Πολιτική

Σαμαράς: Σκληρή δουλειά

Ορκίστηκε χθες ο νέος Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγει ο λαός όσο το δυνατό νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο νέος Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την ορκωμοσία του από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη (σήμερα) θα ζητήσει από τους υπουργούς του «σκληρή δουλειά, για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον ελληνικό λαό». Νωρίτερα, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», είπε στον κ. Σαμαρά ο απερχόμενος πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος;», ρώτησε τον κ. Σαμαρά ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα.

Σας δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

«Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την παράδοση – παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο κ. Σαμαράς είπε: «Έχω πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε ως κράτος, ως έθνος. Γνωρίζω καλά την ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό που έχει τραυματιστεί. Γνωρίζω την ανάγκη της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή».

Ο νέος πρωθυπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Πικραμμένο για την ενημέρωση και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεργασίας που είχαν απέκτησε μία πολύ καλή σχέση μαζί του και ευχήθηκε αυτή τη συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η δήλωση Σαμαρά

Ζητώ από τον ελληνικό λαό πατριωτισμό, εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη, ήταν τα πρώτα λόγια του Αντώνη Σαμαρά μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη (σήμερα) θα ζητήσει από τους υπουργούς του σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση

Εως το βράδυ θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της συνευθύνης. Δήλωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στο αυριανό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

Κουβέλης: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη ΔΗΜΑΡ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έδωσε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι, έως το βράδυ, τα τρία κόμματα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση θα έχουν καταλήξει στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και αύριο (σήμερα) θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

«Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία», πρόσθεσε και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης και τόνισε επίσης: «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση».

«Οι εξελίξεις επιταχύνονται και εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης ημέρας θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Βιογραφικό

Ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με οικογενειακή καταγωγή από τη Μεσσηνία, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1951.

Γιος του καρδιολόγου Κωνσταντίνου Σαμαρά, εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά, είναι, από το γένος της μητέρας του, Ελένης Ζάννα, δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα.

Στις 26 Μαΐου 1990, παντρεύτηκε στην Πύλο τη Γεωργία Κρητικού, με την οποία απέκτησαν μία κόρη και ένα γιο.

Το 1969, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Άμχερστ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ. Το 1974, ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα “Σχέσεις Πολυεθνικών Εταιρειών και Κυβερνήσεων”. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Το 1976, υπήρξε υπεύθυνος του Σπουδαστικού Τμήματος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

Το 1977, σε ηλικία 26 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και κατά τη θητεία του στη Βουλή διετέλεσε μέλος στις Ομάδες Κοινοβουλευτικού Έργου του κόμματος για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάδειξη των βουλευτών που θα πλαισίωναν την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, εξελέγη πρώτος με 95 ψήφους.

Τον Ιούλιο του 1989, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και ύστερα από περίπου πέντε μήνες ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.

Στις 13 Απριλίου 1992, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον τότε πρωθυπουργό σχετικά με τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ, για το ίδιο λόγο, στις 21 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, παραιτήθηκε από βουλευτής.

Στις 30 Ιουνίου 1993, ίδρυσε το νέο πολιτικό φορέα “Πολιτική Άνοιξη”, ο οποίος, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, εξέφραζε την υπέρβαση του διπολισμού στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Οκτωβρίου 1993 συγκέντρωσε 4,88% και εξέλεξε 10 βουλευτές ενώ στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο όριο 3% και έμεινε εκτός Κοινοβουλίου.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2000, ανακοίνωσε ότι η “Πολιτική Άνοιξη” θα απόσχει από τις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000, αλλά θα συνέχιζε να υπάρχει και να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 με δήλωσή του υποστήριξε την ψήφο στη ΝΔ και στις 13 Μαΐου του ιδίου χρόνου, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της Πολιτικής Άνοιξης.

Λίγες ημέρες μετά την αναστολή της λειτουργίας της Πολιτικής Άνοιξης, επανεντάχθηκε στη ΝΔ και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και μέλος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

Επανήλθε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, εκλεγόμενος, εκ νέου, βουλευτής Μεσσηνίας με τη ΝΔ. Τον Ιανουάριο του 2008, ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα, -ύστερα από περίπου δεκαεπτά χρόνια-, ως υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Στις 29 Νοεμβρίου 2009, μετά την ήττα της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, αναδείχτηκε έβδομος πρόεδρος του κόμματος κερδίζοντας στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν, για πρώτη φορά, με συμμετοχή της λαϊκής βάσης της Νέας Δημοκρατίας (ψήφισαν 782.136 πολίτες).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το