Photo Gallery, Τοπικά

Πλατεία Ευαγγελίστριας: Ένας χώρος με φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης


Ξηλωμένα ρείθρα, πλάκες και παρτέρια, κατεστραμμένο το πράσινο, χωρίς φωτισμό

Ό,τι πρόλαβε να «ξηλώσει» ο εργολάβος για τα έργα ανάπλασης

 

Εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης παρουσιάζει η πλατεία της Ευαγγελίστριας, με ξηλωμένα ρείθρα, πλάκες και παρτέρια.

Η καλαισθησία που θα χαρακτήριζε κάθε σύγχρονη πλατεία-σημείο αναφοράς για μια πόλη, είναι «απούσα» και είναι φανερό πως οι χώροι της έχουν αναπτυχθεί χωρίς μελέτη και σχεδιασμό, με την κάθε δημοτική αρχή που πέρασε από τη Νέα Ιωνία, να προσθέτει άναρχα και ένα στοιχείο, χωρίς να υπολογίζει προδιαγραφές.

Το πράσινο που είναι τοποθετημένο σε παρτέρια από τσιμέντο -κατασκευασμένα πριν δύο δεκαετίες- έχει εγκαταλειφθεί, ενώ οι τσιμεντένιοι διάδρομοι διέλευσης των πολιτών είναι σε πολλά σημεία κατεστραμμένοι. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει μέχρι και λακκούβες στις τσιμεντένιες διαδρομές.

Το ακαλαίσθητο συντριβάνι που «κόβει» στη μέση την πλατεία από την είσοδο της Λεωφόρου Ειρήνης δεν λειτουργεί και η συντήρηση του χώρου γενικότερα είναι πλημμελής.

Η πλατεία σε πολλά σημεία της είναι «κλειστή» και χωρίς φωτισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των περιπατητών τα βράδια, ενώ ολόκληρη η έκταση της Ευαγγελίστριας διαθέτει μόλις δύο παγκάκια, εκ των οποίων το ένα είναι κατεστραμμένο.

Η παιδική χαρά με έξι «απαρχαιωμένες» κούνιες χρειάζεται αποξήλωση και το τοιχίο της, που κάτοικοι θέλουν να χαρακτηρίσουν διατηρητέο, όπως και το σύνολο της πλατείας, είναι σε σημεία του γεμάτο με οπαδικά συνθήματα που κανείς δεν φρόντισε να καθαρίσει. Σε κάθε σημείο της πλατείας, που δεν έχει συντηρηθεί πολλά χρόνια, είναι φανερή η εγκατάλειψη.

Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την ανάπλαση της πλατείας ευαγγελίζεται μια νέα Ευαγγελίστρια, με ανοιχτούς χώρους, αλλά δεν υπάρχουν μακέτες που να αποτυπώνουν την εικόνα, ενώ η τεχνική περιγραφή του έργου δεν παρουσιάζει με ακρίβεια τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις.

Η μελέτη προβλέπει οικοδομικές εργασίες και έργα οδοποιίας για την αναδιαμόρφωση των ελευθέρων χώρων της πλατείας Ευαγγελίστριας.

Τα τσιμεντένια πλακόστρωτα και κράσπεδα θα αποξηλωθούν για να τοποθετηθούν κυβόλιθοι.

Σε τμήματα των επιφανειών των εσωτερικών και των περιμετρικών διαδρόμων όλων των υπό διαμόρφωση ελεύθερων χώρων θα χρησιμοποιηθούν σχιστόπλακες «προπάν» διαφόρων διαστάσεων και σχημάτων, αλλά και λευκές πλάκες διαφόρων μεγεθών ορθογωνικού μαρμάρου, καθώς και χυτό λευκό βότσαλο.

Επίσης θα δημιουργηθούν νέοι χώροι φύτευσης μετά την εκσκαφή και θα προστεθεί φυτικό χώμα μέχρι το ύψος της τελικής επίστρωσης ή της περιμετρικής πεζούλας.

Στην πλατεία θα τοποθετηθούν χτιστές βρύσες και παγκάκια ή θα διαμορφωθούν καθιστικά πάνω σε τοίχους κατάλληλου ύψους, από ξύλο σουηδικό πάχους 5 εκ. και πλάτους 33 εκ.

Ο φωτισμός που θα τοποθετηθεί θα είναι σύγχρονος.

Θα τοποθετηθούν φωτιστικοί στύλοι για το νυκτερινό φωτισμό, κατάλληλα επιλεγμένοι και τοποθετημένοι ούτως ώστε να μην εμποδίζουν και να αποδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Οι φωτιστικοί στύλοι θα είναι χυτοσίδηροι.

Ο ιστός θα είναι μαύρου ή πράσινου χρώματος και θα φέρει εσωτερικά και καθ’ όλο το μήκος του τηλεσκοπικό σωλήνα.

Ο ιστός θα είναι ύψους περίπου 4 μέτρων, ενώ στην κορυφή θα φέρει διπλό φωτιστικό σύστημα. Ο ιστός θα φέρει σε απόσταση 0,80 m από τη βάση του οπή για την τοποθέτηση του
ακροκιβωτίου που θα κλείνει με κατάλληλη θυρίδα.

Οι λαμπτήρες θα είναι χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος και θα βρίσκονται μέσα σε γυάλινες μπάλες χρώματος λευκού.

Το νέο σιντριβάνι θα είναι ενδεικτικού τύπου FONTANA και θα αποτελείται από τρεις δακτυλίους που θα φέρουν επάνω ακροφύσια και ένα σύστημα δημιουργίας του κεντρικού πίδακα. Οι δακτύλιοι θα είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, τα ακροφύσια από ανοξείδωτο χάλυβα ή ορείχαλκο και το σύστημα του κεντρικού πίδακα από ορείχαλκο. Θα φέρει τέσσερις αντλίες ειδικές για σιντριβάνια μέγιστης παροχής 16 κ.μ./ώρα, και τουλάχιστον 16 υποβρύχιους προβολείς διαφόρων χρωμάτων ισχύος 0.50 KW έκαστος.
Θα είναι εξοπλισμένο με τον απαραίτητο ηλεκτρικό πίνακα τροφοδότησης και
αυτοματισμού – προγραμματισμού, τις απαιτούμενες σωληνώσεις παροχής νερού, τις απαιτούμενες ειδικές καλωδιώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για νερό, και με τα απαραίτητα όργανα προστασίας και αυτοματισμού.

Κατερίνα Τασσοπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το