Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Συντηρητική η νέα κυβέρνηση

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ορκωμοσία Σαμαρά και τη συμφωνία για τη συγκρότησης του νέου σχήματος

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά και τη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα:

“Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών”, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης και τονίζει ότι πρόκειται για μία συντηρητική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε:  “Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, καθώς επίσης ότι προτίθεται να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρώπης διεκδικώντας μια νέα αρχιτεκτονική της.

Κλείνοντας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνισθεί από τη θέση της υπεύθυνης μαχητικής αντιπολίτευσης με συνέπεια στα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά. «Θα σταθεί στο πλάι όσων υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η ελπίδα και να ολοκληρωθεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών» ανέφερε συγκεκριμένα.

Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μια «υπεύθυνη, μαχητική, και αποτελεσματική» αντιπολίτευση έδωσε από την πλευρά του ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και όχι «πισωγύρισμα του τόπου σε φαινόμενα διχασμού και φανατισμού». Σημείωσε επίσης ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί όχι από τα λόγια, αλλά από τα έργα της, για το αν θα μπορέσει, όπως είπε, να απαλλάξει την χώρα από την ύφεση, να ανακόψει την ανεργία και να βάλει ένα φρένο στην ατιμωρησία των πολιτικών.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε ακόμη όσους φορτώνουν στο κόμμα του «του κόσμου τα κουσούρια» να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική και να καταλάβουν ότι «όχι μόνο θα ελέγχουμε την κυβέρνηση, αλλά θα βομβαρδίσουμε την κυβέρνηση με θετικές προτάσεις, με προτάσεις νόμων».

Ερωτηθείς παράλληλα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα υπενθύμισε ότι το κόμμα του δείχνει συνέπεια σε αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Είχαμε πει πριν από τις εκλογές ότι εάν βγούμε πρώτοι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να αποκτήσουμε γρήγορα κυβέρνηση που θα απαλλάξει την χώρα από το μνημόνιο, και εάν βγει πρώτη η ΝΔ εμείς θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση», σημείωσε.

«Οι διαπραγματευτικές ομάδες – που είναι απαραίτητες- λειτουργούν ως βοηθητικά όργανα. Υλοποιούν τις εντολές και τον σχεδιασμό της εκάστοτε κυβέρνησης. Σε ένα τέτοιο βοηθητικό όργανο που υλοποιεί κάτι που δεν συμφωνούμε δεν συμμετέχουμε», εξήγησε.

Εν τω μεταξύ στο πρακτορείο Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται βέβαιος πως το κόμμα του αργά ή γρήγορα θα αναλάβει την εξουσία.

Όπως τόνισε: “Κανένας άλλος εκτός από εμάς δεν μπορεί να εφαρμόσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, γιατί δεν έχουμε υποστεί φθορά, δεν είμαστε διεφθαρμένοι… Αργά ή γρήγορα θα έχουμε αυτή την ευκαιρία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι βιώσιμο και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του κόμματος του. Όπως είπε: “Έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη να μπει τέλος στην καταβολή μισθών σε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, για την μείωση του αριθμού των συμβούλων των υπουργών και των αξιωματούχων στο μισό, καθώς και την περικοπή του αριθμού των βουλευτών και των μισθών τους”.

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε σήμερα η εναλλακτική λύση θα ήταν τα άκρα, το χάος και η Χρυσή Αυγή”.

Μάλιστα υποσχέθηκε πως “θα προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα για να ασκήσουμε μια πολύ καλύτερη και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Και προφανώς, να οργανωθούμε για να είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε όταν έλθει η ευκαιρία”.

Τέλος, έστειλε άλλο ένα μήνυμα προς τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι “δεν πρέπει να συνεχίζει να υποστηρίζει τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το