Τοπικά

Π. Σκοτινιώτης: Ο Βόλος να γίνει πόλη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης

Προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική δίνει η νέα Δημοτική Αρχή Βόλου

Στις δύσκολες μέρες που περνούμε, η οργανωμένη άσκηση κοινωνικής πολιτικής αποτελεί το μέγα ζητούμενο. Οι σκληρά δοκιμαζόμενοι πολίτες ελπίζουν σε μιαν αξιοπρεπή διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητάς τους, μιαν αντιμετώπιση των παρεπομένων της κρίσης τέτοια που δεν θα τους καθιστά κατ’ ανάγκην «υπόπτους επαιτείας» ή αντικείμενα μιας για το θεαθήναι φιλανθρωπίας.

Η κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκείται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Εκτός όμως από τις δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας και περίθαλψης, σημαντικό είναι το έργο που μπορεί να προσφέρει και η αυτοδιοίκηση, τόσο οι Δήμοι, όσο και οι Περιφέρειες.

Οι πρώην Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας, αλλά και οι υπόλοιποι, συνενωθέντες στο νέο μεγάλο Δήμο Βόλου, ΟΤΑ, έχουν προσφέρει ήδη πολύ καλά «δείγματα γραφής» με τη λειτουργία υπηρεσιών και δομών όπως είναι τα Παραγωγικά Εργαστήρια ΑμεΑ, τα Κοινωνικά Κέντρα, τα Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, οι Παιδικοί Σταθμοί και οι Οργανισμοί Κέντρου Παιδιού, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα ΚΑΠΗ.

Ειδικά για το νέο Δήμο Βόλου, έχει ζητηθεί από τον Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη ο λεπτομερής σχεδιασμός και εξειδίκευση αυτής της Κοινωνικής Πολιτικής, μέσω ενός πλέγματος καινοτόμων πρωτοβουλιών και δράσεων, οι οποίες θα αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της εθελοντικής κυρίως προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί η συγκρότηση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης – για το οποίο η νέα Δημοτική Αρχή είχε δεσμευθεί προεκλογικά – στόχος του οποίου θα είναι «η ορθολογική διαχείριση των κοινωνικών πόρων ώστε να αποφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όσους πραγματικά έχουν ανάγκη».

«Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια ελάχιστη ηθική και κοινωνική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής. Ο Βόλος πρέπει να γίνει πόλη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης» τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Βόλου.

«Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συντονίζεται από το Δήμο Βόλου και θα καλύπτει όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οργανωμένης και αποτελεσματικής προσφοράς. Θα είναι σεβαστή η αυτόνομη δράση και λειτουργία του κάθε φορέα, μια που εκείνο που κυρίως προτείνεται από το Δήμο, είναι η χωρίς επικαλύψεις και ηγεμονισμούς συνεργασία όλων. Έστω και αν τα μέσα και οι τρόποι είναι διαφορετικά ο στόχος όλων θα είναι κοινός. Στο δίκτυο μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται ισότιμα, φορείς όπως η Εκκλησία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα ιδρύματα και οι σύλλογοι με κοινωνική δράση, οι ενώσεις καταναλωτών και προστασίας του πολίτη και κάθε άλλος φορέας που επιθυμεί. Έχουν δρομολογηθεί ήδη κάποιες πρώτες διερευνητικές συνομιλίες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Απ. Παντσά».

Εκτός από τη δημιουργία του δικτύου, τη νέα Δημοτική Αρχή απασχολούν αυτό τον καιρό έργα υποδομής και καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην ανακούφιση ιδίως όσων «ζουν στο πετσί τους» την ανέχεια, των συνδημοτών μας που δεν δυσκολεύονται απλώς, αλλά αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα επιβίωσης και φυσικά είναι εκείνοι που έχουν προτεραιότητα στη δημοτική κοινωνική προσφορά.

Στην τελική φάση βρίσκεται η κατασκευή ξενώνα αστέγων στη Νεάπολη, κοντά στον Παιδικό Σταθμό, έργο που προχώρησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βούλγαρη. Πρόκειται για κτίριο 8 δωματίων που θα στεγάσει 16 συνανθρώπους μας, οι οποίοι, στην κυριολεξία, δεν έχουν «πού κλίνουσι την κεφαλήν».

«Αυτό τον καιρό επίσης ετοιμάζεται από το Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων η πιλοτική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FLIPPER» μας πληροφορεί ο Δήμαρχος Βόλου.

«Πρόκειται για προσπάθεια ανάπτυξης ευέλικτων μορφών μετακίνησης για συμπολίτες μας, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σημείο της πόλης. Η μεταφορά τους θα γίνεται με ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο του ΔΟΥΚ.

Η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι παραμένουν «έγκλειστοι», όχι τόσο λόγω φυσικής υστέρησης – η τεχνολογία, άλλωστε, σήμερα προσφέρει άπειρες δυνατότητες – όσο της αδιαφορίας μας για την ανάπτυξη σχεδίων και υποδομών που θα βοηθούν την ασφαλή και άνετη μετακίνησή τους».

Τέλος, εξελίξεις υπάρχουν και στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Όπως είναι γνωστό, το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στη γωνία Δον Δαλεζίου και Ρήγα Φεραίου, σε λίγο καιρό θα είναι ανοικτό κάθε μέρα, προσφέροντας δωρεάν τα προϊόντα του στις άπορες οικογένειες της πόλης.

Διαθέτει είδη διατροφής και ρούχα, ενώ σύντομα θα είναι σε θέση να προσφέρει κρέας και γλυκά.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται από επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι, παρά τις δυσχέρειες των καιρών, προσφέρουν προϊόντα τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

  1. Ονομάζομαι φανή Παπαδάκη-Σκουραδάκη . Είμαι Διαμερισματική Σύμβουλος στην Γ΄Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου Κρήτης, και υπεύθυνη της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων.
    Μοναδικός σκοπός μου είναι η δημιουργία ενός Δημοτικού Παντοπωλείου.
    Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
    Θέλω ειλικρινά να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο που διατελέσατε.

Μοιραστείτε το