Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σαφείς αιχμές για διαφθορά στο Νοσοκομείο

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος (δεξιά) άφησε σοβαρές αιχμές για συμπτώματα διαφθοράς λέγοντας χαρακτηριστικά πως το φακελάκι δεν έχει εξαλειφθεί (αριστερά ο αναπληρωτής διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος)

Οικονομική αυτονομία και βιωσιμότητα πέτυχε το Νοσοκομείο Βόλου διαθέτοντας για το 2011 πλεόνασμα που αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ, ενώ έχει τη δυνατότητα να μην εξαρτάται από την κρατική επιχορήγηση. Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος τόνισε πως λόγω της οικονομικής του βιωσιμότητας το «Αχιλλοπούλειο» είναι θωρακισμένο ακόμη και στο δυσοίωνο ενδεχόμενο να κλείσει το 20% των Νοσοκομείων πανελλαδικά λόγω οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα άφησε σοβαρές αιχμές για συμπτώματα διαφθοράς λέγοντας χαρακτηριστικά πως το φακελάκι στο Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει εξαλειφθεί.

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παρεχώρησε χθες η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου στο πλαίσιο του απολογισμού των πεπραγμένων με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στα χαρακτηριστικά της δημοσιονομικής συγκυρίας που διαμορφώθηκαν στο δημόσιο τομέα τα τελευταία δύο χρόνια επισημαίνοντας τη στενότητα πόρων (ανθρώπινων και υλικών), τους πολλαπλούς διαχειριστικούς περιορισμούς και την απουσία υλικών κινήτρων.

Στη συνέχεια τόνισε πως κύρια αποστολή της διοίκησης εν μέσω δημοσιονομικής συγκυρίας ήταν η επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας του Νοσοκομείου Βόλου.

«Από το 1997 μέχρι το 2010 οι φορολογούμενοι κατέβαλαν 86.277.618,02 ευρώ για το Γ. Ν. Βόλου για να καλύπτονται αφενός οι παραγραφείσες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου τα διαχειριστικά ελλείμματα του Γ. Ν. Βόλου ως παράγωγα είτε οργανωτικο-διοικητικής ανεπάρκειας είτε διαφθοράς, ή και των δύο μαζί» τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος παρουσίασε οικονομικά συγκριτικά στοιχεία μεταξύ του 2009 και του 2011 που καταδεικνύουν τη μείωση των δαπανών σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία στις αγορές υγειονομικού υλικού παρατηρείται μείωση της τάξης 47,24% (από 5.911.000 € το 2009 με 3.118.692 € το 2011), στο φαρμακευτικό υλικό μείωση 45,21% (από 9.231.685 € το 2009 σε 5.492.575 € το 2011), σε ορθοπεδικό υλικό μείωση της τάξης του 61,55% (από 2.094.935 € το 2009 σε 805.000 € το 2011) και μείωση 26,75% στα χημικά αντιδραστήρια (3.033.297 € το 2009 σε 2.413.000 € το 2011). Τέλος στα τρόφιμα η μείωση της δαπάνης ανέρχεται σε 54,77% (681.000 ευρώ το 2009 έναντι 334.000 € το 2011). Σημειώνεται ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων.

Μάλιστα εκτιμάται από τη διοίκηση ότι για το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών κατά 16 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης τόνισε πως για το 2011 προκύπτει πλεόνασμα 2.000.000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και τις οφειλές των Ταμείων.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι καθημερινά τα έξοδα του Νοσοκομείου είναι γύρω στα 52.900 ευρώ, ενώ τα έσοδα στα 54.000 ευρώ που προέρχονται μόνο από τις υγειονομικές δραστηριότητες. Επίσης ο χρόνος βεβαίωσης των νοσηλίων έχει συντομευτεί σε μεγάλο ποσοστό.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος υπογράμμισε πως το Νοσοκομείο Βόλου μπορεί στο εξής να ανταποκρίνεται στην αποστολή του όντας οικονομικά βιώσιμο, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με πρόσθετες επιχορηγήσεις για κάλυψη ελλειμμάτων. Αναδρομικά, συνιστά θλιβερό συμπέρασμα το γεγονός ότι στην περίοδο 1997 – 2010 οι φορολογούμενοι πολίτες κατέβαλαν ποσά για να καλυφθούν και τα ελλείμματα της λειτουργίας του Γ. Ν. Βόλου, εξαιτίας πλημμελούς διοικητικής διαχείρισης, ενώ το έμπρακτο υπόδειγμα διοικητικής διαχείρισης του έτους 2011 αποδεικνύει ότι αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η οικονομική βιωσιμότητα του Γ. Ν. Βόλου έχει πλέον σταθερό υπόβαθρο και αισιόδοξη προοπτική διαχειριστικών πλεονασμάτων, επειδή έχουν εντοπιστεί «λευκές τρύπες» για αύξηση εσόδων. Συνεπώς, η επίτευξη της Οικονομικής Βιωσιμότητας του Γ. Ν. Βόλου, ως κορυφαίας αποστολής της διοίκησης εν μέσω της δημοσιονομικής συγκυρίας, ολοκληρώθηκε.

Βασικός περιοριστικός παράγοντας για την επίτευξη νέων φιλόδοξων στόχων, αποτελεί για την ώρα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι (κυρίως στις υποστηρικτικές υπηρεσίες) δεν έχουν ακόμη ενστερνιστεί ούτε έχουν εμπεδώσει καθολικά την ανάληψη ρόλων και καθηκόντων που αντιστοιχούν σε οργανισμό εντάσεως εργασίας και σε οργανισμό εντάσεως οργάνωσης και διαχείρισης, που συνιστά οποιοδήποτε Γενικό Νοσοκομείο στον κόσμο.

Μάλιστα ο κ. Ζαχαρόπουλος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το «Αχιλλοπούλειο» δεν θα κινδυνεύσει με κλείσιμο, ακόμη και να κλείσει το 20% των Νοσοκομείων πανελλαδικά λόγω της κρίσης.

Ειδικότερα είπε πως «αν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το υφεσιακό σπιράλ θα ξεδιπλωθεί περισσότερο το έτος 2013 και δεν θα προκύψει ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών, τότε θα κλείσει το 20% των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., όπως δηλώθηκε από αρμόδια χείλη. Σ’ αυτήν την περίπτωση το Γ. Ν. Βόλου είναι θωρακισμένο εξαιτίας της οικονομικής βιωσιμότητάς του, και μάλιστα σε βαθμό λειτουργικής αυτονομίας του Νοσοκομείου από κρατικές επιχορηγήσεις. Η πιθανότερη αξιολόγηση των Νοσοκομείων για χρηματοδότηση της λειτουργίας τους, κάτω από συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, θα συναρτάται με τον βαθμό της Οικονομικής Βιωσιμότητάς τους. Αυτό το οφείλαμε στην τοπική κοινωνία, αλλά και στους υπόλοιπους συμπατριώτες μας και τους άλλους επισκέπτες που προστρέχουν στις υπηρεσίες του Γ. Ν. Βόλου».

Σχετικά με το «κούρεμα» των ομολόγων το Νοσοκομείο Βόλου είχε τις λιγότερες απώλειες σε σχέση με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ειδικότερα απώλεσε 13.331 ευρώ, όταν το συνολικό κόστος για Νοσοκομεία και Ιδρύματα ήταν 10.591.505,72 ευρώ. Η βασική αιτία ήταν ότι το Νοσοκομείο διοχέτευσε τα χρήματα που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδας για την πληρωμή των προμηθευτών πετυχαίνοντας έτσι καλές εκπτώσεις.

Αιχμές για διαφθορά

Σοβαρές αιχμές, όμως, άφησε χθες ο κ. Ζαχαρόπουλος για το ζήτημα της διαφθοράς. Ειδικότερα τόνισε αρχικά πως μετά τη διάσωση του Νοσοκομείου θα αρχίσει η εξυγίανση, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να του επιτίθενται λυσσαλέα. Αλλά ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα αποκαλύψει την αθλιότητα και τη σαπίλα.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται, υπογράμμισε πως τρέχει στα Δικαστήρια για ανώνυμες καταγγελίες, ενώ συμπλήρωσε πως δέχθηκε και απειλές από δύο Κέντρα Υγείας για να μην αφαιρεθούν προνόμια, όπως χορήγηση κρουασάν, μαρμελάδων, που ο ίδιος κοστολόγησε στο ένα εκατομμύριο ευρώ από το 1991.

Μάλιστα γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους και ηλεκτρονικά μηνύματα με απειλητικό περιεχόμενο που δέχτηκε ο ίδιος.

«Στο Αχιλλοπούλειο λεφτά υπήρχαν κι εδώ δεν τα έφαγαν ούτε οι υπουργοί ούτε οι πολιτικοί, αλλά φαγώθηκαν αυτοτελώς» είπε πως και πρόσθεσε πως στο Νοσοκομείο υπήρχε σύστημα παραγωγής δαπανών, αφού κάθε χρόνο ξόδευε 10 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Μάλιστα αποκάλυψε πως το φακελάκι στο Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει εξαλειφθεί, αφού υπάρχουν ακόμη και τώρα αρκετές καταγγελίες πολιτών γι’ αυτό το θέμα.

Συνέστησε δε τους πολίτες, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά, να απευθύνονται στη διοίκηση του Νοσοκομείου, στην Αστυνομία ή στη Δικαιοσύνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Γ.Ν ΒΟΛΟΥ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ.ΑΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ “ΕΡΓΑΤΕΣ” ΚΑΙ ΟΧΙ “ΑΦΕΝΤΙΚΑ” ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!!

Μοιραστείτε το