Photo Gallery, Τοπικά

Σε «συμπληγάδες» βρίσκεται η ΔΕΥΑΜΒ

Η εταιρεία ΕΡΓΗΛ, που διεκδικεί έξι εκατομμύρια ευρώ για έργα που σύμφωνα με την Επιχείρηση δεν κατασκεύασε, αποστέλλει συνεχώς εξώδικα
Η εταιρεία ΕΡΓΗΛ, που διεκδικεί έξι εκατομμύρια ευρώ για έργα που σύμφωνα με την Επιχείρηση δεν κατασκεύασε, αποστέλλει συνεχώς εξώδικα

 

Στις ελληνικές καλένδες οδηγεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και η διαχειριστική αρχή του ΕΠΠΕΡΑ έργα αποχέτευσης του Δήμου Βόλου. Η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται σε «συμπληγάδες», καθώς ταυτόχρονα με τις απορριπτικές εισηγήσεις του υπουργείου, για κρίσιμα έργα, η εταιρεία ΕΡΓΗΛ, που διεκδικεί έξι εκατομμύρια ευρώ για έργα που σύμφωνα με την Επιχείρηση δεν κατασκεύασε, αποστέλλει συνεχώς εξώδικα και αρνείται έλεγχο από εργαστήρια δημοσίων έργων, σε τομές της πόλης, ώστε να διαπιστωθεί η ποσότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχε.

«Με μεθοδεύσεις θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο, αλλά όσες μεθοδεύσεις και αν υπάρξουν το έργο θα ελεγχθεί», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης.

Το επίμαχο έργο της ΕΡΓΗΛ ήταν αυτό που αφορούσε στην Ύδρευση Βόλου – Επέκταση και βελτίωση του Δικτύου Ύδρευσης του Βόλου και ήταν συνολικού ύψους 13.000.000 ευρώ. Η σύμβαση υπογραφής του έργου που υλοποιήθηκε ανάμεσα στην ΕΡΓΗΛ και τη ΔΕΥΑΜΒ χρονολογείται από το 2005.

Ο δήμαρχος επανέλαβε την κατηγορηματική δήλωση ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε νομικό όπλο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ στη δικαστική διαμάχη με την εταιρία ΕΡΓ.ΗΛ. Για το  έργο που ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007 η ΔΕΥΑΜΒ  καλείται να καταβάλει αποζημίωση συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ, για υπερσυμβατικές εργασίες, τις οποίες ισχυρίζεται η ΕΡΓΗΛ  ότι έγιναν, κάτι που αμφισβητεί με κατηγορηματικό τρόπο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου.

Απειλητικές προκλήσεις

Από την ημέρα που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Παραλαβής του έργου και κλήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΗΛ «δεχόμαστε εκ μέρους της εταιρείας έναν ψυχολογικό πόλεμο εξώδικων προσκλήσεων, προκειμένου να μην προχωρήσουμε στην παραλαβή του έργου, με την απειλή ότι θα υποστούμε τις συνέπειες του νόμου για δήθεν παράνομες ενέργειες, αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της το έργο έχει αυτοδίκαια παραληφθεί» τόνισε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ξηρακιάς.

Ο κ. Ξηρακιάς ζήτησε να κληθεί το εργαστήριο δημοσίων έργων Θεσσαλίας, προκειμένου να αναλάβει τους εργαστηριακούς ελέγχους με τη λήψη στοιχείων από τις τομές που θα διενεργήσει η Τεχνική Υπηρεσία κάτω από τα οδοστρώματα της πόλης. Στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος της ποιότητας και της ποσότητας των εργασιών. Συνολικά θα γίνουν 15 τομές σε ισάριθμα σημεία της πόλης.

«Θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί απάντηση στις απειλητικές εξώδικες προσκλήσεις της ανάδοχου προς τα μέλη της Επιτροπής», τόνισε ο κ. Ξηρακιάς.

«Θέλει η ΕΡΓΗΛ να κάμψει την επιλογή μας για παραλαβή του έργου, προκειμένου να εξεταστεί με κάθε νόμιμο τρόπο η ποιότητα και η ποσότητά του», δήλωσε ο δήμαρχος.

Εκτός χρηματοδοτήσεων κρίσιμα έργα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θέτει μόνο υπό αμφισβήτηση τα έργα στο Σωρό και το Σέσκλο, αλλά και σε περιοχή των Λεχωνίων και της Χρυσής Ακτής με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούν να δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ για οικισμούς που δεν διαθέτουν 2.000 κάτοικους.

«Την  ώρα που αγωνιούν στα υπουργεία για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ  και η δημοπράτηση των έργων προγραμματίστηκε τον Απρίλιο, με τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ, αποφασίστηκε να παγώσουν. Πρόκειται για δύο έργα μείζονος σημασίας και ήδη έχουμε εκδηλώσει την έντονη αντίδρασή μας. Θα φτάσουμε μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού», δήλωσε ο δήμαρχος και την συμπαράστασή του στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, εξέφρασε ο Τέλης Δουλόπουλος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, συμπαράσταση στη ΔΕΥΑΜΒ, με εκδήλωση αντίδρασης προς το υπουργείο, θα εκφράσει και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, χθες έγινε ενημέρωση για την πορεία των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, από το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κουτσιφέλη.

Όπως σημείωσε, το έργο αποχέτευσης στην περιοχή του Αλιβερίου δημοπρατήθηκε χθες, ενώ έγκριση αναμένεται για το έργο ύδρευσης της Μακρινίτσας.

«Παγωμένη» είναι η πρόταση για την επεξεργασία του λύματος και λάσπης του βιολογικού και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει έγκριση. «Ζωντανό» είναι το έργο που αφορά στον περιορισμό των διαρροών του δικτύου ύδρευσης. Υποέργα της συγκεκριμένης παρέμβασης εξελίσσονται και αναμένεται και η έγκριση της προμήθειας εξοπλισμού.

Η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις εγκρίσεις των έργων αποχέτευσης.

Η συνολική παρέμβαση θα αφορούσε όλο το θαλάσσιο μέτωπο από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι, ένα μέτωπο που φθάνει περίπου τα 60 χιλιόμετρα.
Η μελέτη προέβλεπε τις αποχετεύσεις της Ν. Αγχιάλου, του Αγ. Στεφάνου, των Λεχωνίων και μέχρι το Μαλάκι, ενώ όλα αυτά τα δίκτυα θα «κουμπώσουν» το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Βόλου, που με την τελευταία αναβάθμιση εξυπηρετεί 170.000 κάτοικους, ενώ θα γίνει για 200.000 πληθυσμό.

Για τα έργα αποχέτευσης στο Διμήνι έχει δοθεί άδεια δημοπράτησης , ενώ τα έργα σε Ιωλκό, Σωρό και Σέσκλο θα δημοπρατούνταν τον Απρίλιο. Σήμερα ο Σωρός και το Σέσκλο δεν θεωρούνται επιλέξιμα, παρότι είναι «ώριμα» προς δημοπράτηση. Μόνο ο Ιωλκός θεωρείται επιλέξιμο έργο.

«Παρότι είναι οπτικά και αισθητικά απαράδεκτο να βρίσκεται μια περιοχή πάνω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού και να στερείται αποχέτευσης, δεν θεωρείται επιλέξιμη προς χρηματοδότηση», είπε ο κ. Κουτσιφέλης και εκτίμησε ότι το έργο των Λεχωνίων μπορεί να ενταχθεί στις επόμενες χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο φαινόμενο που συνέβη στα Λεχώνια, όπου κατασκευάστηκε βιολογικός καθαρισμός, με αποδέκτη ρέμα. Ο βιολογικός βρίσκεται στο βουνό, 500 μέτρα ψηλότερα από τα σπίτια που υποτίθεται θα εξυπηρετούσε, όπως είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ και η «Θ».

«Επειδή στα Λεχώνια κατέρριψαν τους νόμους της βαρύτητας, προγραμματίζαμε έργο που θα οδηγεί τα λύματα σε αγωγούς, καθώς ο βιολογικός δεν μπορεί αν εξυπηρετήσει κανέναν στο σημείο που κατασκευάστηκε», τόνισε και σημείωσε πως η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει ολιγωρήσει, αλλά το ΕΠΠΕΡΑΑ πρέπει να καμφθεί», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το