Photo Gallery, Πολιτική

Σήμερα η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

 

Τελειώνει το «πολιτικό θρίλερ», μετά από συνεχείς ανατροπές στις διεργασίες

 

Νυχτερινές πληροφορίες για το όνομα του νέου πρωθυπουργού-Αντίδραση Βενιζέλου για τον Λ. Παπαδήμο

 

ΑΘΗΝΑ,, 8.

Ραγδαίες αναμένονται  οι πολιτικές εξελίξεις για σήμερα, Τετάρτη, οπότε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Όπως γνωστοποιήθηκε την Τρίτη μετά τα μεσάνυχτα, από  το διευθυντή του γραφείου Τύπου  του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά την συνάντηση του  κυρίου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το όνομα του επικεφαλής της και νέου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο του στην Βουλή συνεργαζόμενος με τους στενούς του συνεργάτες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Νίκο Αθανασάκη.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ή τον πρώην πρόεδρο κ. Απόστολο Κακλαμάνη, για μεταβατικό πρωθυπουργό, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, ο κ. Πετσάλνικος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια για τον Φ.Πετσάλνικο. Παραμένει στο τραπέζι το όνομα του Α.Κακλαμάνη ενώ δεν αποκλείεται και όνομα – έκπληξη.

Η υποψηφιότητα Παπαδήμου οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Στο παρασκήνιο υπήρξε έντονος πόλεμος μεταξύ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και άλλων υπουργών.   Κατόπιν αυτού έγινε βολιδοσκόπηση στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος έθεσε μια σειρά από όρους για τη σύνθεση και τους στόχους της κυβέρνησης. Κατόπιν αυτού, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ως «θεσμική» μεταβατική λύση για τη πρωθυπουργία είτε τον κ. Πετσάλνικο είτε τον κ. Κακλαμάνη, τον δεύτερο εκ των οποίων απεδέχθη ο κ. Σαμαράς.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Παπανδρέου και Σαμαρά διεκόπησαν αργά το βράδυ της Τρίτης. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

 

Το θρίλερ

 

Μέχρι αργά τη νύχτα συνεχιζόταν το θρίλερ γύρω από τις διεργασίες που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν πως τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούσαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, στη συνέχεια προέκυψε νέα δυστοκία και ονόματα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων εκείνων του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και του πρώην προέδρου Απ. Κακλαμάνη φέρεται να έπεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Φήμες επανέφεραν στο προσκήνιο και το όνομα του Κ. Σημίτη.

Αναλυτικότερα, φαβορί φαινόταν να είναι ο Λ. Παπαδήμος, ο Π. Ρουμελιώτης συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, αλλά στο παρασκήνιο γινόταν λόγος για “τρίτο πρόσωπο έκπληξη”.  Για μία επιλογή που προέκυψε μετά την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει την επιστολή που ζητούν οι δανειστές. “Υπάρχει ένα πολιτικό θέμα και πρέπει να το λύσουμε, η απάντηση θα είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού” επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Για την ανάγκη πολιτικής λύσης μιλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από συνεννοήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η Ένωση ζητά το πολιτικό πρόσωπο που θα υλοποιήσει τη συμφωνία”, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, δηλαδή ο επόμενος πρωθυπουργός να εγγυάται ότι τα όποια μέτρα θα επικυρώνονται από τη Βουλή. “Ένα πρόσωπο το οποίο να συσπειρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία, πέραν της συμφωνίας με τη ΝΔ” εξηγούν.

Πολιτικά στελέχη κοντά στα επιτελεία των αρχηγών προτείνουν πολιτική λύση, αν και δε φτάνουν στο σημείο να προφέρουν το όνομα του Κώστα Σημίτη. Απλά επιβεβαιώνουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο «σύστημα του ΠΑΣΟΚ» για την “επέλαση” των τραπεζιτών. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, εντατικές ήταν οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων, όσο και μεταξύ του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών.

Το ίδιο σκηνικό έλαβε χώρα και στο  στρατόπεδο της ΝΔ, καθώς φαίνεται ότι καταγράφονταν διαφορετικές τάσεις και στο στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία» δεν θέλησε όμως να μπει «σε μια ονοματολογία».

Μετά την εικόνα νέας εμπλοκής που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με παρέμβασή του, πρότεινε να υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και του ιδίου, ώστε να βρεθεί λύση.

«Εργώδης τοκετός, παλίνδρομος η κύηση, σε κίνδυνο το έμβρυο. Για να σωθεί, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση. Και άμεση παρέμβαση είναι να βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ, να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε παρομοιάσει τις προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με αποτυχημένο προξενιό, προσθέτοντας, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος: «Αυτός ο γάμος μπορεί να έχει τύχη; Και γιατί να πας κουμπάρος;».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το βράδυ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη νέα κυβέρνηση, το οποίο άφησε ανοιχτό.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το