Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη μαφία στη Θεσσαλία

12.000 συνδιαλέξεις αποκαλύπτουν εγκληματική δράση 220 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση

Συμβόλαιο θανάτου κρατουμένου στη φυλακή της Πάτρας και ενέδρα δολοφονίας αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας χρεώνονται στη δράση του κυκλώματος

Απίστευτα είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα των αστυνομικών της Λάρισας για την δράση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, καθώς και μαστροπείας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο αριθμός των εμπλεκομένων ατόμων συνεχώς αυξάνεται. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και η διασύνδεση των εμπλεκόμενων ατόμων προσθέτει εντυπωσιακά στοιχεία. Σε μία πολύμηνη έρευνα, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που δρούσε ποτέ στη Θεσσαλία. Έδρα όλης αυτής της δαιδαλώδους υπόθεσης είναι η Λάρισα. Άλλωστε, όπως τονίζεται από την Αστυνομία, από τα 220 άτομα, τα 108 διαμένουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λάρισα.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Έως και χθες Σάββατο, είχαν συλληφθεί 48 άτομα (κάποια μάλιστα και υπεράνω υποψίας), ενώ η δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνει 220 άτομα. Μερικοί από τους συλληφθέντες είναι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων της Λάρισας, άνθρωποι της νύχτας, επιχειρηματίες στον χώρο εμπορίας αυτοκινήτων (μάντρες αυτοκινήτων) και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και άτομα που έχουν σχέση με ναρκωτικά, καθώς και διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία.  Τη δράση των 220 εμπλεκομένων αποκαλύπτουν, σύμφωνα με την αστυνομία, 12.000 συνδιαλέξεις που αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας.

Οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη, με διάφορους ρόλους, σε τρεις συνολικά εγκληματικές οργανώσεις με παρακλάδια. Οι 48 κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, στον 3ο όροφο του κτιρίου και χθες –λόγω της πληθώρας των συλληφθέντων – μετέβη εκεί ο Εισαγγελέας στην διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων και παραπομπής στον Ανακριτή. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι για τους περισσοτέρους οι διώξεις είναι σε βαθμό κακουργήματος και θα απολογηθούν στον Ανακριτή Λάρισας μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη.

Η έρευνα των αστυνομικών φέρνει δύο νέα πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως τα αποκάλυψε χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χαλάτσης. Το ένα αφορά σε συμβόλαιο θανάτου και το άλλο σε ενέδρα που είχε στηθεί σε αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ο οποίος διερευνούσε την υπόθεση και σώθηκε από καθαρή τύχη. Όσον αφορά στο συμβόλαιο θανάτου, όπως αναφέρθηκε χθες από τον επικεφαλής της Αστυνομίας στη Θεσσαλία, σχεδιάζονταν η δολοφονία ενός 55χρονου –κρατουμένου στις φυλακές της Πάτρας- ο οποίος είχε συλληφθεί για την δολοφονία νεαρού σε καφετέρια της Γιάννουλης, τα Χριστούγεννα του 2009. Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από την Λάρισα σχεδίαζαν την δολοφονία του σε συνεννόηση με κρατούμενους της φυλακής, κατά την μεταφορά του με κλούβα σε άλλη φυλακή. Όπως ειπώθηκε μάλιστα, ο οδηγός της κλούβας θα πατούσε φρένο και  55χρονος από το φρενάρισμα θα έπεφτε με το κεφάλι σε μεταλλικό στύλο της κλούβας. Στόχος ήταν να φανεί ως ατύχημα. Όσον αφορά στην απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών, αυτή είχε συμβεί πριν λίγο καιρό στη Λάρισα και ο αστυνομικός γλίτωσε από καθαρή τύχη. Και στην περίπτωση αυτή στόχος ήταν να φανεί ως ατύχημα.

 

Τρεις ομάδες με μεγαλύτερη της Λάρισας

Επί δύο συνεχείς ημέρες, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Χαλάτσης, ενημερώνει για την υπόθεση αυτή, καθώς η κινητοποίηση είναι μεγάλη και γίνονται συνεχώς συλλήψεις. Η Αστυνομία μιλά για την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες συνεργάζονταν μεταξύ τους (σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα) ενώ από τα 220 εμπλεκόμενα άτομα, 18 φέρονται ως αρχηγοί. Στις οργανώσεις εμπλέκονται και κρατούμενοι τριών σωφρονιστικών καταστημάτων, συνολικά τέσσερα άτομα,  τα οποία εμφανίζονται με αρχηγικούς ρόλους. Οι δύο είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Λάρισας (που φέρονται να έδιναν εντολές σε μέλη της ομάδας στη Λάρισα), ο ένας στην Πάτρα και ο τέταρτος στον Κορυδαλλό.

Από τα 220 άτομα, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία, οι 108 δρούσαν στη Λάρισα και χαρακτηρίζονται ως «Α’ Ομάδα». Η ομάδα αυτή θεωρείται η πολυπληθέστερη και με πολύμηνη δράση. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής έγιναν έφοδοι σε 35 σπίτια στην περιφέρεια Θεσσαλίας (σε τέσσερα στο Βόλο), ερευνήθηκαν 50 τουλάχιστον χώροι με την παρουσία οκτώ Εισαγγελέων. Συνολικά συνελήφθησαν 48 άτομα που τώρα περνούν στην ποινική διαδικασία.

Η πολύμηνη έρευνα, όπως ανέφερε ο κ. Χαλάτσης, έγινε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Όπως αναφέρεται επίσημα από την Αστυνομία, οι τρεις εγκληματικές οργανώσεις ενέχονται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, διακεκριμένων περιπτώσεων κατοχής και εμπορίας πυροβόλων όπλων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, πρόκλησης και προσφοράς για εκτέλεση κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Χθες εκτός από τις έρευνες στη Θεσσαλία (εκτός από τους τέσσερις συλληφθέντες στο Βόλο, συνελήφθησαν άτομα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα),

έρευνες έγιναν και σε σπίτια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί, ενώ συνέδραμαν και αστυνομικοί των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων. Από τους 48 συλληφθέντες, δύο είναι αλλοδαπές γυναίκες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις έρευνες που ενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

– Όλων των ειδών ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη, δενδρύλλια κάνναβης, ναρκωτικά δισκία)

-Όπλα (δύο (2) πιστόλια με σιγαστήρες, ένα όπλο αερίου, ένας σιγαστήρας για όπλο αερίου, μια (1) καραμπίνα, μαχαίρια και μία (1) σιδερογροθιά)

– Σαράντα τρία (43) αυτοκίνητα και μία (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα για τη διακίνηση ναρκωτικών ή αποτελούσαν οχήματα που προέρχονταν από την πώληση ναρκωτικών ουσιών.

– Ογδόντα οκτώ (88) κινητά τηλέφωνα και έντεκα (11) κάρτες κινητής τηλεφωνίας (sim)

– Το χρηματικό ποσό των 32.530 ευρώ, σε όλων των ειδών τα χαρτονομίσματα και συναλλαγματικές

– Δύο (2) πλαστές σφραγίδες, πλαστά πιστοποιητικά.

 

Στοιχεία της πολύμηνης έρευνας

 

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, προέκυψαν τα ακόλουθα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας:

– Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και «λοιποί χώροι» που διατηρούσαν.

– Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη – εντολείς, εντολοδόχοι, κ.λπ.).

– Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους και οι μεταξύ τους σχέσεις.

– Καταγράφηκαν, με συσκευές καταγραφής ήχου, σε ακουστικό υλικό οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων και επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.

– Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών) και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρθηκε, διερευνάται η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.

Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι και οι μέθοδοι δράσης της, σχηματίζεται σε βάρος των μελών της δικογραφία για τις παρακάτω πράξεις που προέκυψαν:

Συγκεκριμένα:

Α. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από εκατόν πέντε (105) μέλη, εκ των οποίων 96 ημεδαποί (83 άνδρες και 13 γυναίκες) και 9 αλλοδαποί (7 άνδρες και 2 γυναίκες).

Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν οκτώ αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες. Τέσσερα από τα οκτώ αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

’Όλοι μαζί συμμετείχαν και, κατά περίπτωση, διέπραξαν τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

– Εμπορία και διακίνηση όλων των ειδών ναρκωτικών ( ηρωίνη, κοκαΐνη, κλπ).

– Κατοχή και εμπορία πυροβόλων όπλων.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης για προσωπικούς λόγους αναζητούσε τρόπους σε συνεργασία με έγκλειστο της φυλακής για τη διάπραξη δολοφονίας (με συμβόλαιο), ικανοποιώντας ένα αίσθημα εκδίκησης σε βάρους του δράστη δολοφονίας οικείου προσώπου του.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας για τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ερευνάται:

– Η κατάρτιση πλαστών πιστοποιητικών (ιατρικών βεβαιώσεων) με την ιδιότητα του χρήστη ναρκωτικών, ώστε να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δικαστικές αρχές – σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να πετύχουν τη μη προφυλάκισή τους με την χρήση αυτών των πιστοποιητικών.

– Η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών με σκοπό την πορνεία.

– Η συμμετοχή μελών της οργάνωσης και τρίτων προσώπων σε σχεδιαζόμενη ένοπλη ενέδρα κατά αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Β. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από ογδόντα οκτώ βασικά μέλη, εκ των οποίων ογδόντα τρεις (83) ημεδαποί (72 άνδρες και 11 γυναίκες) και 5 αλλοδαποί (3 άνδρες και 2 γυναίκες).

Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν πέντε (5) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη και κοκαΐνη).

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, ερευνάται η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών, με σκοπό την πορνεία.

Γ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι τέσσερα (24) βασικά μέλη, εκ των οποίων είκοσι τρεις (23) ημεδαποί άνδρες και ένας (1) αλλοδαπός άνδρας.

Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν τέσσερα (4) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη).

Η αστυνομική έρευνα, που συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και άλλων εγκληματικών πράξεων, ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

 

Οι Βολιώτες

 

Όσον αφορά τις τέσσερις συλλήψεις στο Βόλο, διευκρινίζεται πως πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα –ηλικίας από 35 έως 62 ετών- που έχουν απασχολήσει τις αρχές για ναρκωτικά. Κάποιοι έχουν εκτίσει ποινές για αδικήματα ναρκωτικών. Η σύλληψή τους έγινε στα σπίτια τους, το πρωί της Παρασκευής και όλοι τους δηλώνουν πως δεν έχουν εμπλοκή με το κύκλωμα. Φέρονται ωστόσο να προμηθεύονταν ναρκωτικά από άτομα του κυκλώματος και στη συνέχεια να τα διακινούσαν στο Βόλο. Κρατούνται και αυτοί στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσει σταδιακά η μεταφορά των συλληφθέντων στον Ανακριτή Λάρισας για τις απολογίες προκειμένου να αποφασιστεί η προφυλάκισή τους ή όχι.

Όσοι δεν συνελήφθησαν και σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία θα ακολουθεί η προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία με κλήσεις σε απολογία και παραπομπής ή όχι με βούλευμα.

 

Συγκλονισμένη η κοινωνία

Η κινητικότητα στη Λάρισα το τελευταίο διήμερο είναι έντονη και οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν όχι μόνο την Λάρισα, την έδρα του κυκλώματος, αλλά ολόκληρη την Θεσσαλία. Κάποια μάλιστα από τα άτομα που φέρονται ως εμπλεκόμενα είναι ιδιαίτερα γνωστά στην Λάρισα και έχουν επαγγελματική δράση ετών. Οι δικηγόροι μπαινοβγαίνουν στο αστυνομικό κτίριο και προσπαθούν να βοηθούσαν τους πελάτες τους σε μία προσπάθεια καλύτερης ποινικής αντιμετώπισης και απόδειξης μη συμμετοχής σε όσα αδικήματα φέρονται να εμπλέκονται.

Οι αποκαλύψεις της δράσης αυτού του κυκλώματος αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη Λάρισα, ενώ η αστυνομική έρευνα ενδεχομένως αποκαλύψει και άλλες πτυχές στην υπόθεση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

Μοιραστείτε το