Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Στο «κόκκινο» το ΙΚΑ

Ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών σε επικουρικές, εφάπαξ, ΒΑΕ και αναπηρικές συντάξεις

Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών και το πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θα κοστίσουν στο Ίδρυμα για το 2011 2,7 δισ. ευρώ

 

 

Δραματική είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ενώ όλο και πιο συχνά εκφράζεται η ανησυχία αδυναμίας πληρωμών των υποχρεώσεων τους προς τους ασφαλισμένους.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, στη διάρκεια σημερινής (χθεσινής) συνέντευξης τύπου, για το ΙΚΑ το 2011 είναι ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του, δεδομένου ότι αποτελεί τον φορέα στον οποίο μεταφέρονται άμεσα οι συνέπειες της κρίσης. Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών κατά 5% περίπου στον ιδιωτικό τομέα και το πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θα κοστίσουν στο ΙΚΑ για το 2011 2,7 δισ. ευρώ!
Αναλυτικότερα ο κ. Κουτρουμάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στην περιουσία των Ταμείων, σημείωσε ότι διαθέτουν 8,5 δισ. σε ομόλογα και 16 δισ. σε καταθέσεις στην Τράπεζα Ελλάδος και πρόσθεσε ότι τα ίδια τα Ταμεία θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στο μέλλον σε ενδεχόμενο πρόγραμμα διακράτησης ομολόγων.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος, διαβεβαιώνοντας ότι τα ταμεία δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την κρίση.
Εν τω μεταξύ οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και στα ταμεία εφάπαξ, η οριστικοποίηση της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η επανάκριση όλων των συντάξεων αναπηρίας και η ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων, αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

«Το υπουργείο έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του όπως και η κυβέρνηση συνολικά», τόνισε την Τετάρτη (χθες) στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, απαριθμώντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των επομένων μηνών.

Περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει το υπουργείο το επόμενο διάστημα ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε τα εξής:

1) Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάρτισης της νέας λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρότασή  της.

2) Εντός της επόμενης εβδομάδας ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

3) Μέχρι 20 Ιουλίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επίσης στο ίδιο διάστημα το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ ενεργοποιούν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου.

4) Μέχρι τέλος Αύγουστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1.1.2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.

5) Μέχρι τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η απογραφή των συνταξιούχων. Έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

6) Από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

7) Επίσης αρχίζει τη λειτουργία του το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης του αναπήρου.

8) Προωθείται το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

9) Ολοκληρώνεται η ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ καθώς και ενοποίηση της εργατικής εστίας και εργατικής κατοικίας.

Επίσης στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι:

• Η αξιοποίηση όλων των εθνικών και κοινοτικών πόρων σε όλα τα Υπουργεία με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

• Η βελτίωση κατά 300 εκ. ευρώ περίπου των εσόδων των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και η υπερκάλυψη του στόχου της μείωσης των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δισ. ευρώ περίπου.

• Η αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

• Η υλοποίηση των νόμων εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και η προστασία και ενίσχυση όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση, με ρυθμίσεις όπως αυτή του ΕΚΑΣ, αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων για υγειονομική περίθαλψη και των εργαζομένων με λίγα ένσημα.

Εξοικονόμηση από
τη διοικητική αναδιάρθρωση

Στα βασικά σημεία του “Προγράμματος Οργανωτικών και Λειτουργικών Αλλαγών και Αναδιαρθρώσεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ” αναφέρθηκε ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος που τόνισε ότι μετά την αναμόρφωση του Ιδρύματος το ΙΚΑ θα διαθέτει μια διοίκηση και 13 περιφερειακές διοικήσεις.

Οι στόχοι του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, είναι η διασφάλιση των εσόδων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές για την επίτευξη των προβλέψεων του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και η ορθολογική διαχείριση των δαπανών χωρίς καμία επίπτωση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

Ακόμη, η βελτίωση κατά 300 εκατομμύρια ευρώ των εσόδων των Ταμείων και η μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου. Η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων η ψήφιση και η εφαρμογή των νόμων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τα νοσήλια του α΄ πενταμήνου του 2011 δαπανήθηκαν 163.842.794 ευρώ έναντι του ποσού των 196.898.715 ευρώ που δαπανήθηκε αντίστοιχα το α΄ πεντάμηνο του 2010 ενώ η οικονομική ωφέλεια για το ΙΚΑ από τις αποδιδόμενες τιμές για βηματοδότες και απινιδωτές θα αποδώσουν για όλο το έτος εξοικονόμηση 55 εκατ. Ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε επίσης στα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας ελέγχου της συνταγογράφησης και στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι εντοπίσθηκαν 126 γιατροί που συνταγογράφησαν σκευάσματα που χορηγούνται απευθείας από το Ίδρυμα, 547 γιατροί που συνταγογράφησαν σκευάσματα που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ από 170 γιατρούς αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια.

Είπε ακόμη ότι πρόσφατα διεκόπη η συνεργασία με 120 γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ με το ΙΚΑ γιατί υπερέβησαν κατά το τριπλάσιο το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγών.
 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το