Τοπικά

Πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας ξεκινά σύντομα να εφαρμόζεται στην Αλόννησο

Κυρίαρχος στόχος η περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος

Στην εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας προτίθεται άμεσα να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου, με κυρίαρχο και πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Π. Βαφίνης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα και την επαφή του με υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξασφάλισε τη δέσμευση σχετικά με την άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή της δράσης ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, δρομολογείται και η αντίστοιχη για μπάζα και άχρηστα οικοδομικά υλικά. Στο μεταξύ, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία ανακύκλωσης αχρήστων ηλεκτρικών συσκευών, ωστόσο η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα δεν είναι η αναμενόμενη, με συνέπεια να καθυστερεί η υλοποίησή του.

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

[email protected]

Την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης υλικών περιμένει η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου.

Η ανακύκλωση αποτελεί κυρίαρχη και πρωταρχική προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Αλοννήσου και για το λόγο αυτό ο δήμαρχος κ. Π. Βαφίνης είχε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, σχετικές επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμοδίου Υπουργείου.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξασφάλισε τη δέσμευση σχετικά με την άμεση δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών που προβλέπονται για την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης στο νησί.

Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης της αδειοδότησης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην υπογραφή της απαιτούμενης σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει σε συνεργασία με το Δήμο την υλοποίηση της δράσης.

Σύμφωνα με τη σύμβαση η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δυο πλευρών, προβλέπεται η τοποθέτηση σε κεντρικά κυρίως σημεία του νησιού των ειδικών μπλε κάδων, η προμήθεια ενός τουλάχιστον απορριμματοφόρου οχήματος και βεβαίως η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου δρομολογεί και την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος για τη συγκέντρωση και την ανακύκλωση μπαζών και άχρηστων οικοδομικών υλικών, τα οποία προέρχονται ως επί το πλείστον από τις εργασίες κατεδάφισης κτιρίων και τις αντίστοιχες ανοικοδόμησης.

«Η ανακύκλωση υλικών, όπως είναι χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί και λευκοσίδηρος» επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνης «αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία εκτιμούμε ότι θα υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό είχα επαφές στην Αθήνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες δεσμεύσεις και αναμένοντας πλέον την τελική έγκριση για την εφαρμογή της δράσης. Παράλληλα, δρομολογούμε την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης μπαζών και άχρηστων οικοδομικών υλικών. Θα θέσουμε τέλος στην εναπόθεση αντίστοιχων υλικών στο περιβάλλον. Θεωρούμε την ανακύκλωση κυρίαρχη και πρωταρχική μας προτεραιότητα» τονίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Στο μεταξύ, η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζοντας ότι η δράση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει τρόπος ζωής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας, όπως γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο, και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.

Στον ειδικό μπλε κάδο εναποτίθενται όλες οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες, δηλαδή αλουμινένιες, λευκοσιδηρές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες.

Εναποτίθενται συσκευασίες από αλουμίνιο, όπως είναι λόγου χάρη κουτάκια αναψυκτικών και αντίστοιχα μπίρας.

Συσκευασίες από λευκοσίδηρο, όπως λόγου χάρη από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό και άλλα.

Συσκευασίες από πλαστικό, λόγου χάρη μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες.

Συσκευασίες από γυαλί, ενδεικτικά αναφέρεται από μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα.

Συσκευασίες από χαρτί και χαρτοκιβώτια, όπως από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες.

Επιπλέον, οι πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα οφείλουν να γνωρίζουν τις έξι κινήσεις για τη σωστή ανακύκλωση των συσκευασιών και των υλικών.

Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου δρομολογεί και την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών.

«Η σχετική σύμβαση» σημειώνει ο κ. Βαφίνης «υπογράφηκε μεταξύ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και ιδιωτικής εταιρείας, ωστόσο το πρόγραμμα δεν υλοποιείται, διότι πολύ απλά δεν έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες και δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης» καταλήγει ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το