Photo Gallery, Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Πρυτάνεις σε απόγνωση

Από παλαιότερη συνάντηση των πανεπιστημιακών με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο

Κάλπες αύριο στο Πανεπιστήμιο

Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί και τα έξι εξωτερικά μέλη.

Οι διαδικασίες διεξάγονται εν μέσω καταλήψεων που πραγματοποιούν φοιτητές στις σχολές τους, ύστερα από αποφάσεις των συλλόγων τους, με στόχο την ακύρωση των εκλογών.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα από τα έξι ΑΕΙ, όπου θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου και να έχει εκλεγεί νέος πρύτανης, αφού η θητεία της παρούσας Πρυτανικής Αρχής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Οι εκλογές θα γίνουν εν μέσω αντιδράσεων από μερίδα πανεπιστημιακών, αλλά και φοιτητών που αντιδρούν στο νέο νόμο.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχει δεκαπέντε μέλη. Από αυτά τα οκτώ θα είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και του καθηγητή, ενώ τα άλλα έξι μέλη θα προέρχονται εκτός Πανεπιστημίου. Επίσης ένα μέλος θα εκλεγεί από τους φοιτητές. Το Συμβούλιο Διοίκησης θα έχει περισσότερο ελεγκτικό χαρακτήρα, ενώ θα κινήσει και τις διαδικασίες για την εκλογή του πρύτανη.

Πιο αναλυτικά αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης με δύο εκλογικά τμήματα, το ένα στο Φυτόκο και το άλλο στο Μεζούρλο Λάρισας. Σε περίπτωση που υπάρξει κώλυμα, οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 25 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη, ενώ αν πάλι παρεμποδιστούν, τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 31 Οκτωβρίου. Επίσης μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα οι ενδιαφερόμενοι για τις έξι θέσεις των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Η επιλογή τους θα γίνει από τα οκτώ πανεπιστημιακά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης στις 7 Νοεμβρίου.

Οι εκλογές για την επιλογή του φοιτητή που θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Διοίκησης, θα διεξαχθούν μεθαύριο Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ενώ εκείνη την ημέρα θα γίνουν και οι εκλογές των διοικητικών υπαλλήλων, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ που θα συμμετέχουν με κάποιους εκπροσώπους στο Συμβούλιο Διοίκησης χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οι εκλογές για τον εκπρόσωπο των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν από μια 18μελή επιτροπή, που είναι ουσιαστικά και οι εκπρόσωποι των φοιτητών στη Σύγκλητο. Στις εκλογές για το φοιτητή μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

Από την Πρυτανική Αρχή εκτιμάται πως αν όλα κυλήσουν ομαλά και εκλεγεί κανονικά το Συμβούλιο Διοίκησης, τότε μπορεί μέσα στο Νοέμβριο να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του πρύτανη. Επισημαίνεται πως το Συμβούλιο Διοίκησης μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς απαραίτητα να υπάρχει εκπρόσωπος των φοιτητών.

Πάντως οι εκλογές για τον πρύτανη θα πρέπει να γίνουν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τους φοιτητές ετοιμάζονται αντιδράσεις. Ωστόσο από την Πρυτανική Αρχή αναφέρεται ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, αφού αμετάκλητα η θητεία της παρούσας Πρυτανικής Αρχής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

19 οι υποψήφιοι

Στους 19 ανέρχονται οι μόνιμοι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που υπέβαλαν υποψηφιότητα για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Διοίκησης.

Ο πίνακας με τους υποψήφιους αναρτήθηκε σε διάφορα εμφανή σημεία του Ιδρύματος, αλλά και στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Οι 19 υποψήφιοι είναι οι εξής: Αθανάσιος Γιαννούκας, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Ιατρικής, Ιωάννης Γούναρης, καθηγητής, σχολή Γεωπονικών Επιστημών, τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, καθηγητής, τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Νικόλαος Ηλιού, αναπληρωτής καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Ιωάννης Θεοδωράκης, καθηγητής, τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Κακανά Δόμνα, καθηγήτρια, σχολή Επιστημών του Ανθρώπου, τμήμα Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ανάργυρος Καραπέτσας, καθηγητής, σχολή Επιστημών του Ανθρώπου, τμήμα Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Αθανάσιος Κούγκολος, καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γεώργιος Κουκούλης, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Ιατρικής, Κωνσταντίνος Μαλίζος, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Ιατρικής, Ζήσης Μαμούρης, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Βασίλειος Μποντόζογλου, καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ζήσης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Λάζαρος Σακκάς, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Ιατρικής, Γεώργιος Σταμούλης, καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Ιατρικής, Νικόλαος Τσιλιμίγκας, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Ιατρικής, Τσιρόπουλος Νικόλαος, καθηγητής, σχολή Γεωπονικών Επιστημών, τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Ιωάννης Φεζουλίδης, καθηγητής, σχολή Επιστημών Υγείας, τμήμα Ιατρικής.

 

Κραυγή αγωνίας από τους πρυτάνεις για τα Πανεπιστήμια

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν το Σάββατο εκτάκτως στο Λαύριο, προκειμένου να συζητήσουν τα πολλά και επείγοντα ζητήματα, που απασχολούν τα ιδρύματα.

Στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις ζητούν να καθορισθεί αμέσως συνάντηση του συντονιστικού τους οργάνου με τον υπουργό Παιδείας, για να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματά τους. Οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν δραματικές τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτιριακής περιουσίας των Πανεπιστημίων στο ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα γι’ αυτό το θέμα, που ήταν και μία από τις αφορμές για την σύγκληση της έκτακτης συνόδου, οι πρυτάνεις σημειώνουν: «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν. 3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησής της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος».
Οι Πρυτανικές Αρχές τονίζουν ακόμη στο ψήφισμά τους ότι «διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ’ εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξή τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους».
Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα Πανεπιστήμια τονίζοντας ότι:
«Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων».
Όμως συζήτηση έγινε και για την αναδιάρθρωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο με συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων. «Σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά»» τονίζουν «απαιτείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών. Δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά».
Επίσης, οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στην εξοντωτική, όπως λένε, μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα Ιδρύματα, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανυπαρξία διορισμών εκλεγμένων μελών τους. Κρούουν και τον κώδικα του κινδύνου για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που, όπως λένε, «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».
Τέλος, τα Πανεπιστήμια καλούν σε ενότητα και κοινή δράση όλες τις πανεπιστημιακές δυνάμεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση που τα απορυθμίζει και τα οδηγεί στην ουσιαστική διάλυσή τους. Ακόμη, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που, όπως τονίζουν, «δοκιμάζεται από την οικονομική και θεσμική εξόντωση και βρίσκεται υπό συνεχείς ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση της διαχείρισής του. Η συστηματική επίθεση κατά του ΑΠΘ βάλλει κατά του δημόσιου Πανεπιστημίου».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα  «Αυταρχισμός και διώξεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα» απευθύνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Αλ. Μεϊκόπουλος. Στην ερώτηση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «όσοι αντιδρούν στη διάλυση της Δημόσιας Ανώτατης Παιδείας, έρχονται αντιμέτωποι με διώξεις αυταρχικού χαρακτήρα, οι οποίες προβλέπονται από τους παραπάνω νόμους, όπως η παραπομπή στο Πειθαρχικό 12 μελών του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επαπειλούμενη ποινή τη διακοπή του εξαμήνου, η πρόσκληση σε απολογία του Δημήτρη Πατέλη, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ, η παρέμβαση του εισαγγελέα στη συμβολική αναστολή λειτουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εντολή για προκαταρκτική εξέταση, η οποία θα κρίνει εάν τα μέλη της Συγκλήτου έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Εγκρίνει αυτού του είδους τις διώξεις, οι οποίες έχουν ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα; Προτίθεται να επανεξετάσει ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας της Ανώτατης Παιδείας, πέρα από τις ράγες του μνημονίου, καταργώντας τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012 που την οδηγούν στο χάος και αξιοποιώντας τη θετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, όπως αυτή κατατέθηκε στην πρόταση νόμου «Για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» την 1η Αυγούστου 2012;».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το