Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Με κανονικές θερμοκρασίες θα φύγει ο Μάιος

 

Χωρίς βροχές μέχρι τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις
Χωρίς βροχές μέχρι τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις

Χωρίς βροχές και με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα φύγει ο Μάιος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου και θα είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές που επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όπου σε μερικές ηπειρωτικές περιοχές της Θεσσαλίας έφθασαν ή ξεπέρασαν ακόμη και τους 34 βαθμούς.

Γεγονός είναι πάντως πως ο φετινός Μάιος είναι πιο βροχερός από το μέσο όρο και συγχρόνως πιο ζεστός, αφού επικράτησαν υψηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο. Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης, δεν προβλέπονται βροχές την ερχόμενη εβδομάδα και μάλλον αυτές θα τις δούμε να πέφτουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αναλυτικότερα σήμερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 ώς 28 βαθμούς και στον Βόλο από 19 ώς 28. Αύριο Κυριακή ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Ο καιρός συνεχίζεται αίθριος τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 ώς 28 βαθμούς Κελσίου και στο Βόλο από 19 ώς 29 βαθμούς.

Και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η  θερμοκρασία  θα σημειώσει μικρή άνοδο 1 με 2 βαθμούς και θα φθάσει τους 29-30 βαθμούς Κελσίου.

Η εβδομάδα μέχρι να τελειώσει ο Μάιος, τουλάχιστον ως προς τις θερμοκρασίες θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή σχετικά χαμηλότερα από αυτά. Οι αστάθειες δεν θα λείψουν, καθώς και οι βροχές σε ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Το ρεύμα, παραμένει δυτικό στις θάλασσες.

Η τάση του καιρού είναι πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι χαμηλές πιέσεις πάνω από την Ευρώπη, εγκλωβισμένες από ισχυρό αντικυκλώνα στη δυτική Ρωσία, αλλά και στα μέσα γεωγραφικά πλάτη του βορείου Ατλαντικού. Είναι ακόμη αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ροή των ανέμων, που καθορίζει και την κίνηση των διαταραχών.

Μια τέτοια διάταξη αποτελεί μια διαφοροποιημένη εκδοχή της διάταξης που επικράτησε έως και τις 20-21 του Μαΐου, κατά την οποία οι χαμηλές πιέσεις περιορίζονταν αποκλειστικά σε δυτικότερες περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τη διαρκή ροή θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας. Η τάση για ισχυρό αντικυκλώνα πάνω από τη Ρωσία, επιτρέπει στις χαμηλότερες πιέσεις να επηρεάσουν και ανατολικότερα τμήματα τόσο της Μεσογείου, όσο και της Ευρώπης. Αυτός είναι και ο λόγος, που παρόλο που θα συνεχιστεί το δυτικό ρεύμα στην περιοχή μας, δεν θα φέρνει θερμές αέριες μάζες, αλλά σχετικά δροσερές.

Η προοπτική είναι να διατηρηθεί το πεδίο χαμηλών πιέσεων πάνω από την Ευρώπη. Υπάρχουν ωστόσο και σημάδια για την πρώτη έντονη θερμή εισβολή στη Μεσόγειο και τμήματα της Ευρώπης.

 

Και μαγνητική καταιγίδα…

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι επιστήμονες, αλλά και οι αρμόδιες αρχές για τη μεγάλη μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας στα τέλη Μαΐου, πιθανότατα από τις 28-31 του μήνα. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο επηρεάζει και την ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα αναμένεται να λάβει χώρα πιθανότατα στις 28 Μαΐου, ενώ για την Ελλάδα έχει σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμός (ένα στάδιο πριν από τον «κόκκινο»).

Όταν το 2005 ανάλογη μαγνητική καταιγίδα είχε πλήξει τον Καναδά και τις πολιτείες του Κεμπέκ είχε δημιουργηθεί συσκότιση για περισσότερες από πέντε ώρες. Είναι λοιπόν πιθανόν, να επηρεαστούν στη χώρα μας οι τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις, να προκληθούν παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως έρευνες Ρώσων επιστημόνων για τις επιπτώσεις της μαγνητικής καταιγίδας στην ανθρώπινη υγεία αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυξάνονται κατά περίπου 15% οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αϋπνία, καχεξία, πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα.

Οι Ρώσοι επιστήμονες αποδίδουν τα γεγονότα αυτά στο ότι οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου επιβραδύνουν τη ροή του αίματος και προκαλείται μεταξύ άλλων υποξία (δηλαδή έλλειψη οξυγόνου). Επίσης πιστεύουν ότι επηρεάζονται και η ανθρώπινη συμπεριφορά και διάθεση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το