Photo Gallery, Τοπικά

Σε ρυθμούς εκλογών το Πανεπιστήμιο για το νέο Συμβούλιο Διοίκησης

 

Ο κ. Γουργουλιάνης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρύτανης

Στους 9.007 ανέρχονται πλέον οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

 

 

 

Σε ρυθμούς εκλογών για την ανάδειξη του νέου 15μελούς Συμβουλίου Διοίκησης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το ΦΕΚ με την εφορευτική επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές. Το Συμβούλιο Διοίκησης θα προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης του πρύτανη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Γουργουλιάνης δεν θα είναι υποψήφιος για πρύτανης, ωστόσο δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Διοίκησης. Στο μεταξύ στους 9.007 ανέρχονται οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Σύμφωνα με το νόμο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές για τα εννιά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που προέρχονται μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, οκτώ μέλη ΔΕΠ και ένας φοιτητής. Σημειώνεται πως τα υπόλοιπα έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα είναι εξωπανεπιστημιακά.

Ωστόσο, όπως τονίζεται από την Πρυτανική Αρχή, θεωρείται βέβαιο ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά τις 15 Νοεμβρίου και σίγουρα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για τη συγκρότηση του Συμβουλίου.

Από το υπουργείο Παιδείας έχουν οριστεί ήδη οι πενταμελείς εφορευτικές επιτροπές για οκτώ ΑΕΙ. Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση του ΦΕΚ για την πενταμελή εφορευτική επιτροπή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό είναι θέμα ημερών να γίνει. Μόλις ανακοινωθεί το ΦΕΚ, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι συζητήσεις στο Ίδρυμα για τις υποψηφιότητες έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον από καθηγητές είναι έντονο. Συνολικά οκτώ θέσεις στο 15μελές Συμβούλιο θα ανήκουν σε μέλη ΔΕΠ που θα εκλεγούν από τους συναδέλφους τους. Μία θέση ανήκει σε φοιτητή που θα αναδειχθεί από τη φοιτητική κοινότητα.

Τα εννιά μέλη θα προκηρύξουν τις θέσεις των έξι εξωπανεπιστημιακών μελών.

Μόλις συγκροτηθεί το 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης θα προκηρύξει τη θέση του πρύτανη και θα δεχθεί τις υποψηφιότητες τις οποίες θα αξιολογήσει επιλέγοντας τον καταλληλότερο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της επιλογής του πρύτανη θα πρέπει να λήξει μέχρι και τον Ιούνιο. Οι ζυμώσεις και συζητήσεις για το αξίωμα του πρύτανη έχουν ξεκινήσει επίσης. Βέβαια πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι υποψήφιος για πρύτανης, αν και έχει το δικαίωμα, αφού ο προηγούμενος νόμος που απαγόρευε τους εν ενεργεία πρυτάνεις να θέσουν ξανά υποψηφιότητα, καταργήθηκε.

Σε δήλωσή του την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα» ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν είµαι επαγγελµατίας πρύτανης, είµαι γιατρός και έχω τη δουλειά µου που µε περιµένει».

Πάντως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γουργουλιάνης θα είναι υποψήφιος για το Συμβούλιο Διοίκησης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί και τα τέσσερα μέλη του σημερινού πρυτανικού συμβουλίου να είναι υποψήφια για το Συμβούλιο Διοίκησης.

Το Συμβούλιο Διοίκησης θα προτείνει και τους τρεις κοσμήτορες των σχολών στο Πανεπιστήμιο οι οποίοι αποκτούν σημαντικές αρμοδιότητες. Υποψήφιοι για κοσμήτορες μπορούν να είναι μόνο μέλη ΔΕΠ στη βαθμίδα του καθηγητή.

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την αναβολή των προσλήψεων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ. Πανελλαδικά οι καθηγητές που περιμένουν εδώ και δύο χρόνια για να προσληφθούν, ανέρχονται στους 400. Από αυτούς στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα τα μέλη ΔΕΠ που αναμένεται να διδάξουν στο Πανεπιστήμιο, ανέρχονται στους 35 περίπου.

 

Στους 9.007 

οι εγγεγραμμένοι

φοιτητές

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέρχονται στους 9.007 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Από αυτούς οι 6.293 είναι τακτικοί φοιτητές, δηλαδή δεν έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών του Τμήματός τους. Επίσης άλλοι 834 είναι ημιενεργοί φοιτητές, δηλαδή βρίσκονται στα δύο πρώτα χρόνια, αφότου έχουν περάσει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών. Τέλος υπάρχουν 839 μη ενεργοί φοιτητές, οι λεγόμενοι «αιώνιοι». Το στοιχείο αυτό δείχνει πως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών που έχουν εγκλωβιστεί και κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς τη φοιτητική τους ιδιότητα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το