Photo Gallery, Πολιτική

Ρεν: Δεν υπάρχει “Plan B”

“Άμεση χρεοκοπία αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο”

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή καταψηφίσει αυτή την εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, τονίζοντας πως η έγκριση του προγράμματος είναι μονόδρομος.

Ο Επίτροπος εξήγησε πως στα μέσα Ιουλίου η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστά διαθέσιμα εκτός εάν λάβει τη δόση των 12 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν αποδεσμεύσουν το μερίδιό τους στη δόση εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εγκρίνει τα νέα μέτρα λιτότητας στη ψηφοφορία που ξεκινά την Τετάρτη (σήμερα).

“Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία είναι η ψήφιση του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή”, δήλωσε ο Rehn. “Σε όσους υποθέτουν πως υπάρχουν και άλλες επιλογές, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: δεν υπάρχει plan B για να αποφευχθεί η χρεοκοπία”.

Την ίδια ώρα, τη βεβαιότητά τους πως η περιβόητη γαλλική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι τελικά αυτή, ή έστω μια από τις … παραλλαγές της, που θα προκριθεί για τη διευθέτηση του “ελληνικού προβλήματος” εκφράζουν επιφανείς αναλυτές στο πρακτορείο Reuters.

Σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο αναφέρεται στο προσχέδιο της γαλλικής πρότασης και κάνει λόγο για δύο επιλογές που ανοίγονται στους ιδιώτες πιστωτές/ομολογιούχους του ελληνικού χρέους: είτε να δεχθούν να μετακυλήσουν το χρέος με νέα 30ετή εγγυημένα ομόλογα, είτε να προκρίνουν 5ετή ελληνικά ομόλογα με τόκο 5,5%.

Την ίδια ώρα επί του θέματος τοποθετήθηκαν νωρίτερα σήμερα (χθες) και ο  γενικός διευθυντής του Institute of International Finance (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του συντονισμού των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το ελληνικό χρέος, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο μεν κ. Νταλάρα ουσιαστικά ψέγει τους Ευρωπαίους πολιτικούς για την μέχρι σήμερα αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στάση απέναντι στην ελληνική – και ευρύτερη ευρωπαϊκή – κρίση χρέους, λέγοντας μάλιστα πως η ελληνική κρίση χρέους είναι “η πλέον περίπλοκη υπόθεση” που έχει συναντήσει στην καριέρα του γιατί σε αυτήν “εμπλέκονται τόσο πολλοί παίκτες, χωρίς ενοποιημένη ευρωπαϊκή θέση”. Και καλεί τους πολιτικούς της ΕΕ να “σταματήσουν να ενεργούν ως Γάλλοι, Γερμανοί ή Έλληνες και να γίνουν Ευρωπαίοι” …!

Ο δε κ. Τρισέ διευκρίνισε πως μέχρι ώρας η  ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη θέση για το ελληνικό πακέτο και επιφυλάσσεται να το πράξει όταν και εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν ολοκληρώσει τις δικές τους τοποθετήσεις και θα έχουν παρουσιάσει τα σχέδιά τους για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης!

Επέμεινε πάντως πως είναι ευθύνη των πολιτικών να διαπραγματευτούν με τους ιδιώτες ομολογιούχους και να βρουν λύση, μια λύση όμως που θα διασφαλίζει πως δεν θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός, κάτι που εξαρχής απεύχεται και αντιδρά η ΕΚΤ. Μια λύση, που κατά τον κ. Τρισέ, ενδεχομένως και να μην διασφαλίζει 100% η “γαλλική πρόταση” …

Πάντως η Fitch επανήλθε και σήμερα (χθες) επιμένοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί χρεοκοπία. «Η Fitch είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει ένα τέτοιο ‘σενάριο’ κρατική χρεοκοπία και να θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία ‘Restricted Default’», σημειώνει ο David Riley, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, με επιστολή του στους Financial Times.

«Αν μοιάζει με χρεοκοπία, θα την αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία», τόνισε, δείχνοντας τις δύο πρόσφατες εκθέσεις της Fitch για το ζήτημα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το