Photo Gallery, Τοπικά

Στήριξη δημοτών για το χαράτσι

Το Δημοτικό Συμβούλιο(φωτό από παλιότερη συνεδρίαση) ενέκρινε ψήφισμα, όπου αναλύονται οι δράσεις που θα αναπτυχθούν

 

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του Δήμου Βόλου με απόφαση του Δ.Σ.

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του Δήμου Βόλου για τη στήριξη των δημοτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο χαράτσι της ΔΕΗ. Με ψήφισμα που εξέδωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, αναλύθηκαν οι δράσεις που θα αναπτυχθούν και τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η κ. Ζέττα Μακρή δήλωσαν ότι το μέτρο έχει καταρρεύσει και εκτίμησαν πως η ΔΕΗ δεν θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το «χαράτσι» δίχασε τους εκπροσώπους της αριστεράς με τον κ. Νάνο να κατηγορεί για ήξεις-αφήξεις τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξε το θέμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ οι κ.κ. Κλημόπουλος και Μολοχίδης τον κατηγόρησαν ως αισχρό συκοφάντη και έκαναν λόγο για πολιτική αλητεία.

 

Ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να παρέμβει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη δικάσιμο της 2ας Δεκεμβρίου και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, προκειμένου να ακυρωθεί ο σχετικός νόμος ως παράνομος και αντισυνταγματικός.

Θα ζητήσει από τα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν συντονισμένη πρωτοβουλία, ώστε όλοι οι Δήμοι να στείλουν αγωνιστικό μήνυμα την 2α Δεκεμβρίου, ημέρα εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ.

Για όσους δημότες αποφασίσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς χωρίς τον ειδικό φόρο, μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών ή πληρωμών των τραπεζών, ο Δήμος αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των αποδείξεων αυτών και την αποστολή τους με εξώδικο στη ΔΕΗ (αρμόδια υπηρεσία κατάθεσης των αποδείξεων το Γραφείο Προσόδων). Στο εξώδικο θα επισημαίνεται η προσωπική ευθύνη των μελών της διοίκησης της ΔΕΗ και θα διατυπώνεται η αξίωση να μην προβεί η ΔΕΗ σε διακοπή  καμίας παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής του ειδικού φόρου ακινήτων και σε κάθε περίπτωση να μην προβεί σε διακοπή καμίας παροχής ρεύματος μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, ο Δήμος Βόλου θα αντιδράσει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μην επιτρέψει τη διακοπή ρεύματος σε κανένα δημότη και ιδιαίτερα σε οικογένειες που έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου προκειμένου να συγκροτηθεί ομάδα εθελοντών δικηγόρων, ώστε να δίνονται νομικές συμβουλές και οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τον ειδικό φόρο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Πατσιαντάς πρότεινε να γίνεται άμεσα επανασύνδεση ρεύματος από συνεργεία Δήμου, εθελοντές και ηλεκτροτεχνίτες.

Ο κ. Πατσιαντάς ξεκαθάρισε πως θα καταψήφιζε το ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή ως προς το πολιτικό σκεπτικό και όχι ως προς τις ειδικές προτάσεις, αν η ηγεσία του Δήμου δε διευκρίνιζε τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα των ενεργειών.

Νωρίτερα και πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Ζέττα Μακρή είχε καταθέσει τις δικές της προτάσεις για το «χαράτσι» και ανέφερε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρξει ομοφωνία.

Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση -πλην του κ. Νάνου- όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν με το ψήφισμα που είχε καταθέσει ο κ. Πατσιαντάς.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Ιγγλέσης επέμεινε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πλειοψηφία είχε ενστάσεις με την κ. Μακρή να τονίζει πως καμία προθυμία δεν είχε διαγνώσει στην ομάδα πλειοψηφίας να εγκρίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση την πρόταση Πατσιαντά.

«Σας θύμισα με σεβασμό τις αντιρρήσεις σας στο ψήφισμα Πατσιαντά και σταματήστε να με διαψεύδετε» είπε απευθυνόμενη στον Δήμαρχο η κ. Ζέττα Μακρή, ενώ τις αμφιβολίες του Δημάρχου για την έγκριση του ψηφίσματος Πατσιαντά επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ κ. Νίκου.

Ο Δήμαρχος κατηγόρησε την κ. Ζέττα Μακρή για λαϊκισμό και εκείνη του ανταπάντησε ότι άλλαξε στάση στο θέμα γιατί είδε γεμάτη δημότες την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε και το ψήφισμα που είχε καταθέσει η δημοτική ομάδα των «Δρόμων Συνεργασίας».

Τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης σημείωσε ο κ. Νάνος και διαφώνησε ριζικά με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής που περιλαμβανόταν στο ψήφισμα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση πρέπει να αποσυνδέσει πλήρως τη μη πληρωμή του φόρου αυτού από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού το κράτος δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν τον οποιοδήποτε φόρο, αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν.

Διαφώνησε επίσης με την πρόταση να προχωρήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε όσοι αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλουν τον έκτακτο φόρο, να εξαιρεθούν ρητά από τη σχετική υποχρέωση. Τέλος διαφώνησε με το να προχωρήσει άμεσα  νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξαιρεθούν από τον έκτακτο φόρο και οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, εμβαδού έως 80 τ.μ., η οποία να προσαυξάνεται κατά 10 τ.μ. για κάθε παιδί.

Ο κ. Νάνος καταψήφισε το ψήφισμα γιατί δεν εξαιρέθηκαν οι συγκεκριμένες παράγραφοι και μαζί του συμφώνησαν οι κ.κ. Ιγγλέσης και Μουλάς. Κοινό αίτημα των τριών ήταν η κατάργηση του χαρατσιού.

Ο ίδιος όταν δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήξεις-αφήξεις στο θέμα του χαρατσιού κατηγορήθηκε για πολιτική αλητεία από τον κ. Μολοχίδη.

«Αυτά για τα οποία σε κατηγορώ εγώ εδώ και μήνες μην τα επιστρέφεις» απάντησε στον κ. Μολοχίδη και ο κ. Κλημόπουλος αποκάλεσε τον βουλευτή «κατά συρροή αισχρό συκοφάντη».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, καθώς και από τη μείζονα μειοψηφία –πλην Μουλά και Ιγγλέση – με τον όρο να συμπεριληφθούν όλες οι πολιτικές αναφορές που είχαν κατατεθεί στο ψήφισμα των «Δρόμων Συνεργασίας» στις 7 Νοεμβρίου. Επίσης ψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Πατσιαντά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το