Photo Gallery, Τοπικά

Στην Κάρλα 22.000 πουλιά από 25 είδη

Έρευνα της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέας Διαχείρισης

Κορμοράνος, φαλαρίδα, πρασινοκέφαλη πάπια, είναι μερικά μόνο από τα είδη υδρόβιων πουλιών που διαχειμάζουν στην Κάρλα. Ουσιαστικά σε ένα πολύ σημαντικό υδροβιότοπο έχει εξελιχθεί η λίμνη Κάρλα φιλοξενώντας πολλά είδη πουλιών και συμβάλλοντας στην αναγέννηση του ευρύτερου οικοσυστήματος. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε πριν μερικές ημέρες από την Ορνιθολογική Εταιρεία και το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, καταγράφηκαν 22.000 άτομα πουλιών από 25 και πλέον διαφορετικά είδη.

Η ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε από το δασολόγο και εθελοντή της Ορνιθολογικής Εταιρίας για την περιοχή της Κάρλας Σταύρο Πολύμερο με τη συμμετοχή τού Δρ. βιολόγου Γ. Κατσαδωράκη και δύο εργαζομένων του Φορέα Διαχείρισης, του δασολόγου Δημήτρη Μιχαλάκη και της ιχθυολόγου Μαρίας Χαμόγλου.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων τόσο στον ταμιευτήρα της Κάρλας,
όσο και στους ταμιευτήρες των γύρω περιοχών (Καλαμάκι, Καστρί, Νιάματα, Δήμητρα κι Ελευθέριο), πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιανουαρίου.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων. Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγρότοπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.
Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Στη Δυτική Παλαιαρκτική (Ευρώπη μέχρι Ουράλια και χώρες της Κασπίας εκτός αυτές της Μέσης Ανατολής, Τουρκία και χώρες της ανατολικής Μεσογείου και τέλος όλες οι βόρειο αφρικάνικες χώρες της Μεσογείου) οι Καταμετρήσεις των Υδροβίων έχει καθοριστεί να διεξάγονται την δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ σε ιδιαίτερες περιπτώσεις γίνονται και την τέταρτη. Οι περιοχές όπου γίνονται οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ.
Οι ΜΕΚΥΠ στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1968 κυρίως από ξένους ορνιθολόγους, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι και σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία με τους συνεργάτες και τους εθελοντές της.

 

Η Κάρλα

Σύμφωνα με την έρευνα στην περιοχή της Κάρλας, καταγράφηκε σημαντικός αριθμός πουλιών, περίπου 22.000 άτομα, από 25 και πλέον διαφορετικά είδη.
Σημαντικότερες καταγραφές, βάσει αριθμών, είναι ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) με πάνω από 10.000 άτομα, η φαλαρίδα (Fulica atra) με 1.200 άτομα, η πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos) με 1.000 άτομα, το σφυριχτάρι (Anas penelope) με 1.270 άτομα, η χουλιαρόπαπια (Anas clypeata) με 1.900, το κιρκίρι (Anas crecca) με 2.300 άτομα και το γκισάρι (Aythya ferina) με 1.250 άτομα από τις πάπιες, η βαρβάρα (Tadorna tadorna) με 470 άτομα, ο ασημόγλαρος (Larus michahellis) με 540 άτομα και ο καστανοκέφαλος γλάρος (Larus ridibundus) με 820 άτομα.
Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι η παρουσία 115 αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus), 130 φοινικόπτερων (Phoenicopterus roseus) (τα γνωστά μας φλαμίγκο) και των περίπου 200 ερωδιών (από 3 είδη: Αργυροτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς και λευκοτσικνιάς).

Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, στην Κάρλα έχουν καταγραφεί 128 είδη ορνιθοπανίδας, εκ των οποίων τα 75 περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1 της Οδηγίας 79/409/ΕEC. Tα 106 είναι μεταναστευτικά. Στο παρελθόν η Κάρλα διέθετε σπουδαίο ιχθυοπληθυσμό, παράγοντας 600 τόνους ψαριών ετησίως και εξασφαλίζοντας εργασία σε 1.000 κάτοικους. Γριβάδι, τσιρώνι και πεταλούδα είναι τα είδη που εντοπίζονται σήμερα στη λίμνη.


Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το