Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 21/05/13

Η παρανομία που σκοτώνει…

Η περίπτωση του τραυματισμού του 11χρονου Ρώσου στην Κρήτη, ο επίσης σοβαρότατος τραυματισμός της 16χρονης στην Πάρο, αλλά και ένα έγκλημα στη Σκιάθο με θύμα την ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου και δράστη αλλοδαπό εργαζόμενό της, είναι μερικά από τα περιστατικά που συγκλονίζουν. Αποδεικνύουν όμως το καθεστώς που επικρατεί – σε μεγάλο βαθμό – στον τομέα του τουρισμού.

Οι επιχειρηματίες ψάχνουν για φθηνά εργατικά χέρια, χωρίς έλεγχο. Χωρίς να γνωρίζουν καλά – καλά ποιος είναι αυτός που προσλαμβάνεται, ποιο είναι το παρελθόν του και κυρίως αν είναι ένα άτομο που μπορεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινωνία. Δυστυχώς, η «μαύρη» και φθηνή εργασία στον τουρισμό οργιάζει. Αποδεικνύεται όμως και θανατηφόρα.

Οι Ενώσεις Ξενοδόχων οφείλουν άμεσα και αποτελεσματικά να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους. Οι Αρχές να κάνουν συνεχείς ελέγχους. Η παρανομία – και στον τουρισμό – δεν «σκοτώνει» μόνο το Κράτος, σκοτώνει και αθώα παιδιά.

Στο βωμό του χρήματος δεν μπορεί να θυσιάζονται ψυχές…

Τ. Κ.

 

«Γενίτσαρος»

Πολλοί ήταν μαρξιστές στα νιάτα τους και κατόπιν υπηρέτησαν με πάθος τον καπιταλισμό, αλλά με την Άνγκελα Μέρκελ το θέμα λαμβάνει άλλη διάσταση. Όχι μόνον υπηρετεί αυτό που πιστεύει, αλλά υποβάλλει σε άγρια λιτότητα και όλη την ευρωζώνη, κόντρα στο αμερικανικό μοντέλο της ανάπτυξης με δανεικά. Σύμφωνα με νέο βιβλίο για το «κόκκινο» παρελθόν της καγκελαρίου, η Άνγκελα στο σχολείο φορούσε το μαντίλι των «πιονέρων», που ήταν παράρτημα της νεολαίας του καθεστώτος της τότε Ανατολικής Γερμανίας. Μάλιστα προπαγάνδιζε το μαρξισμό-λενινισμό, όπως σημειώνει ο μέντοράς της Γκ. Κράουζε.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Χάος με τις δηλώσεις

Μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών Ιωάν. Στουρνάρας να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ωστόσο με τα φορολογικά δεν τα πάει καλά φέτος. Το χάος που επικρατεί με τις δηλώσεις είναι άνευ προηγουμένου. Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι του Δημοσίου δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα των αποδοχών τους, ενώ με τις βεβαιώσεις τόκων που πρέπει να χορηγήσουν οι τράπεζες, ακόμη και για 1 ευρώ κατάθεση, θα γίνει της κακομοίρας…

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναζητήσουν τα εκκαθαριστικά των αποδοχών τους στο διαδίκτυο από αύριο Τετάρτη, όχι όμως όλοι, αλλά μόνον όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ… Η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS για την κατάθεση των δηλώσεων δεν έχει ακόμη ανοίξει, ενώ ο συνταξιούχος που θα υποβάλει για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά την δήλωσή του, θα πρέπει να λάβει πρώτα κλειδάριθμο από την Εφορία, στην οποία υπάγεται…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Στο παρά πέντε

Υπογράφηκε τελικά στο παρά πέντε η ανανέωση της σύμβασης για την εναπόθεση σε παλιό λατομείο της Σκιάθου των άχρηστων υλικών από την εργολαβία για την επέκταση του αεροδιαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του νησιού. Απομένει τώρα εντός της εβδομάδας να υπογραφεί και η τελική σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, ώστε ένα πραγματικά αναπτυξιακό έργο για το νησί να υλοποιηθεί, καθώς τις τελευταίες ημέρες ήταν έκδηλη η ανησυχία των τοπικών φορέων για την τύχη του.

Γ.Ξ.

 

Όλα τσάμπα

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να δίνεται δωρεάν, δήλωσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία της Κίνησης Πολιτών, που δεν θέλουν να πληρώνουν ύδρευση-αποχέτευση, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου.

Εμείς προτείνουμε να είναι δωρεάν το παρκάρισμα, αλλά και η καθαριότητα… Να γίνουμε μια κανονική ζούγκλα, χωρίς κανόνες, αρκεί να είναι ευχαριστημένες ορισμένες μειοψηφίες και τα κόμματα που ψηφοθηρούν δίπλα τους.

Αν το νερό αρχίσει να διανέμεται δωρεάν θέτουμε ήδη υποψηφιότητα. «Καπαρώνουμε» τη «Μάνα». Θα πίνουμε νερό μόνο εμείς και οι φίλοι μας, που ως λαός όσο να πεις θα είμαστε ιδιοκτήτες.

Επίσης θα αναθέσουμε σε φίλο μελετητή την αναβάθμιση της πηγής που θα είναι ιδιοκτησία μας και θα αναγκάσουμε το Δήμο να πληρώσει. Νομίζουμε πως έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ΛΑΣ, που χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο μιλούσε για λογαριασμό μελετητή, ο οποίος έλαβε 16.000 ευρώ το 2006 από το Δήμο, για να κλείσει μόνο γραφειοκρατικά θέματα μελέτης πράξης εφαρμογής, που εκκρεμούσαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πολύ σοβαρή δουλειά… Τι τον έχουμε όμως το Δήμο, αν όχι για να πληρώνει.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Πάνω απ’ όλα

Δεν ψήφισε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο την κανονιστική για την απαγόρευση νάιλον κατασκευών και παρανομιών στους ιδιωτικούς χώρους.

«Δεν έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε στον ιδιωτικό χώρο», είπε ο Γ. Μολοχίδης, ωστόσο φάνηκε ότι ο Θωμάς Κλημόπουλος ήρθε σε δύσκολη θέση.

Μέγα ζήτημα λοιπόν η νέα κανονιστική για τα τσιπουράδικα στη Νέα Ιωνία, καθώς εκεί παρατηρήθηκαν τα κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού… Πώς να ψηφίσουν μια τέτοια κατάπτυστη κανονιστική, που θίγει «θεσμούς» της Νέας Ιωνίας.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Καβγάς

Καβγάς ξέσπασε χθες στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ Σκοτινιώτη και Μουλά γιατί η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να τοποθετήσει ομπρελοκαθίσματα στο Σωρό. Οι παραλίες κατά τον Γ. Μουλά δεν πρέπει να έχουν ομπρελοκαθίσματα γιατί ο λαός δεν μπορεί να πληρώνει «χαράτσι»…λες και είναι υποχρεωτικό να κάθεται ο λαός στην ξαπλώστρα και όχι στην αμμουδιά. Πρέπει να είναι ελεύθερες, γιατί αν δεν είναι εντελώς ελεύθερες από τα εξαρτήματα του διαβόλου, που λέγονται ομπρέλες, θα ζηλεύει ο μισός λαός τον υπόλοιπο μισό, που θα δίνει χρήματα για να απολαμβάνει σκιά, προκειμένου ο Δήμος να εισπράττει έσοδα. Ο δήμαρχος είπε πως ο τελευταίος που νομιμοποιείται να μιλά είναι ο Γ. Μουλάς, που είναι υπερασπιστής των αυθαιρετούντων και των παρανομούντων και του θύμισε ότι για το Σωρό διεκδικούσε κατασκευή τρίτου ορόφου, χωρίς σκεπή, στις κατοικίες…

«Λαϊκιστή και ατσαλάκωτο» χαρακτήρισε ο σύμβουλος το δήμαρχο.

Η κ. Ζέττα Μακρή δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος γιατί θα έπρεπε να υποστηρίξει την κοινή λογική, στο θέμα της τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες και να «αδειάσει» το σύμβουλό της. Εκτιμούμε ότι δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε να ρίξει νερό στο μύλο της δελφινολογίας.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Πόλεμος νεύρων

Αν η κ. Ζέττα Μακρή δεν θέλει να δίνει χώρο στους δελφίνους και δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές τους, ο Πάνος Σκοτινιώτης κάνει «πόλεμο νεύρων» στη δική του παράταξη και δεν μιλά ανοιχτά για τα δικά του σχέδια.

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου απαίτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, ειδικά από τις παρατάξεις που οφείλουν κατά τη γνώμη του να την υπερασπίζονται, προχώρησε σε μια δήλωση, που ερμηνεύτηκε από συμβούλους της παράταξής του ως πρόθεση νέας καθόδου στις εκλογές.

Δήλωσε ο δήμαρχος ότι όλες οι παρατάξεις διαχρονικά έχουν περάσει από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και οφείλουν ως θεσμοί να την υπερασπίζονται.

«Κάποιοι φιλοδοξούμε (ως παρατάξεις) να ξαναϋπάρξουμε (στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ) εκτός αν ορισμένοι έχουν παραιτηθεί από αυτό», είπε.

Σε συνομιλητές του αρνήθηκε ότι η δήλωσή του εμπεριείχε κάποιο «νόημα» σε σχέση με κάθοδο στις εκλογές, αλλά σύμβουλοι της παράταξής του έδωσαν συγκεκριμένη ερμηνεία στη δήλωσή του… και περιμένουν το ξεκαθάρισμα των προθέσεων.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

«Μιλά» η εικόνα

Απάντηση για την εικόνα της Καθαριότητας στην κ. Ζέττα Μακρή έδωσε χθες η αντιδήμαρχος κ. Νατάσα Οικονόμου.

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι από την αρχή της χρονιάς, η Υπηρεσία Καθαριότητας βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, με γνώμονα την ενιαιοποίηση στη λειτουργία της και την ίση αντιμετώπιση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

Δεν ξέρουμε αν το συνειδητοποιήσει η κ. Οικονόμου αλλά από τον Ιανουάριο έχουν περάσει πέντε μήνες. Για να δούμε δηλαδή την πόλη καθαρή πρέπει να κλείσει η αναδιοργάνωση χρόνο για να της κάνουμε γενέθλια;

Επίσης η αντιδήμαρχος εκτιμά ότι η Υπηρεσία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και η εικόνα της έχει παρουσιάσει βελτίωση, η οποία δεν ακυρώνεται από αόριστες και ασαφείς «… καταγγελίες για απαξίωση του έργου της και για αδυναμία κάλυψης των αναγκών ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βόλου λόγω κακού σχεδιασμού και συντονισμού». Έτσι είναι αν έτσι νομίζει…

Συμφωνούμε ότι η επερώτηση ήταν γενικόλογη, αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι όταν η γενική εικόνα της πόλης… τα λέει όλα.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Φίλαθλοι

Πλήθος φιλάθλων ακολουθούν τις βολιώτικες ομάδες. Το δείχνουν, όχι μόνο με την προσέλευση σε κρίσιμα εντός έδρας παιχνίδια, αλλά το απέδειξαν τελευταία και σε κρίσιμα εκτός έδρας, όπου ήταν πολύ περισσότεροι από τους φιλάθλους ομάδων της ίδιας ή και της μεγαλύτερης κατηγορίας.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάψουν να συμπαρίστανται κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες, με την πίστη πως θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση της μίας ή της άλλης ομάδας της περιφέρειας που διεκδικεί μια θέση όχι μόνο στη Σούπερλιγκα, αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο να το βλέπεις στην τηλεόραση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παγκόσμιας κλάσης ομάδες.

Ειδικά όμως στα τελευταία παιχνίδια των βολιώτικων ομάδων όπου ένας αξιοσημείωτος αριθμός φιλάθλων βοήθησε να πετύχουν νικηφόρα αποτελέσματα φάνηκε ότι το δημοφιλέστερο άθλημα είναι ακόμη καλύτερο να το βλέπεις από κοντά και να μοιράζεσαι τις συγκινήσεις του με άλλους. Ακόμη κι αν είναι να περάσουν βουνά, κοιλάδες, θάλασσες.

Δ.Ρ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το