Όφις έδηξε Θεσσαλόν

Παραπολιτικά 25/5/2013

Καθαρίστε επιτέλους

Ο προχθεσινός αέρας έφερε στην επιφάνεια όλο το σκουπιδαριό που είχε «κρυφτεί» σε διάφορα σημεία της πόλης. «Ανεμοστρόβιλος» έγιναν τα σκουπίδια και πετούσαν στην πόλη.

Ο προχθεσινός αέρας αποκάλυψε την ανυπαρξία της δημοτικής Υπηρεσίας καθαριότητας. Μόνο η αποκομιδή απορριμμάτων δουλεύει, τίποτε άλλο.

Τόσοι πενταμηνίτες πέρασαν. Όπως αποδείχθηκε, τελικά δεν έκαναν τίποτε. Επιβεβαιώθηκαν συνεπώς τα σχόλια.

Η εικόνα της πόλης είναι χειρότερη από ποτέ. Η αντιδήμαρχος κ. Οικονόμου, ήρθε η ώρα να αποδείξει πως είναι… νοικοκυρά. Να βγει και λίγο έξω από το γραφείο.

Γιατί πολλά, όπως φαίνεται δεν ξέρει, για την πόλη και την κατάστασή της.

Αλλά πού να προλάβουν να ασχοληθούν και με την κανονική τους δουλειά όταν στη συγκεκριμένη υπηρεσία τσακώνονται για τις μεταθέσεις και τα συνδικαλιστικά…

Ένα και μόνο σημειώνουμε: Ρητή οδηγία, έρχεται και επίσημα, προς τους Δήμους του Υπουργείου Εσωτερικών «Καθαρίστε έρχονται οι τουρίστες…».

Τουλάχιστον ας καθαρίσουν γι’ αυτούς…

Τ. Κ.

 

Οι Δήμοι στο στόχαστρο

Πάλι στους δημάρχους πέφτει το «μπαλάκι» για απολύσεις και κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων. Όπως σημειώνουν ασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι σηκώνουν όλο το βάρος της κοινωνικής πολιτικής (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά.), της πολιτικής στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στις υποδομές, στην καθαριότητα, το περιβάλλον (πράσινο) κ.ο.κ. Ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας δεν πρέπει να δώσει κάτι κι αυτός στις απαιτήσεις της τρόϊκας; Αν εξαιρέσουμε την δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και τη δημόσια ασφάλεια, υπάρχουν άλλοι 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

«Πονοκέφαλοι»

Δεν θα κατεβάσει υποψήφιο δήμαρχο Βόλου η Χρυσή Αυγή, όπως άφησε να εννοηθεί χθες το μεσημέρι σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ο βουλευτής της στη Μαγνησία Παν. Ηλιόπουλος. Θα κατεβάσουν υποψήφιους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά πάντως, ανέφερε ο βουλευτής. Οπότε παύει ακόμη ένας πονοκέφαλος για τον υποψήφιο της ΝΔ, όποιος κι αν είναι αυτός.

ΔΗΜΟ.Σ.

Άλλα λέει η Κομισιόν

και άλλα η τρόικα…

Η ασυνεννοησία μεταξύ της Κομισιόν και της τρόικας σε όλο της το μεγαλείο, στο ζήτημα της χρήσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κονδυλίων για την ανακούφιση 400.000 ανέργων. Η τρόικα είχε συμφωνήσει με τη χρήση των εν λόγω κονδυλίων, αλλά η Κομισιόν διαφωνεί, καθώς υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται… Προειδοποιεί μάλιστα η Κομισιόν, ότι θα απαιτήσει τα χρήματα πίσω, σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το εν λόγω πρόγραμμα…

Το πρόγραμμα όμως έχει εγκριθεί από την τρόικα, η οποία στο πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο, αναφέρει τη σχετική πρωτοβουλία μεταξύ των μέτρων στήριξης του κοινωνικού ιστού… Μάλιστα σε επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας στις 11 Μαρτίου, σημειώνει ότι «τα προγράμματα αυτά αποτελούν κεντρική συνιστώσα του ευρύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ιδίως δε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξανόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που προκαλεί η ανερχόμενη μακροχρόνια ανεργία, απουσία ενός γενικού δικτύου ασφαλείας».

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αφορά οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη για κοινωφελή εργασία, καλύπτοντας το μισθολογικό κόστος 490 ευρώ μηνιαίως για τους άνεργους άνω των 25 ετών, ή 427 ευρώ μηνιαίως για τους κάτω των 25, αναλαμβάνοντας και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τόσο του εργοδότη, όσο και του ίδιου του εργαζόμενου.

ΔΗΜΟ.Σ.


 Το πιο ακριβό αέριο της Ευρώπης

Μπορεί η ΕΠΑ Θεσσαλίας να υλοποιεί πρόγραμμα ετήσιας πληρωμής των λογαριασμών φυσικού αερίου, από 80 ευρώ το μήνα για οικιακή χρήση, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα εμφανίζεται σε πίνακα ως η 7η ακριβότερη χώρα της Ένωσης. Πρόκειται για τις μέσες τιμές χονδρικής κατά την εισαγωγή του φυσικού αερίου στη χώρα για το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η ακριβότερη χώρα ως προς τις τιμές του αερίου στα νοικοκυριά (8,43 ευρώ η κιλοβατώρα) και στη βιομηχανία (5,23 ευρώ η κιλοβατώρα) προ φόρων το β’ εξάμηνο του 2012. Μετά την αύξηση του ΦΠΑ η Ελλάδα είναι με την Ουγγαρία η τέταρτη ακριβότερη χώρα στο αέριο για τη βιομηχανία μετά τη Σουηδία, τη Δανία και τη Σλοβενία. Στα νοικοκυριά είναι η ακριβότερη και ακολουθεί η Ισπανία…

ΔΗΜΟ.Σ.


 

Συνθηματικά…

Κληρονομικό χάρισμα πρέπει να διαθέτουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, που λαμβάνουν εισηγήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, οι οποίες είναι γραμμένες συνθηματικά.

Οι σύμβουλοι καλούνται να αποφασίζουν για θέματα των οποίων ούτε το ιστορικό ούτε την ουσία γνωρίζουν γιατί κάποιοι απαξιούν να τους εξηγήσουν.

Ο κ. Ξηρακιάς, για άγνωστους λόγους, δέχεται τις εισηγήσεις των υπαλλήλων και τις περνά «αδιάβαστες» στην Οικονομική Επιτροπή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εισήγηση της οποίας τα μέλη της οικονομικής καλούνται να λάβουν απόφαση, σύμφωνα με την οποία στις 28 Μαΐου συζητείται ενώπιον του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η έφεση ενός ανθρώπου άγνωστης ιδιότητας κατά της με αριθμό 669/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου.

Ζητείται εντολή και πληρεξουσιότητα στη δικηγόρο του Δήμου να παρασταθεί στο VII Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στη δικάσιμο της 28ης Μαΐου 2013 και σε οποιαδήποτε άλλη μετ’ αναβολή δικάσιμο, για τη συζήτηση της έφεσης.

Ποια ακριβώς υπόθεση αφορά η έφεση, η υπάλληλος του Δήμου, που υπογράφει την εισήγηση, δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει στους ανθρώπους από τους οποίους ζητεί άδεια και πληρεξούσιο. Ρωτήσαμε τα μέλη της Επιτροπής, για το εάν έλαβαν συμπληρωματική εισήγηση που να αφορά συγκεκριμένα το θέμα για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν και μας απάντησαν αρνητικά.

Και ο αντιδήμαρχος δέχεται αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά εις βάρος της Επιτροπής όπου προεδρεύει…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Ζητούν και τα «ρέστα»

Οι καταστηματάρχες των Αλυκών, χρόνια τώρα, εκμεταλλεύονταν το δημόσιο παραλιακό χώρο που βρίσκεται μπροστά από τις επιχειρήσεις τους και ουδέποτε κατέβαλαν αντίτιμο στο Δήμο. Δηλαδή μια τάξη επιχειρηματιών, με την ανοχή των Δημοτικών Αρχών, εκμεταλλευόταν δημόσιο χώρο εις βάρος όλων ημών, χωρίς να αποδίδει τίποτα και χωρίς να διαθέτει άδειες.

Επειδή αποφασίστηκε η αποκατάσταση της αδικίας, η εφαρμογή της νομοθεσίας και η κατάργηση του πελατειακού συστήματος που λειτουργούσε στις Αλυκές – και επειδή ζητήθηκε η καταβολή του αντίτιμου για τη χρήση του δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων – ξεκίνησε η «επανάσταση». Καταστηματάρχες των Αλυκών συναντήθηκαν χθες με τον αντιδήμαρχο κ. Ξηρακιά και διαμαρτυρήθηκαν για τις υψηλές τιμές κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, που ανέρχονται σε 22 ευρώ το τετραγωνικό, λες και είναι υποχρεωτικό να τοποθετήσουν ομπρέλες…

Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν γιατί απειλούνται με πρόστιμα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου.

Θεωρούν παράλογο να εκδώσουν άδειες ή να πληρώσουν πρόστιμα για την έλλειψη των αδειών τους και δεν το έκρυψαν.

Όχι μόνο δεν το έκρυψαν, αλλά συνασπίστηκαν και ζήτησαν και επίσημες συναντήσεις για να καταθέσουν τα «δίκαια» αιτήματά τους.

Αυτό που έγινε απολύτως κατανοητό από τις διαμαρτυρίες, είναι ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται στα 22 ευρώ ανά τ.μ., που έτσι κι αλλιώς ίσχυε και δεν εφαρμοζόταν από το 2007, αλλά στο γεγονός ότι νοικιάστηκε η πλαζ και θα υπάρχει πλέον ανταγωνισμός… ειδικά από την επόμενη χρονιά, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις από ιδιώτη, που θα πληρώνει ενοίκιο 40.000 ευρώ και έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει υποδομές.

Για την ιστορία, από το 2007 είχε βγει τιμολόγιο κατάληψης των χώρων. Το 2012 με απόφαση του ΔΣ διατηρήθηκαν σχεδόν τα ίδια τιμολόγια, αλλά επειδή είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν, δεν θέλουν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ντελίριο

Ύβρεις εις βάρος του ΚΚΕ εξαπέλυσε χθες από την TRT ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος.

«Προδοταράδες, φασίστες» που δεν ήθελαν να πολεμήσουν ούτε στον πόλεμο του ’40 αποκάλεσε τους κομμουνιστές και «κολοφασίστες, προδοταράδες, απολοιφάδια του ΚΚΕ» τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακατάσχετο υβρεολόγιο. Λόγια δεν υπάρχουν …

Από μια άποψη βέβαια, από την ώρα που οι ύβρεις ξεστομίστηκαν από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και έπαινοι. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζουμε να θεωρούμε όσα διαδραματίζονται σε απευθείας μετάδοση ως «νανούρισμα» στ’ αυτιά μας…

Φανταζόμαστε πως δεν θα μείνουν αναπάντητοι οι πρωτοφανείς προσβολές στους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές και αγωνίστριες που έγραψαν ιστορία και οι ανοίκειες εκφράσεις εις βάρος των δύο κομμάτων.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Πιέσεις…

Στα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καθόρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων παραλιών και αιγιαλού για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, υπό την πίεση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Η Δημοτική Αρχή ενέκρινε αρχικά μείωση του τέλους από τα 15 ευρώ που ίσχυε πέρυσι στα 7 για φέτος. Ωστόσο, συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία, όπως από το Δήμο προκύπτει, θεώρησε τη μείωση μεγάλη. Εισηγήθηκε, λοιπόν, τον καθορισμό του τέλους στα 10 ευρώ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σχετικά, ωστόσο ο Δήμος συνεχίζει το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με την Κτηματική για τελικό «κλείσιμο» στα 9 έστω ευρώ. Απομένει πλέον η τοποθέτηση της Κτηματικής, από την οποία ο Δήμος περιμένει την έγκριση της συμβιβαστικής του πρότασης, όπως επίσης να λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τη γενικότερη ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας.

Β.Κ.

 

 

 

«Πέφτει» χρήμα

Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δουν τελικά προμηθευτές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο αρχίζει η έκδοση των ενταλμάτων αποπληρωμής των οφειλών για τις οικονομικές χρήσεις μέχρι και το 2011. Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου θα διατεθεί μέσω του υπουργείου Εσωτερικών ποσό της τάξης του 1,68 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα «πέσει» στο σύνολό του στην αγορά του Νομού Μαγνησίας, δίνοντας «ανάσα» τόσο στους προμηθευτές, όσο και στο Δήμο.

Β.Κ.

Σύνδεση

Σημαντική η συνεργασία της Ιατρικής Σχολής με το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και το Δήμο Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της επιδημιολογικής έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή.

Γιατί μέσω της έρευνας δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να συμμετέχουν σε σημαντικές προληπτικές εξετάσεις, όπως για την καρδιά, τη νοητική και ψυχική λειτουργία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στην περιοχή 22 γιατροί και επιστήμονες υγείας που έκαναν εξετάσεις. Και αυτές οι επισκέψεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Φ.Σ.

 

 

 

Πιο βατά

Πιο βατά και αντιμετωπίσιμα ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ανακουφισμένοι και πιο χαμογελαστοί εξέρχονταν από τα εξεταστικά κέντρα της πόλης δίνοντας τον τόνο. Οι υποψήφιοι χρειάζονταν να έχουν μια ήρεμη μέρα, χωρίς να αναστατωθούν από εξεζητημένα ζητήματα. Εξάλλου τη Δευτέρα εξετάζονται σε δύο πολύ βασικά μαθήματα, όπως είναι τα Αρχαία και τα Μαθηματικά, και θα πρέπει να έχουν πολύ καλή ψυχολογία.

Φ.Σ.

 

Προεκλογικοί ρυθμοί

Σε προεκλογικούς ρυθμούς, πληροφορούμαστε, βρίσκονται οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στο Νομό, αφού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα νέα διοικητικά συμβούλια.

Ζυμώσεις, επαφές, συζητήσεις, παρασκήνιο γενικά σε μια περίοδο που τα θέματα στην εκπαίδευση «καίνε».

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το