Photo Gallery, Τοπικά

Πιστοποίηση του επαγγέλματος του φοροτέχνη-λογιστή

«Η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ δεν ασχολείται με μικροψυχίες, μικροπολιτικές και αλαζονικές συμπεριφορές αλλά με την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του ΟΕΕ και των λογιστών φοροτεχνικών» τονίζεται στην ανακοίνωση
«Η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ δεν ασχολείται με μικροψυχίες, μικροπολιτικές και αλαζονικές συμπεριφορές αλλά με την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του ΟΕΕ και των λογιστών φοροτεχνικών» τονίζεται στην ανακοίνωση

 

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) αναφέρει σχετικά με την πιστοποίηση του επαγγέλματος φοροτέχνη-λογιστή:

«Η κατοχύρωση και οργάνωση του οικονομολογικού επαγγέλματος και οι επιμέρους δραστηριότητες-ειδικότητες, όπως το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού έχουν θεσμοθετηθεί με τις παρακάτω νομοθετικές διατάξεις:

-Με το Π.Δ. 475/1991 περί οικονομολογικού επαγγέλματος.

-Με το Ν.2515/97 θεσμοθετήθηκε το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού στον οποίο περιγράφεται  η οργάνωση και λειτουργία του επαγγέλματος, χωρίς αποκλεισμούς ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική εμπειρία.

-Με το Π.Δ. 340/98 ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης επαγγελματικής άδειας και η χορήγηση επαγγελματικής ταυτότητας του επαγγελματία «Λογιστή Φοροτεχνικού».

-Με το άρθρο 38 του Ν. 2873/2000 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτικότητα της υπογραφής του λογιστή φοροτεχνικού στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και η φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων.

-Ο Ν. 3842/10 άρθρο 17 παρ. 7,8,9 θεσμοθετεί την πιστοποίηση του λογιστή φοροτεχνικού και την υποχρέωση απόκτησης ηλεκτρονικής υπογραφής. Οι διαδικασίες πιστοποίησης και απόκτησης ηλεκτρονικής υπογραφής προσδιορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις.

Μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και ως εκ τούτου δεν έχει ακυρωθεί η κατοχύρωση και οργάνωση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού.

Ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν μέσω ιστοσελίδων, προέρχονται από ανεύθυνα και μη ενημερωμένα άτομα, που κακόπιστα και εσκεμμένα παραποιούν την αλήθεια προσπαθώντας να δημιουργήσουν σύγχυση στην άσκηση του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού  και του Ο.Ε.Ε. Απαράδεκτο και κακοηθέστατο είναι όταν τα κίτρινα δημοσιεύματα προέρχονται από άτομα που δρουν ως μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε., τα οποία συνειδητά παραποιούν την αλήθεια. Η αναφορά ότι μια Υπουργική απόφαση (διοικητική πράξη), μπορεί να καταργήσει δικαιώματα νομοθετικά κατοχυρωμένα, μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει ως προερχόμενη από μη ενημερωμένα πρόσωπα ή από πρόσωπα που συνειδητά και σκόπιμα παραποιούν την αλήθεια.

Η Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε στην προσπάθεια της να δώσει αναμφισβήτητο κύρος στην πιστοποίηση του λογιστή φοροτεχνικού και πραγματική επαγγελματική αξία στην αναγκαία βεβαίωση, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της πιστοποίησης ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, με την εφαρμογή του προτύπου ISO 170241, διεθνούς αναγνωρισμένου τρόπου διαπίστευσης, για τη δυνατότητα χορήγησης έγκυρης πιστοποίησης Φυσικών Προσώπων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Ο.Ε.Ε. θα χορηγεί διεθνή αναγνωρισμένα πιστοποιητικά για την άσκηση του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού, μετά από διαφανείς διαδικασίες, οι οποίες θα εποπτεύονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η παράταση της προσωρινής πιστοποίησης των λογιστών φοροτεχνικών που περιλαμβάνονται στο ισχύον μητρώο μέχρι 31/12/2013 για να μην προκύψει κανένα πρόβλημα για τους λογιστές φοροτεχνικούς (σχετικό έγγραφο Φ2/10823/15/11/2012). Ήδη λειτουργεί επιτροπή που αποτελείται από καθηγητή ΑΕΙ, επαγγελματία λογιστή φοροτεχνικό και εκπρόσωπο του υπουργείου Ανάπτυξης ως εποπτεύοντος υπουργείου για το ΟΕΕ καθώς και Υπηρεσιακά Στελέχη, για να διαμορφώσει πρόταση για την αναγκαία ύλη που πρέπει να περιλαμβάνουν τα σεμινάρια αναβάθμισης και κατ’ επέκταση και η πιστοποίηση. Παράλληλα το Ο.Ε.Ε. προετοιμάζεται διοικητικά για τη σύσταση ανεξάρτητης Διεύθυνσης Πιστοποίησης που θα αναλάβει το έργο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Διοίκησης προσπαθεί με κάθε μέσο να υπερασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα όλων των μελών του ΟΕΕ και των αδειοδοτουμένων επαγγελματιών με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε επιστήμονες.

Η διαχρονική θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων των λογιστών φοροτεχνικών επιβεβαιώνει ποιοι διαχρονικά ήταν και είναι παρόντες.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ανάγκη από πολιτικάντηδες, που ως περιφερόμενος «θίασος» εξαντλούν τη δράση τους στην κακόπιστη κριτική και σε επαρχιώτικους παλληκαρισμούς.

Η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ δεν ασχολείται με μικροψυχίες, μικροπολιτικές και αλαζονικές συμπεριφορές αλλά με την κατοχύρωση και την διεύρυνση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του ΟΕΕ και των λογιστών φοροτεχνικών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το