Πολιτική

Συμφωνία για ειρηνική έξοδο από τη Νομική

Επιτεύχθη ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και μετά τα μεσάνυχτα θα άρχιζε η αποχώρησή τους



Θετικά κατέληξαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις για το θέμα των 300 μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης συμφωνήθηκε οι απεργοί πείνας να μετακινηθούν συντεταγμένα, σε πορεία, μαζί με όσους τους συμπαραστέκονται, στο κτίριο το οποίο είχαν προτείνει αρχικώς οι πρυτανικές αρχές.

Οι μετανάστες αποχωρούν από ώρα σε ώρα για το κτίριο της οδού Πατησίων. Θα συνοδεύονται από πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Διακριτική παρουσία στην πορεία θα έχει και η αστυνομία.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε βίαιη εκκένωση του κτιρίου, έπειτα από το ναυάγιο που υπήρξε το μεσημέρι και το αίτημα των πρυτανικών αρχών που ακολούθησε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το μεσημέρι, τα λεωφορεία που εστάλησαν από τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της Νομικής για να παραλάβουν τους μετανάστες, έφυγαν άδεια αφού οι τελευταίοι ψήφισαν κατά της αποχώρησης.

Στο κείμενό τους οι μετανάστες ανέφεραν τους τρεις λόγους άρνησης:

Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι. Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.

Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.

Αμέσως μετά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου. Ακολούθησε ένα πολύωρο «θρίλερ» διαπραγματεύσεων έξω από τη Νομική, με το κτίριο περικυκλωμένο από αστυνομικούς και την περιοχή αποκλεισμένη.

Η ασφαλής μεταφορά των μεταναστών απεργών πείνας σε άλλο χώρο και η αποδοχή από τις εισαγγελικές αρχές των όρων που οι ίδιοι έθεταν, αποτελεί μια πρώτη δικαίωση των ίδιων, αλλά και του κινήματος συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Είναι απολύτως θετικό το ότι τελικώς δεν επικράτησαν ακραίες φωνές που επιζητούσαν τη σύγκρουση και την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο αγώνας των απεργών πείνας, ο οποίος συνεχίζεται, ανέδειξε με το πιο έντονο τρόπο τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και την έλλειψη μιας ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής εκ μέρους των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ από θέση ευθύνης, αλλά και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλάι των μεταναστών ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση που υφίστανται και για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία».

Συνάντηση Χρ. Παπουτσή

με μετανάστες

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη Νομική, όπου κατέφθασαν και ο πρόεδρος καθώς και τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε συνάντηση με εκπροσώπους των οργανώσεων των μεταναστών, καλώντας τους να συμβάλουν στην ομαλή αποχώρηση από τους χώρους της Νομικής Σχολής. «Όσοι έχουν το δικαίωμα ασύλου θα το πάρουν, όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας θα την έχουν. Όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα θα έχουν τα δίκαιά τους και τη νομιμοποίησή τους με τον τρόπο τον οποίο προβλέπουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πρόσθεσε πως «για όλους τους υπόλοιπους και πάλι η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει ούτως ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρούμε λύση και για τα δικά τους θέματα».

Ο κ. Παπουτσής τόνισε πως «είναι πολλοί εκείνοι, επιβουλεύονται τη θέση των μεταναστών στην Ελλάδα… είναι πολλοί αυτοί που επιβουλεύονται την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να έχει μια καθαρή μεταναστευτική πολιτική».

Απηύθυνε δε έκκληση σε όλους να μείνουν μακριά και μην ακούν «τις φωνές εκείνων που επιχειρούν με κάθε τρόπο να εντάξουν τους μετανάστες σε κινήσεις βίας, σε κινήσεις έντασης που έχουν μόνο στόχο πολιτικά συμφέροντα και πολιτικές επιδιώξεις μακριά από τα συμφέροντα των μεταναστών».

έκκληση προς τους μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο της Νομικής απηύθυναν εκπρόσωποι μεταναστευτικών και μουσουλμανικών οργανώσεων μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι σημείωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ομαλή αποχώρηση των μεταναστών στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα βήματα που έκανε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση στο ζήτημα της παροχής ασύλου.

Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης με τους παράνομους μετανάστες. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Δεν κάνουμε ασκήσεις αυταρχισμού. Ακολουθούμε όσα επιτάσσει ο νόμος και οι κανόνες της συντεταγμένης πολιτείας», ανέφεραν συνεργάτες της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννας Νταλάρα, η οποία συμμετέχει επίσης στη διυπουργική σύσκεψη που συνεχίζεται στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Αυτοί οι μετανάστες γίνονται θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν εντάσεις βίαιες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα, καθώς «δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να παραταθεί μια κατάσταση που δεν είναι προς όφελος ούτε για τη χώρα ούτε για κανέναν», επεσήμανε η υπ. Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρείχε ενημέρωση για το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πολιτικές αντιδράσεις

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ: «Άλλη μια ημέρα πέρασε και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανη το διασυρμό του κράτους», δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Θανάσης Νάκος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον Χρ. Παπουτσή, μετά την απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου, ζήτησε να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών.  «Η κυβέρνηση έχει τρόπο και πρέπει να ικανοποιήσει τα άμεσα δίκαια αιτήματά τους. Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη, αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει», σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ενημέρωσε ο Γ. Ραγκούσης. Σύμφωνα με πηγές του ΛΑΟΣ ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση άργησε να λάβει αποφάσεις, με αποτέλεσμα «σήμερα αυτή να βρίσκεται προ οργανωμένου σχεδίου», ενώ πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα κριτικής και ώρα πολιτικής ομόνοιας απέναντι σε ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί». Ο ΛΑΟΣ, σε σχετική ανακοίνωση, τονίζει ειρωνικά: «Επικοινώνησε με όλα τα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία πολυτελείας των Αθηνών, προκειμένου να διατεθούν 270 σουίτες για τους προσωρινούς ”ενοίκους” της Νομικής Σχολής».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Ραγκούση, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, διατύπωσε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας.

«Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης. Ωστόσο θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δε βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει την κατάργηση του ασύλου», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, μετά την απόρριψη του κτιρίου της Πατησίων από τους μετανάστες.

«Δεν αποτελεί μία από τις πιο εύστοχες επιλογές η εγκατάσταση μεταναστών απεργών πείνας στο κτίριο της Νομικής Σχολής», δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος, προτείνοντας να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της ΕΕ.

Μέλη της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν πορεία συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το