Όφις έδηξε Θεσσαλόν

Παραπολιτικά 12/05/2013

Διάλυση δημόσιου

και ιδιωτικού τομέα

Με τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων δημιουργείται ένα νέο πελατειακό κράτος. Ένας νέος «στρατός», κομματικός, ώστε μόλις περάσει η κρίση να υπάρχει και η βάση για διατήρηση αυτής της νοοτροπίας και λογικής από την οποία – δυστυχώς – δεν μπορεί να ξεφύγει η χώρα, σχολιάζει ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς του κόμματος «Η Κοινωνία Πρώτα».

Ενόψει και των απολύσεων από το Δημόσιο ο κ. Μουτσινάς, μιλώντας στην ΕΡΑ Δίκτυο Θεσσαλίας, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας. Μίλησε για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε νευραλγικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες ελέγχου και για διατήρηση υπηρεσιών που δεν έχουν νόημα. Πρόσθεσε ότι από την αρχή της κρίσης αποχώρησαν από το Δημόσιο 150.000 άτομα και εξέφρασε την άποψη ότι η εικόνα στο δημόσιο τομέα θα είχε αλλάξει αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Με την πολιτική που ακολουθήθηκε τι κερδίσαμε; Να διαλύσουμε και τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα» υπογράμμισε με έμφαση. Και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά: «Η χώρα βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης. Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Κίνα για αναζήτηση επενδύσεων. Η κυβέρνηση κάνει συνεχώς λόγο για ανάπτυξη με επενδύσεις. Το ζήτημα όμως απλό: Ποιος θα επενδύσει σε μία χώρα που με το ζόρι επιβιώνει;».

Σαν να μην έχει άδικο…».

Τ. Κ.

Συνεχής προσφορά

από το 1960

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού της Αγριάς είναι από τα πλέον δραστήρια στη Μαγνησία. Τα μέλη, τα στελέχη και τα παιδιά που αγαπούν και συμμετέχουν ενεργά στον Οδηγισμό, σε κάθε ευκαιρία κάνουν την καλή τους πράξη. Και το Πάσχα κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα, με τα οποία αγόρασαν φαγώσιμα και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, απαραίτητα σε κάθε οικογένεια, που προσέφεραν στη συνέχεια στο Κοινωνικό Παντοπωλεία του Αναπτυξιακού Συλλόγου Περιοχής Ψυγείων Αγριάς. Το Παντοπωλείο στηρίζει σταθερά αρκετές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής της Αγριάς. Οι Οδηγοί της Αγριάς δεν θα μπορούσαν να λείψουν από μία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Κυρίως τα παιδιά του Οδηγισμού είναι ενθουσιασμένα που τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν πώς θα γίνουν καλοί άνθρωποι. Όσο για τα στελέχη, πολλά από τα οποία υπηρετούν την ιδέα του Οδηγισμού επί χρόνια, έχουν ταυτίσει τη ζωή τους με τη δράση και τις αρχές. Συνεπώς οι καλές πράξεις πρέπει να αποτελούν – και αποτελούν – καθημερινότητα.

Τ. Κ.

 

Θα τους βρουν απέναντι

Η ενέργεια φιλοζωικών ομάδων του Βόλου να επικηρύξουν δράστη βασανισμού και κακοποίησης ζώου ήταν πολύ σωστή. Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα (βρέθηκε τελικά το βασανισμένο ζώο και του δίνεται η απαιτούμενη βοήθεια) οι ζωόφιλοι της πόλης επιχείρησαν με αυτόν τον τρόπο να περάσουν ένα μήνυμα: Ότι οι σαδιστές και διαστροφικοί άνθρωποι, οι οποίοι εκδηλώνουν όλα τα αρνητικά τους συναισθήματα στα ανυπεράσπιστα πλάσματα, όπως τα ζώα, θα έχουν απέναντί τους διώκτες και το ενδεχόμενο τιμωρίας.

Φυσικά με την ευκαιρία δημοσιοποίησαν περιστατικά θανάτωσης ζώων, φρικτά και ανατριχιαστικά, που αποδεικνύουν πόση κακία κρύβει τελικά ο άνθρωπος…

Τ. Κ.

 

Φαύλος κύκλος 

Μας σόκαραν  – αν και αναμενόμενα – τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία. Τόσο πανελλαδικά όσο και στη Θεσσαλία. Ένας στους τρεις είναι άνεργος, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία.

Η Θεσσαλία είναι από τις πλέον πλεονεκτικές περιοχές της χώρας. Διαθέτει βιομηχανία, βιοτεχνία, τουρισμό, αγροτική καλλιέργεια. Άρα δεν θα έπρεπε να έχει τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας. Και όμως το έχει. Η εξήγηση είναι απλή: Η βιομηχανία, βιοτεχνία με το ζόρι λειτουργεί. Φυσικά κάποια εργοστάσια έκλεισαν. Το κόστος της αγροτικής καλλιέργειας έγινε δυσβάσταχτο, το εμπόριο παραπαίει…

Η πολιτική, κυρίως η φορολογική, που έχει ακολουθηθεί, είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της αύξησης της ανεργίας, όπως επεσήμανε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Χρήστος Κόλλιας.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Δίκτυο Θεσσαλίας είπε, μεταξύ άλλων, το εξής απλό, λογικό και αντιληπτό από τους πάντες: «Οι αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων κατά 35% – σε μέσο όρο – και την μείωση της κατανάλωσης κατά 50%, έφεραν λουκέτα και συνεπώς απολύσεις. Άρα και αύξηση της ανεργίας».

Δεν χρειάζεται να είσαι μέγας φιλόσοφος για να το καταλάβεις…

Τ. Κ.

Αρχίζει να κινείται  

Κάτι αρχίζει να κινείται σιγά – σιγά με τη δημιουργία έργων ανάπτυξης στην περιοχή μας. Τις τελευταίες ημέρες δύο καλά νέα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η έναρξη της λιμνοδεξαμενής Ξηριά και η δημοπράτηση τμήματος της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας, ήρθαν να δείξουν πως μέσα στην κρίση και την έλλειψη πόρων, μπορούμε να ελπίζουμε για ανάπτυξη. Βέβαια τα έργα αυτά προωθούνται με μεγάλη καθυστέρηση και ίσως αργήσει ακόμη περισσότερο η υλοποίησή τους. Ωστόσο στο γενικό «πάγωμα» υποδηλώνουν μια κινητικότητα που αναζητεί η περιφέρεια, η ελληνική οικονομία.

Φ.Σ.

 

«Ανάσα» 

Στη ραστώνη των διακοπών του Πάσχα βρέθηκε αυτές τις ημέρες και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Ωστόσο θα επανέλθει πιο δυναμικά, αφού τα θέματα «καίνε». Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο προβληματισμός για τη μείωση της δουλειάς. Οι επισκέψεις ασθενών και οι εξετάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, η πρόληψη «σβήνει» και η κρίση έχει συμπαρασύρει για τα καλά και τα ιδιωτικά ιατρεία.

«Οι γιατροί περιμένουν να πάρουν «ανάσα» από την πληρωμή παλιών οφειλών από τα Ταμεία. Ακούν υποσχέσεις, αναμένουν, βλέπουν κάποιο φως, αλλά το ρευστό ακόμη δεν έπεσε.

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το