Τοπικά

Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο στα Χάνια

Μετά και τη χθεσινή χιονόπτωση στο Πήλιο – Επισκεψιμότητα κα παρεμβάσεις

Ανοικτό θα είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου σήμερα, όπως τόνισε χθες η πρόεδρος της εταιρείας Πήλιον Όρος κ. Τζούλια Τσαλίκη. Η ίδια σημείωσε ότι όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους φίλους του χιονιού, ενώ η πρόσφατη χιονόπτωση βοήθησε ώστε η πίστα να έχει το απαραίτητο χιόνι. Πάντως, μόνο δύο ημέρες κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και οι υπεύθυνοι του χώρου εύχονται το επόμενο διάστημα να δοθεί η δυνατότητα στους φίλους της περιοχής να το επισκεφθούν και να χαρούν, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της εταιρείας Πήλιον Όρος Α.Ε. που διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου κ. Τζούλια Τσαλίκη η φετινή σεζόν ξεκίνησε από τις 15 Δεκεμβρίου 2010 και λήγει στις 31 Μαρτίου 2011, αλλά λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει μόνον δύο ημέρες και προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι τώρα που έχει πέσει χιόνι στο Χιονοδρομικό η κίνηση να αυξηθεί, τη στιγμή που ήδη έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αναβατήρων, υπάρχουν τα πιστοποιητικά ασφαλείας, ο γιατρός, ο μηχανικός, ενώ έχει γίνει και ο έλεγχος από τον ΕΟΤ». Στο Χιονοδρομικό του Πηλίου λειτουργούν πέντε αναβατήρες (οι τρεις εναέριοι και οι δύο συρόμενοι), ενώ η διαμονή κατ’ άτομο στο καταφύγιο είναι 12 ευρώ την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι φέτος λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι εταιρείες που τα διαχειρίζονταν δεν λειτουργούν τα Χιονοδρομικά Κέντρα του Μαινάλου στην Πελοπόννησο και του Φαλακρού στη Βόρεια Μακεδονία. Αντίθετα σημειώνει η κ. Τσαλίκη «εμείς δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τους ισολογισμούς μας, αφού από το 2008 εφαρμόστηκαν οι νέοι κανόνες διαχείρισης και όλες οι συναλλαγές γίνονταν μέσω τραπέζης».

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν ασκήσεις διάσωσης για την εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ το Χιονοδρομικό του Πηλίου έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Ομάδα Διάσωσης Βόλου.

Στο μεταξύ είναι έτοιμο και το «μάστερ πλαν» για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Πηλίου και όπως λέει η κ. Τσαλίκη πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι το κέντρο διαθέτει 4.500 στρέμματα γης που είναι παραχωρημένο για 70 χρόνια και αυτό ανήκει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις».

Οι επισκέπτες

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Πήλιον Όρος «οι επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών τους. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται αρχικά από την κεντροβαρική θέση του Πηλίου στον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο και κυρίως μεταξύ των μεγαλύτερων αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε δεύτερο βαθμό ότι αρκετά συχνά το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας που τίθενται σε λειτουργία τις πρώτες μέρες του χειμώνα λόγω επαρκούς χιονόπτωσης». Και προστίθεται στην ίδια έρευνα: «Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου, αλλά και των άλλων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία με ιδιαίτερη αύξηση να παρουσιάζουν οι χρήστες ηλικίας 10 – 20 ετών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους δυνητικά μελλοντικούς επισκέπτες και χρήστες των χιονοδρομικών κέντρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών του ΧΚΠ είναι ηλικίας 18-35 ετών, ενώ αυξημένο είναι και το ποσοστό των επισκεπτών ηλικίας μικρότερη των 18 ετών.

Η επισκεψιμότητα του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου ανέρχεται σήμερα σε 18.000 άτομα κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία ανέρχεται περίπου σε 120 ημέρες, εκ των οποίων οι 35 είναι αργίες και οι 75 καθημερινές. Επιπλέον, το χιονοδρομικό κέντρο παραμένει κλειστό λόγω καιρικών συνθηκών κατά μέσο όρο 10 μέρες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Η επισκεψιμότητα του χιονοδρομικού κέντρου κορυφώνεται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες της χειμερινής περιόδου. Υπολογίζεται ότι το 70% των πελατών επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό των χρηστών, οι οποίοι επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο κατά τη χειμερινή περίοδο πάνω από 5 φορές. Οι επισκέπτες αυτοί προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Βόλου (το 67% των Βολιωτών επισκεπτών το επισκέφτηκε πάνω από 10 φορές), αλλά σημαντικός είναι και ο αριθμός των επισκεπτών οι οποίοι προέρχονται από τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών θεωρούνται από μέτριοι έως έμπειροι σκιέρ. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει τη δυσκολία των πιστών του κέντρου για αρχάριους, αλλά συγχρόνως αναδεικνύει και τη δυνατότητα μετά από τις κατάλληλες παρεμβάσεις το χιονοδρομικό κέντρο να απευθύνεται και σε αυτούς και κατά συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών του.

Οι επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου δίνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην άσκηση χιονοδρομικού σκι και σε μικρότερο βαθμό στη χρήση snowboard. Παράλληλα, οι επισκέπτες ασκούν το αγαπημένο τους σπορ σε συντριπτική πλειοψηφία με ιδιόκτητο εξοπλισμό, ενώ λίγοι είναι αυτοί που νοικιάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την άσκηση χιονοδρομίας».

Σύμφωνα με το μάστερ πλαν που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της Πήλιον Όρος, «χρειάζεται να γίνει εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων χιονοδρομίας και φιλοξενίας του χιονοδρομικού κέντρου, εγκατάσταση και λειτουργία συμπληρωματικών δραστηριοτήτων ορεινού τουρισμού και οικοτουρισμού.

Παρεμβάσεις: Ηλεκτρο-μηχανολογικές παρεμβάσεις, κτιριακές παρεμβάσεις – επέκταση και ανακαίνιση καταφυγίου – κατασκευή αναψυκτηρίου, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, ελαφριές κατασκευές, εναλλακτικές δραστηριότητες, χωροθέτηση ζωνών τουριστικής ανάπτυξης. Η Κενταύρων Όρος Α.Ε. θα παραχωρήσει για χρονικό διάστημα όλη την έκταση, τους χώρους και εγκαταστάσεις του ΧΚΠ (συμπεριλαμβανομένων των πάρκιν), μαζί με τους αναγκαίους χώρους για τη δημιουργία νέων πιστών. Ο υποψήφιος επενδυτής θα καταθέσει επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο θα του δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσει το ΧΚΠ με βάση την εμπειρία του και τα γενικότερα επιχειρηματικά του σχέδια. Ο επενδυτής θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τον ΕΟΣ την ανανέωση της μίσθωσης των εγκαταστάσεών του πέραν του 2017. Η συμφωνία θα υποχρεώνει τον επενδυτή να υλοποιήσει τις κάτωθι επενδύσεις: για τη 12μηνη λειτουργία του ΧΚΠ, καταφύγιο-ξενοδοχείο 4* 80 κλινών κατ’ ελάχιστο, καφέ-αναψυκτήριο στην κορυφή και αναβατήρα μέχρι την κορυφή, επισκευές-ανακαινίσεις των υφιστάμενων αναβατήρων. Σε περίπτωση που ο επενδυτής κατασκευάσει νέο καταφύγιο και νέο αναψυκτήριο σε χώρο της Κενταύρων Όρος Α.Ε., το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους θα διαρκέσει 30 χρόνια ή περισσότερο από την έναρξη της λειτουργίας τους».

Ο καιρός

Όπως διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος «λόγω της κακοκαιρίας δεν υπήρξαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε όλο το νομό Μαγνησίας η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται κανονικά». Το ύψος του χιονιού στα Χάνια έφθασε τους 60 πόντους, όμως όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος «υπάρχουν μηχανήματα τα οποία συνεχώς καθαρίζουν το οδόστρωμα και έτσι δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα». Το περισσότερο χιόνι υπάρχει στην περιοχή των Χανίων, ενώ στην περιοχή του Αλμυρού (Ανάβρα) είναι λίγο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το