Τοπικά

Πράσινη αειφόρος κατανάλωση

ΕΝΚΑ

Ντοκιμαντέρ με θέμα την πράσινη αειφόρο κατανάλωση δημιούργησε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου (ΕΝΚΑ). Το ντοκιμαντέρ μπορεί να το παρακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.youtube.com/watch?v=-8UqmTg-97w

Αειφόρος κατανάλωση, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΚΑ Βόλου, «είναι η κατανάλωση που ακολουθεί έναν ελεγχόμενο ρυθμό, ώστε να μην εξαντλεί τις πρώτες ύλες και τους φυσικούς πόρους και να αφήνει χρόνο στη φυσική διαδικασία για να τους ανανεώνει συνεχώς.

Πράσινη κατανάλωση είναι η καταναλωτική συμπεριφορά που προστατεύει το περιβάλλον, δεν το επιβαρύνει με ρύπανση ή μόλυνση και συμβάλλει στην αειφόρο κατανάλωση.

Στη κοινωνία της αφθονίας, μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με διαφημίσεις για χιλιάδες προϊόντα που πρέπει να αγοράσουμε.

Οι καταναλωτικές μας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας, τις οικονομίες μας, το περιβάλλον.

Καταναλώνουμε σε μια μέρα τόσους φυσικούς πόρους, όσους κατανάλωναν οι πρόγονοί μας σε ένα χρόνο.  Μόνο η πράσινη αειφόρος κατανάλωση εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει πάντα κάτι στο μέλλον για κατανάλωση, εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής μας.

Το 20% σχεδόν των τροφίμων που βάζουμε στο σπίτι μας καταλήγει στις χωματερές χωρίς να καταναλωθεί. Τα έτοιμα γεύματα, καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν πληθώρα συντηρητικών και τόνους αλάτι, λίπος, ζάχαρη κ.ά.

Η μεσογειακή διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και λιγότερα λευκά κρέατα και ψάρια. Με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να αποφύγουμε διατροφικούς κινδύνους από φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, ορμόνες και μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης καίνε 10 φορές λιγότερο ρεύμα από τις κοινές λάμπες φωτισμού.

Οι ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή κλάση Α, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

Χρησιμοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ γίνεται εξοικονόμηση 40% στο κόστος του ρεύματος. Το πλυντήριο πλένει το ίδιο καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης και όταν είναι γεμάτο.

Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τα PC.

Τα σκεύη της κουζίνας πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στις ανάλογες εστίες. Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρικό ρεύμα. Η κουζίνα υγραερίου και ο βραστήρας νερού, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από την ηλεκτρική κουζίνα. Τα φώτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούντα, δεν χρειάζεται να μένουν ανοικτά.  Το νερό του θερμοσίφωνα είναι αρκετά καυτό στους 45-50°C. Το ψυγείο λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, γι’ αυτό πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης και τεχνολογίας Greenfreeze.

Οι ανοιχτόχρωμες τέντες στα μπαλκόνια και κυρίως στα νότια και δυτικά παράθυρα μειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία έως και 75%. Τα ενεργειακά τζάκια με απαγωγούς αέρα, αποδίδουν πολύ περισσότερο από τα απλά. Ο θερμοστάτης της θέρμανσης δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18-19°C και του κλιματισμού τους 26-27°C. Με τη πρώτη ευκαιρία πρέπει να αντικαταστήσουμε το λέβητα πετρελαίου, με λέβητα φυσικού αερίου ή βιομάζας και να γίνεται σωστή συντήρηση.

Οι μετακινήσεις με το Ι.Χ., ειδικά στο κέντρο της πόλης, έχουν κόστος και ταλαιπωρία.

Το ποδήλατο αποτελεί ίσως τη καλύτερη λύση, αφού είναι γρήγορο, υγιεινό, φτηνό, οικολογικό, ευέλικτο και παρκάρει παντού. Πολλοί άνθρωποι καλύπτουν πλέον με τα πόδια τις κοντινές διαδρομές. Δεν έχει κανένα κόστος και ταυτόχρονα γυμνάζονται.

Αναζητούμε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες.

Αντί για επικίνδυνα εντομοκτόνα, χρησιμοποιούμε γλάστρες µε βασιλικό που απωθούν τα κουνούπια, φυσική λεβάντα για το σκώρο και ορυκτό βόρακα για τις κατσαρίδες.

Τα προϊόντα με το οικολογικό σήμα της Ε.Ε εγγυώνται την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Συνήθως ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους. Όμως αν εφαρμόσουμε έστω και τα μισά από τα παραπάνω, κερδίζουμε πάνω από 1000 € το χρόνο, προστατεύουμε την υγεία μας, μειώνουμε τη χρήση φυσικών πόρων και την εκπομπή τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εξασφαλίζουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Να θυμόμαστε ότι τον όμορφο πλανήτη μας δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το