Photo Gallery, Τοπικά

«Ουρές» στις Εφορίες για τη β’ δόση

 

Αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για τη νέα περαίωση

Λήγει σήμερα η παράταση της προθεσμίας για τη β’ δόση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης

 

«Ουρές» χθες στις μεγάλες Εφορίες του Βόλου, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα, καθώς λήγει η παράταση της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταβληθεί η β’ δόση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, σύμφωνα με τους λογιστές-φοροτεχνικούς του Βόλου, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην Εφορία μέχρι και έξι διαφορετικούς φόρους…


Όπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Α’ Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Βόλου, η κίνηση είναι αυξημένη, καθώς αύριο (Σ.Σ. σήμερα) λήγει η προθεσμία της β’ δόσης. Μαζί με την πληρωμή της β’ δόσης πολλοί φορολογούμενοι σπεύδουν στις Εφορίες, προκειμένου να διευκρινίσουν λάθη που έχουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν λάβει. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει την ειδοποίηση για την καταβολή της δεύτερης δόσης, μπορούν να καταβάλουν τη δόση στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό σημείωμα ή το αποδεικτικό είσπραξης της 1ης δόσης, εφόσον το ποσό πληρωμής 1ης και 2ης δόσης είναι το ίδιο. Εναλλακτικά και σε κάθε άλλη περίπτωση, η πληρωμή μπορεί να γίνει στη Δ.Ο.Υ.

Σημειώνεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, πληρώνουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.
Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης, οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων, οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά τη χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά το χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.
Το ποσό της οφειλής βεβαιώθηκε συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.
Μαζί με το σημείωμα της ειδικής εισφοράς, πληρώνεται και το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους 300 ευρώ για τη χρήση του 2010. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:
– Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.
– Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.
– Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Εξάλλου σήμερα λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης του φόρου εισοδήματος.

 

Η περαίωση

Παράλληλα από τις Δ.Ο.Υ. του Βόλου αποστέλλονται τα σημειώματα στους επιτηδευματίες, που είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη περαίωση και όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, για να ανταποκριθούν στη νέα περαίωση μέχρι 30 Νοεμβρίου. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα ελεγχθούν. Πρόκειται για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009, καθώς πολλοί φορολογούμενοι δεν αποδέχθηκαν το εκκαθαριστικό. Επίσης την ευκαιρία να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανέλεγκτες χρήσεις τους έχουν όσοι είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ακίνητη περιουσία άνω 400.000 ευρώ και επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ έως 40 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει να στέλνει σημειώματα, με τα οποία οι φορολογούμενοι καλούνται εντός προθεσμίας πέντε ημερών να αποφασίσουν, αν θα αποδεχθούν την περαίωση ή θα ελεγχθούν.

Στις επόμενες 31 εργάσιμες ημέρες μέχρι τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει επίσης να πληρώσουν:

-Την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

-Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η νέα προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή «ξεχασμένων» δηλώσεων (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, συγκεντρωτικών καταστάσεων, φόρου κληρονομιάς κ.ά.), χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων ή με μειωμένα πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Επίσης η εφορία καλεί τους φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ που δεν είχαν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ την περίοδο 1997-2007. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΜΑΠ και να πληρώσουν τους φόρους.

-Μέχρι 30 Νοεμβρίου πρέπει να υποβληθεί η αίτηση και να πληρωθούν τα παράβολα για την ένταξη στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 22 Δεκεμβρίου.

-Μέχρι το τέλος του μήνα μπορούν να ενταχθούν και οι τελευταίοι στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, πληρώνοντας στην Εφορία το παράβολο.

-Μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το