Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς δράσης και συγκεκριμένα: Στις δημόσιες υποδομές όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα δημόσια έργα (περιφερειακό δρόμο, λίμνη Κάρλα, αεροσταθμό στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, τη μελέτη για το δρόμο Σκλήθρου-Κεραμίδι, στην Ιχθυόσκαλα), τα έργα αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΝΑΜ, την προεργασία και ωρίμανση μελετών για νέα έργα στο ΕΣΠΑ, την Πολιτική Προστασία, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, την Παιδεία, Μεταφορές, Εμπόριο, Περιβάλλον, Ανάπτυξη-Βιομηχανία, Υγεία-Πρόνοια, Κτηνιατρική, διοίκηση-ποιότητα ζωής, ΚΕΚΑΝΕΜ, Αθλητικός Οργανισμός Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, ΕΚΠΟΛ-δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής παρέμβασης, η λειτουργία του συμβουλίου του ΚΑΠΑ, παρεμβάσεις για την προστασία πολιτών-καταναλωτών, λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας Κένταυρος Όρος Α.Ε.».

Κλείνοντας τον απολογισμό του ο απερχόμενος Νομάρχης Μαγνησίας, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΝΑΜ, κάνοντας την αυτοκριτική του, είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν στιγμές και που εμείς «βγαίναμε από τα ρούχα μας», ήμασταν πιο έντονοι απέναντί σας, ίσως να ήμασταν πιο απαιτητικοί απ’ ό,τι χρειαζόταν. Που ίσως ξεχνούσαμε και εμείς τις παθογένειες της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αυτό το εργαλείο δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του και γι’ αυτό έπρεπε να περάσουμε στην αιρετή Περιφέρεια και ζητούσαμε περισσότερα πράγματα απ’ όσα αντέχαμε. Κάνω δημόσια την αυτοκριτική μου γι’ αυτό, όμως; Με συλλογική δουλειά, καταφέραμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε και ένα νέο στελεχιακό δυναμικό-κορμό για την αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στη Μαγνησία για την επόμενη δεκαετία».

Αναφερόμενος ο κ. Παπατόλιας στο νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης τόνισε: «Ξεκινά μία πολύ δύσκολη προσπάθεια, σε ένα κακό οικονομικό περιβάλλον, όπου η λειτουργία της αυτοδιοίκησης δεν αντιμετωπίζεται ως πρώτη προτεραιότητα από την κεντρική διοίκηση. Αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Το γεγονός και μόνο ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων σε επίπεδο Περιφέρειας αποδίδεται τον Ιούλιο, είναι η πιο ενδεικτική της δυσπιστίας της κεντρικής διοίκησης σε αυτό το νέο θεσμό. Χρέος όλων μας, της κοινωνίας των πολιτών, των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις μας σε προγραμματικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο τις πρωτοβουλίες της νέας περιφερειακής αρχής με συλλογική συνεννόηση και με ενιαία και ομόψυχη δράση απέναντι στην κεντρική διοίκηση, έτσι ώστε ο θεσμός αυτός, να στεριώσει στη συνείδηση των Θεσσαλών και να γίνει το αναπτυξιακό εργαλείο του μέλλοντος. Η παράταξή μας, αλλά και η πείρα που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, είναι στη διάθεση της νέας αιρετής ηγεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού και τις προκλήσεις, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που έχουμε στο εγγύς μέλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το