Photo Gallery, Πολιτική

Προς επιστράτευση των ναυτεργατών

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η ΠΝΟ για την απεργία

Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η απεργία της ΠΝΟ τη Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη. Το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη με την ΠΝΟ διεξήχθη σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα. Τα περιθώρια διαλόγου έχουν εξαντληθεί και το δημόσιο συμφέρον θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συγκάλεσε μίνι Υπουργικό Συμβούλιο χθες το βράδυ, στο οποίο συμμετείχαν η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται, είναι και η επιστράτευση πληρωμάτων.

Η υπουργός Ανάπτυξης κατήγγειλε στελέχη των ναυτεργατών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ για άκαμπτη στάση, προειλημμένες αποφάσεις και απειλές για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο. Μίνι Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ η ΠΝΟ δεν έλαβε τελικά απόφαση για την απεργία χθες το βράδυ.
Αν και αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ το βράδυ της Κυριακής για να λάβει απόφαση, εάν θα προχωρήσει ή όχι στην υλοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Εκπρόσωποι σωματείων της ΠΝΟ εξέτασαν το νέo έγγραφο με τις βελτιωμένες προτάσεις για τον Οίκο Ναύτη που επέδωσε στους συνδικαλιστές των ναυτικών η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και συζήτησαν για το τι θα πρέπει να πράξουν, ωστόσο στη συνεδρίαση αυτή δεν συμμετείχαν όλα τα σωματεία.
Ενδεχομένως, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ να συνεδριάσει σήμερα, μετά τη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Πάντως, μετά τη σύσκεψη με την Άννα Διαμαντοπούλου και το Γ. Κουτρουμάνη, ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου». Ωστόσο, άλλοι εκπρόσωποι ναυτικών σωματείων δήλωσαν ότι οι προτάσεις του υπουργείου είναι όντως βελτιωμένες και θα πρέπει να εξεταστούν.
Η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο και επέρριψε ευθύνες για το επαπειλούμενο αδιέξοδο σε συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Κατήγγειλε ότι έχουν προειλημμένες αποφάσεις και άκαμπτη στάση, ενώ σημείωσε ότι έφθασαν στο σημείο να εκτοξεύουν ευθείες απειλές για την τουριστική κίνηση, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. «Οι απειλές αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν» τόνισε η υπουργός Ανάπτυξης.
Τόσο η κ. Διαμαντοπούλου, όσο και ο Γ. Κουτρουμάνης κάλεσαν την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της και να σκεφθεί το συμφέρον των 200.000 ναυτικών. Οι ναυτικοί έχουν προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους κλάδους, όπως είναι οι ξενοδόχοι, οι νησιώτες, οι αγρότες, τόνισαν οι υπουργοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης έθεσε τελεσίγραφο προς την ΠΝΟ να λάβει τις τελικές αποφάσεις της εντός της ημέρας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ειπώθηκε στους εκπροσώπους των ναυτικών ότι οι προτάσεις του υπουργείου ισχύουν έως τα μεσάνυχτα και πως θα αποσυρθούν στην περίπτωση που επιμείνουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ

Δεν αναμένεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των επιβατών με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, παρά την 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για τη Μεγάλη Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ, Σοφοκλής Φάτσιος, διαβεβαίωσε το επιβατικό κοινό ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν όπως έχει προγραμματιστεί, δεδομένου ότι το 90% των ιδιοκτητών είναι και οδηγοί. Ο κ. Φάτσιος διευκρίνισε ότι η απεργία αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας, όπως αναφέρουν, την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας και να σταματήσουν οι απολύσεις, οι οποίες, όπως διατείνονται, έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Από την πλευρά της η διοίκηση των ΚΤΕΛ αντιτείνει ότι οι εργαζόμενοι ζητούν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις μισθών, τη στιγμή που σε όλους τους χώρους εργασίας γίνονται μειώσεις αποδοχών. Αφορμή για την εξαγγελθείσα απεργία αποτέλεσε η κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οι οποίοι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων, διαμαρτυρόμενοι για απολύσεις συναδέλφων τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το