Πολιτική

Βενιζέλος: Να πάει η λίστα στην Επιτροπή

Τι είπε για μέτρα, διαπραγμάτευση, ΠΑΣΟΚ, Ραγκούση και Λοβέρδο

Να δοθεί η λίστα Λαγκάρντ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Τετάρτη (χθες) στο κεντρικό δελτίο του MEGA.

“Τώρα μία μόνο είναι η λύση, το υλικό αυτό που είναι στο ΣΔΟΕ χάρη σ’ εμένα να έρθει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η Επιτροπή δεν μπορεί να αξιοποιήσει το υλικό ως νόμιμο αρχείο, μπορεί όμως να δει τις πληροφορέις και δεσμευόμενη από το απόρρητο να διαβεβαιώσει τη Βουλή και διά μέσου της Βουλής τον λαό ποιο είναι το περιεχόμενο.

Μάλιστα, απαντώντας έτσι και στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για “πολιτική και ηθική χυδαιότητα” και τόνισε πως “όταν θα φτάσει η λίστα στην Επιτροπή, τότε όλοι θα αντιληφθούν τι σημαινει να δημαγωγούν, να συνομωσιολογούν και χυδαιολογούν εις βάρος μάλιστα αυτού που έχει διασώσει το κύρος της πολιτείας στέλνοντας τη λίστα στον πρωθυπουργό”.

Αναφερόμενος στην ενέργειά του να στείλει το υλικό στο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος είπε: “Επειδή εγώ δεν ανέχομαι η πολιτεία να διασύρεται και να δημιουργείται στον ελληνικό λαό η εντύπωση ότι κρύβουμε στοιχεία ή ότι αδρανούμε, πήρα την πρωτοβουλία αυτό που είχε μείνει στο γραφείο μου έτσι ως αντικείμενο να το στείλω αμέσως στον κ. Σαμαρά, προκειμένου να το έχει η κυβέρνηση και να φτάσει στο ΣΔΟΕ… Θα μπορούσα κάλλιστα να πω πως δεν έχω κι εγώ αντίγραφο, λειτούργησα με την αίσθηση δημοσίου καθήκοντος και ζητώ από όλους να λειτουργήσουν έτσι”.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στο MEGA πως η λίστα αυτή περιήλθε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω επαφών των ελληνικών και γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ατύπως, όχι ως έγγραφο και ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο, είπε ότι ο ίδιος την κράτησε στο αρχείο του χωρίς να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και επανέλαβε πως θεωρεί αυτονόητο ότι το ΣΔΟΕ θα έπρεπε να την είχε χρησιμοποιήσει.

“Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την είχε στα χέρια του και έκανε αξιολόγηση 7 μήνες και ο κ. Διώτης άλλους 2, πριν έλθει σ’ εμένα. Δεν είναι λογικό να υποθέσω ότι μετά από 9 μήνες ό,τι μπορούσε να μάθει η πολιτεία από αυτή τη λίστα το έμαθε;” σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει “δεν έχω κρατήσει αντίγραφο”.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Διώτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι δηλαδή δεν έγινε ποτέ έρευνα για τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στη Ελβετία αφού ποτέ δεν του δόθηκε σχετική εντολή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ο σκοπός του ΣΔΟΕ είναι καταστατικός και είναι να καταπολεμεί το έγκλημα της φοροδιαφυγής.

“Ο κ. Διώτης ήταν επί χρόνια ο εισαγγελέας ο αρμόδιος για την τρομοκρατία, το κατ’ εξοχήν έμπειρο πρόσωπο στο να αξιοποιεί πληροφορίες οι οποίες είναι ανεπίσημες, αλλά οδηγούν στο να θεμελιωθεί μια επίσημη και νόμιμη κατηγορία” επισήμανε ακόμη.

Ερωτηθείς εάν φώναξε τον κ. Διώτη για να τον ρωτήσει τι γίνεται με τη λίστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε πως ρώτησε “άπειρες φορές” τον κ. Διώτη και όλες τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου αν προχωρούν τα καθήκοντά τους, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο είχε πολλές προτεραιότητες, που περιλάμβαναν και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπου τα μέτωπα ήταν πολλά.

 

“Αυτό που ρωτώ πάντα είναι αν οι έρευνες διεξάγονται σωστά με όλες τις πληροφορίες που έχουμε, δεν παρεμβαίνω ποτέ στις υπηρεσίες… Δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και ηλεκτρονικά στοιχεία, η δουλειά του είναι να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις” πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε αρκετές φορές το έργο που επιτελέστηκε επί των ημερών του στο τιμόνι του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στη λίστα του Λιχτενστάιν, τη λίστα των ακινήτων, τις φορο-συλλήψεις, τις διασταυρώσεις και την ανάρτηση ονομάτων φοροφυγάδων στο Διαδίκτυο.

 

Για ΠΑΣΟΚ, Ραγκούση, Λοβέρδο

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο MEGA, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για “απόπειρα διάλυσης του θεσμικού ιστού της χώρας και της παράταξης” του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας το μήνυμα “θα αντέξουμε”.

“Το ΠΑΣΟΚ -είπε- όλη η παράταξη, η οποία υφίσταται αυτή τη στιγμή μια συντονισμένη επίθεση, να σταθεί όρθια και να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση και τη χώρα και να καθοδηγήσει την εθνική στρατηγική για να κάνουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση για τα μέτρα”.Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θέμα της λίστας, τόνισε ο ίδιος δεν σκοπεύει να θέσει θέμα εμπιστοσύνης, ενώ ερωτηθείς εάν τεθεί το θέμα από άλλους είπε: “Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, λειτουργούμε δημοκρατικά και συλλογικά”.

Σχολιάζοντας εμμέσως την αποχώρηση Ραγκούση, πρόσθεσε: “Εάν κάποιοι βιάζονται να βρουν την αφορμή ή ευκαιρία, τώρα που έχουμε μια ένταση, να πουν ‘εγώ δεν είμαι ΠΑΣΟΚ, εγώ φεύγω, δεν έχω σχέση με το κατεστημένο της μεταπολίτευσης’… Το λέω για όσους νομίζουν ότι μπορούν να εξαγνιστούν γιατί είναι αειπάρθενοι, εμείς δεν είμαστε αειπάρθενοι, είμαστε η καιομένη βάτος της χώρας”.

Ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε την περίπτωση Λοβέρδου, λέγοντας: “Έχει πάντα τη θέση του ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ως φίλος μου, ως άνθρωπος που με στήριξε για να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πορευθήκαμε μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα πορευθούμε μαζί και γι’ αυτό του πρότεινα να είναι πολύ δίπλα μου σε όλη αυτή την προσπάθεια και ελπίζω ότι αυτό θα ευδοκιμήσει γιατί το θέμα είναι εθνικό”.

 

Για μέτρα και διαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, δεν ξεχνά όμως τις προτάσεις που έχει κάνει, επαναφέροντας το θέμα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει επιμήκυνση.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δήλωσε: “Εμείς έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής στους βασικούς άξονες ενός πακέτου που είναι πάρα πολύ δύσκολο, η άλλη πλευρά δεν συμφωνεί ακόμη κι έτσι δεν έχουμε τη συνολική αφήγηση για να πάμε το πακέτο στη Βουλή και στον λαό”.

“Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνονται, αλλά η τρόικα είναι υπηρεσιακή, πρέπει παράλληλα ο πρωθυπουργός να κάνει εντατικές και θαρραλέες επαφές πολιτικού επιπέδου. Είμαστε εδώ να μας χρησιμοποιήσει. Πρέπει να μας πάρει μαζί του όταν χρειάζεται και τον κ. Κουβέλη και εμένα… Και η αντιπολίτευση έχει κι αυτή τη θέση της στο γήπεδο της εθνικής ευθύνης” κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το