Πολιτική

Πολιτικός σεισμός

Αναταράξεις λόγω λίστας

Έντονες πολιτικές αναταράξεις, ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να στείλει στην κυβέρνηση το υλικό με τα 2.000 ονόματα που περιελάμβανε η λίστα Λαγκάρντ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες)ο πρώην βουλευτής και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος για κινήσεις πολιτικά ανήθικες και κοινωνικά εξοργιστικές.

Το θέμα, όμως, έχει προκαλέσει ευρύτερο κύμα κριτικής εντός του κόμματος και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, υπήρχαν βουλευτές που έλεγαν ότι -ανεξαρτήτως του αν ευθύνεται ή όχι ο κ. Διώτης- από τη στιγμή που η λίστα έφτασε διά της διπλωματικής οδού, έπρεπε οι κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος να είχαν φροντίσει να είχαν υπάρξει επίσημες διαδικασίες και πρακτικό παράδοσης – παραλαβής.

Έντονα αντέδρασε και ο κυβερνητικός εταίρος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θέλει η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους ώστε να φανεί ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και ποιοι φοροδιαφεύγουν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν ότι συγκάλυψε τις υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Με δηλώσεις του στον ρ/σ Βήμα Fm, ο Ιωάννης Διώτης, που παρέλαβε τη λίστα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε επιφυλαξεις για τη νομιμότητα του υλικού και τη δυνατότητα νομικής αξιοποίησής του, κάτι που είχε κάνει από την πρώτη στιγμή.

“Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ’ ον τρόπο μπορεί” επισήμανε ο κ. Διώτης.

Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, πάντως, έλεγαν χθες και σήμερα ότι αν και αυτή η λίστα, χωρίς πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επισήμως με βάση τη νομολογία αλλά και τους τελευταίους νόμους, ωστόσο σε ανεπίσημο επίπεδο θα μπορούσε να καταστεί αξιοποιήσιμη.

Όπως τόνιζαν, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε ατύπως, είτε μέσω ανώνυμης καταγγελίας είτε ακόμα και μέσω αιτήματος προς την Ελβετία για δικαστική συνδρομή. Θα μπορούσε επίσης να έχει γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, καθώς από το 2008 οι νόμοι προβλέπουν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένα υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής σε κανένα δικαστήριο και αποδεικτική διαδικασία.

Η λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων. Ο κ. Πεπόνης έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ερευνηθεί γιατί η λίστα δεν αξιοποιήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια. Το αδίκημα που ερευνά ο κ. Πεπόνης και ο κ. Μουζακίτης είναι αυτό της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.

Την ίδια ώρα, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας προσήλθαν ο νυν και όλοι οι πρώην επικεφαλής των ΣΔΟΕ.

 

Καπελέρης και Διώτης

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εμφανίστηκαν την Τετάρτη (χθες) δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τη λίστα μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας, μια υπόθεση που προκαλεί ισχυρές πολιτικές αναταράξεις.

Ο Γιάννης Καπελέρης, η κατάθεση του οποίου ξεπέρασε τις 2 ώρες, είπε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τού έδωσε μόνο 10 ονόματα, όχι για να τα ελέγξει, αλλά για να ψάξει μόνο το προφίλ τους και δήλωσε πως δεν του μίλησε ούτε για Λαγκάρντ ούτε για cd με άλλα ονόματα.

“Στα τέλη του ’10 ή αρχές του ’11, ο Παπακωνσταντίνου μού έδωσε ατύπως σε ένα χαρτί 10 ονόματα για έρευνα για να ψάξω το προφίλ τους και όχι για έλεγχο. Έκανα την έρευνα, δημιούργησα το προφίλ τους κι έδωσα το αποτέλεσμα στον Παπακωνσταντίνου άτυπα, χωρίς να κρατήσω αντίγραφο. Κανένα πολιτικό πρόσωπο και κανένας επώνυμος οικονομικός παράγοντας δεν υπήρχε σε αυτά τα ονόματα. Οι καταθέσεις αυτών των ονομάτων αφορούσαν την προηγούμενη δεκαετία. Εγώ δεν έχω δει ποτέ κανένα cd και δεν ήξερα τίποτα για cd Λαγκάρντ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπελέρης.

Η κατάθεση του κ. Καπελέρη και ο τρόπος με τον οποίο απαντούσε πολλές φορές ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ προκάλεσε τις αντιδράσεις μελών της Επιτροπής της Βουλής.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σε έντονο ύφος τού είπε: “Κύριε Καπελέρη, ή είστε αφελής ή μας δουλεύετε. Δεν είναι απαντήσεις αυτές που μας δίνετε για τη λίστα”. “Απλά δεν θυμάμαι” απάντησε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης είπε στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ: Μας έχετε 3 ώρες εδώ και δεν μας λέτε τίποτα. Όλο λέτε ότι δεν θυμάστε. Κρατήστε σημειώσεις σ’ αυτά που σας ρωτάμε και απαντήστε με σαφήνεια”.

Τα όσα υποστήριξε ο Γιάννης Καπελέρης προκάλεσαν την αντίδραση και του Γιώργου Παπακωσταντίνου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο τότε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ είχε εντολή να κάνει ενδελεχή έρευνα στα πρόσωπα με τα μεγαλύτερα εισοδήματα. “Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περουσιακά στοιχεία” σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωσταντίνου.

Από την πλευρά του, στη δική του κατάθεση, ο Ιωάννης Διώτης, διάδοχος του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ, αποκάλυψε ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν ερευνήθηκε ποτέ, αφού ο ίδιος διαφωνούσε με την αξιοποίησή της ως προϊόν υποκλοπής και όπως την παρέλαβε από τον κ. Παπακωνσταντίνου έτσι την παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Διώτης επισήμανε ότι η κεντρική εξουσία έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη, ενώ όταν ρωτήθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο αν του ζήτησε ο κ. Βενιζέλος να ερευνήσει τη λίστα ο κ. Διώτης απάντησε ότι αν του το ζητούσε, θα το έκανε.

Ο Ιωάννης Διώτης είπε χαρακτηριστικά:

“Ο Παπακωνσταντίνου, λίγες μέρες πριν αλλάξει υπουργείο, μου έδωσε ένα USB άτυπα, χωρίς συνοδευτικό ή διαβιβαστικό έγγραφο και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου. Μου είπε ότι η προέλευσή του ήταν από μυστικές υπηρεσίες. Δεν θυμάμαι να μου είπε ποτέ το όνομα Λαγκάρντ. Το USB το έδωσα άτυπα όπως το παρέλαβα στον Βενιζέλο, χωρίς να το ελέγξω. Του είπα ότι δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο δικογραφίας. Πίστευα και πιστεύω ότι αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η κεντρική εξουσία. Αν μου ζητούσε ο Βενιζέλος να ερευνήσω το θέμα, θα το έκανα”.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το