Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Με λουλούδια και πολλά «σ’ αγαπώ» για τη μητέρα

 

Πολλές οι παραγγελίες στα ανθοπωλεία του Βόλου από μικρούς και μεγάλους
Πολλές οι παραγγελίες στα ανθοπωλεία του Βόλου από μικρούς και μεγάλους

Κυριακή 12 Μαΐου και ας πούμε όλοι μας ένα «Μαμά σ’ αγαπώ» στο γλυκύτερο πλάσμα του κόσμου – και ξεχωριστό για τον καθένα μας – τη μητέρα μας. Όσοι από μας φυσικά έχουν την ευτυχία να έχουν κοντά τους τη γυναίκα που τους έδωσε τη ζωή…

Γιορτή της Μητέρας σήμερα και πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι ήδη έχουν φροντίσει μαζί με τις ευχές να στείλουν και λουλούδια στη γυναίκα που τους έφερε στον κόσμο. Από το απόγευμα της Παρασκευής, όπως αναφέρουν στη «Θ» ανθοπώλες του Βόλου, αρκετοί έκαναν την παραγγελία τους ώστε το πρωί της Κυριακής η μητέρα τους να δεχτεί μία αγκαλιά λουλούδια που στη συνέχεια θα συνοδεύουν οι ευχές των παιδιών.

Ευτυχώς, η οικονομική κρίση, δεν μας έκανε να ξεχάσουμε το πιο αγαπητό πρόσωπο όλων, τη μητέρα. «Σε αυτό φροντίζουμε λίγο και εμείς» σημειώνουν χαρακτηριστικά ανθοπώλες, προσθέτοντας ότι «οι αφίσες που έχουμε τοποθετήσει τόσο στις βιτρίνες των ανθοπωλείων, όσο και σε άλλα σημεία της πόλης φαίνεται να αποδίδει».

Ο μέσος όρος της ανθοδέσμης προς τη μαμά είναι από 15-20 ευρώ. Τα νέα παιδιά, έως 25-30 ετών, είναι η πλειοψηφία των πελατών στα ανθοπωλεία, που δίνουν την παραγγελία για τη μητέρα. «Σήμερα περιμένουμε αρκετή δουλειά» ανέφερε με έμφαση ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου στο Βόλου. «Κάθε χρόνο, την ημέρα της μητέρας έχουμε δουλειά» προσθέτει.

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και τα ανθοπωλεία φαίνεται να δουλεύουν καλά. «Η γιορτή αυτή δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση» υπογραμμίζουν ανθοπώλες. Η Γιορτή της Μητέρας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως γιορτή για τα ανθοπωλεία.

Ωστόσο πολλά χρόνια πριν, η γιορτή είχε διαφορετικό νόημα και η γυναίκα που την καθιέρωσε πέθανε πολεμώντας την ίδια την έμπνευσή της.

Πίσω στο 1908, η Άνα Τζάρβις, μία ακτιβίστρια από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε μία εκστρατεία προκειμένου να καθιερωθεί η μέρα της μητέρας ως επίσημη γιορτή.

Η Τζάρβις έχασε τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της.

Η εκστρατεία που έκανε το 1908 για την καθιέρωση της γιορτής είχε μεγάλη απήχηση και στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γκράφτον, τη γενέτειρα της Τζάρβις, σε μία εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της Μητέρας», καθώς και σε άλλες πόλεις για να υποστηρίξουν την κίνησή της.

Τελικά η ιδέα της Τζάρβις έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και το 1914 καθιερώθηκε επίσημα ως γιορτή της Μητέρας η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και μάλιστα τα πρώτα χρόνια ήταν επίσημη αργία, ενώ ακόμα και οι ευγενείς έδιναν στους υπηρέτες τους άδεια προκειμένου να περάσουν τη μέρα με τις μητέρες τους.

Ωστόσο με τα χρόνια η γιορτή πήρε άλλη τροπή και έχασε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Γύρω στο 1920, η Τζάρβις εξοργισμένη από τη διεθνή εμπορευματοποίηση της γιορτής και μαζί με την αδελφή της Ελσινόρη ξεκίνησαν νέα εκστρατεία προκειμένου να καταργήσουν την «εμποροπανύγηρη», στην οποία είχε εξελιχθεί το αρχικό τους όραμα και συνελήφθησαν αρκετές φορές για την προσπάθειά τους αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Τζάρβις, «το να στέλνεις τυπωμένες κάρτες στη γιορτή της μητέρας δείχνει ότι είσαι πολύ τεμπέλης για να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα που έκανε για σένα περισσότερα απ’ όσα οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στον κόσμο», ενώ για τα γλυκά και τα σοκολατάκια δήλωνε ότι το θεωρούσε τελείως υποκριτικό, αφού τα περισσότερα εν τέλει τα έτρωγε ο ίδιος ο αποστολέας.

Ωστόσο ο πόλεμος που κήρυξε η Άνα Τζάρβις στη γιορτή που η ίδια εμπνεύστηκε δεν έφερε αποτέλεσμα και η ίδια πέθανε το 1948 πάμφτωχη και με άνοια σε κάποιο σανατόριο.
Ανακοινώσεις – εκδηλώσεις

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ότι το «όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη» και καταδικάζει τους βομβαρδισμούς στη Συρία. Τονίζει πως η μητρότητα, αυτή η ιερή γυναικεία λειτουργία, πλήττεται με ιδιαίτερη βαρβαρότητα από τον πόλεμο. Άλλωστε πόλεμος και μάνα έτσι κι αλλιώς είναι έννοιες αντίθετες. Η μια σημαίνει θάνατο, η άλλη σημαίνει ζωή.

Στην εποχή μας το γυναικείο στοιχείο όσο και αν φαίνεται παροπλισμένο και περιθωριοποιημένο από τις ακολουθούμενες εκσυγχρονιστικές πολιτικές, ανησυχεί, θυμώνει, αγανακτεί, συμμετέχει στο παλλαϊκό ποτάμι καταδίκης του πολέμου.

Αυτή η αγανάκτηση επιβάλλεται από τα ίδια τα πράγματα να γίνει αντίδραση και οργανωμένη πάλη ώστε να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που μόνο δεινά συσσωρεύουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής στη γυναίκα, στη μάνα, στην οικογένειά της.

Η ιστορία διδάσκει πως τίποτα δεν μπορεί να επιζήσει όσο αυτό στηρίζεται στη βία, στην αδικία στο ψέμα, στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση.

Η ανθρώπινη θέληση για ειρήνη είναι πιο ισχυρή από τους πυραύλους και τις ρουκέτες.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών με την Επιτροπή Ειρήνης Βόλου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση – συζήτηση αύριο Δευτέρα 13 του Μάη, στο Όπερα καφέ, Ογλ 1, στις 7 μ.μ.

Το Παράρτημα του Βόλου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος αναφέρει: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας έρχεται να θυμίσει σε όλους μας, το σημαντικό ρόλο της μητέρας στην κοινωνία, κάθε μέρα, σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Είναι η πηγή της ζωής, το καταφύγιό μας, το σταθερότερο στήριγμα στη ζωή, η σοφία της δύναμης και η έκφραση της ελπίδας. Τη σημερινή μέρα τιμούμε και εκφράζουμε την αναγνώριση της προσφοράς της. Τον ιστορικό ρόλο της μητέρας στους αγώνες, τον πολυδιάστατο ρόλο της εργαζόμενης μάνας και συζύγου.

Σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολος και απαιτητικός. Για αυτό και όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα αξίζει τιμή σε όλες τις μητέρες, στις μεγάλες ηρωίδες της ζωής, στις οποίες οφείλουμε την αγάπη και την αναγνώριση που τους αξίζει.

Μάνα. Μία λέξη ιερή.

Αν ήταν χάδι, θα ήταν το πιο τρυφερό.

Αν ήταν χαμόγελο, θα ήταν το πιο γλυκό.

Η ΧΕΝ Βόλου για να γιορτάσει την ημέρα της Μητέρας, παρουσιάζει την Παρασκευή 17/05/2013 στο Park Hotel Βόλου και ώρα 19:30 το απόγευμα,
το θέμα: «Γυναίκα: από το Θηλασμό στην Εμμηνόπαυση», στο πλαίσιο του προγράμματος της Ομάδας Νέων Γυναικών «Υγεία και σεξουαλική υγιεινή των γυναικών». Εισηγητές: Για τα οφέλη του Θηλασμού η κ. Σταυρακάκη Άννα, μαία στο «Ιασώ», για την εμμηνόπαυση ο κ. Βασίλειος Γιασλακιώτης, μαιευτήρας-γυναικολόγος και η κ. Γεωργοσοπούλου Δήμητρα, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η υπεύθυνη της ΧΕΝ Βόλου κ. Παπαθανασίου Πηνελόπη και συντονίζει η υπεύθυνη της Ομάδας Νέων Γυναικών κ. Τσικρικώνη Κατσαρού Άννα -Μαρία.

O Πολιτιστικός Σύλλογος Γερμανόγλωσσων Μαγνησίας «Ιάσων» εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου από τις 11 το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι, στο κέντρο «Παράλιο» στην παραλία του Αναύρου. Ο Σύλλογος θα προσφέρει σε όλες τις μητέρες από ένα λουλούδι, ενώ τα παιδιά θα συμμετέχουν σε παιχνίδια που θα οργανώσουν μέλη του Συλλόγου. Η τιμή συμμετοχής των ενηλίκων είναι 10 ευρώ για πλήρες μενού με άφθονο κρασί και 6 ευρώ για το παιδικό γεύμα, με άφθονα αναψυκτικά. Πληροφορίες συμμετοχές, στον πρόεδρο κ. Σπύρο Μπαστούνη τηλ. 24210-67752 και στην ταμία κ. Μαρία Σάξε τηλ. 6980094228.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το