Photo Gallery, Τοπικά

Πέντε δισ. ευρώ κοστίζει ετησίως το κάπνισμα

Οι εγγεγραμμένοι στο φετινό συνέδριο νοσηλευτών αγγίζουν τους 2.000 - 2.500

Στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο κόστος στην Ελλάδα από την καπνιστική συνήθεια των πολιτών, όπως τονίστηκε στη χθεσινή έναρξη των εργασιών του τετραήμερου συνεδρίου που διοργανώνεται στο Βόλο από τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος. Το συνέδριο διεξάγεται στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα παρουσία 2.000 και πλέον νοσηλευτών από όλα τα μέρη της χώρας.

Το συνέδριο έχει θέμα: «Η διά βίου μάθηση… αντίσταση στην κρίση» και περιλαμβάνει πολλές θεματικές ενότητες. Μάλιστα από σήμερα το πρωί στον αύλειο χώρο του Τσαλαπάτα θα βρίσκεται κλιμάκιο από τους νοσηλευτές του Νοσοκομείου, όπου θα διεξάγονται στους ενδιαφερόμενους εξετάσεις για την αρτηριακή υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη.

Από το συνέδριο έχουν εκδοθεί τα πρακτικά του συνεδρίου. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Μαρία Μήτσιου είπε πως «κάθε χρόνο στο πανελλήνιο συνέδριο νοσηλευτών μεταφέρεται η νέα γνώση που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης. Ο αριθμός των συνέδρων είναι μεγάλος και προσπαθούμε να μοιραστούμε ό,τι πιο καινούριο υπάρχει στην επιστήμη της νοσηλευτικής. Οι εγγεγραμμένοι στο φετινό συνέδριο αγγίζουν τους 2.000 – 2.500 οι οποίοι βέβαια μοιράζονται σε τέσσερις αίθουσες, αφού έχουμε πληθώρα θεματικών ενοτήτων με διαφορετικά αντικείμενα».

Αναφορικά με τις δυσκολίες του επαγγέλματος η κ. Μήτσιου, είπε πως «σίγουρα η νοσηλευτική είναι μία επιστήμη που αναγκάζει αυτόν που την ασκεί να εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω άλλωστε και της φύσης της δουλειάς. Είμαστε νοσηλευτές που σημαίνει ότι φροντίζουμε τον άνθρωπο που νιώθει πόνο. Άρα εξασκούμε ένα δύσκολο επάγγελμα που λόγω της οικονομικής κρίσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Εντέλει η νοσηλευτική είναι επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία. Σχετικά με την εργασιακή απορρόφηση οι προσλήψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ έχουν μειωθεί λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής».

Η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας του «Αχιλλοπούλειου» και πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του 39ου Πανελλήνιου Συνεδρίου κ. Δήμητρα Γελαγώτα τόνισε πως «στις εποχές που ζούμε είναι αναγκαία η μάθηση των νοσηλευτών παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζουν. Τα κυριότερα προβλήματα των νοσηλευτών, είναι η έλλειψη προσωπικού, οι χαμηλοί μισθοί. Αναφορικά με τις κυριότερες ασθένειες που εμφανίζουν οι νοσηλευτές, αυτές είναι η οσφυαλγία, η ισχιαλγία».

Κόστος από το κάπνισμα

Η κεντρική ομιλία στη χθεσινή έναρξη των εργασιών έγινε από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη που αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις από το κάπνισμα.

«Προσπάθησα να κάνω οικονομική ανάλυση ενός κοινωνικού φαινομένου κάνοντας μια σύγκριση του τι κερδίζει η ελληνική οικονομία από το κάπνισμα, όπως φόροι, εξαγωγές, καλλιέργεια, απασχόληση, και τι χάνει από τη νοσηλεία, τις εισαγωγές, την επίπτωση στην υγεία. Δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο στη βιβλιογραφία, ενώ ζήτησα τη βοήθεια ειδικών. Από την έρευνα αποδεικνύεται πως το κάπνισμα δεν συμφέρει και για οικονομικούς λόγους, αφού ετησίως υπάρχει μια απώλεια πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελικά το κάπνισμα τείνει να θεωρείται περισσότερο ως νόσος παρά ως συνήθεια».

Ειδικότερα ο κ. Ζουμπουλάκης είπε πως οι καπνιστές στην Ελλάδα ανέρχονται στα 3.700.000 άτομα, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό κόστος αγοράς τσιγάρων το χρόνο να είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη το κόστος του κράτους για τις ιατρικές υπηρεσίες στους καπνιστές υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Δεν έχει υπολογιστεί το έμμεσο κόστος, όπως απουσία από την εργασία, κακή απόδοση, πρόωρη απώλεια εργαζομένων, το διάλειμμα από την εργασία που κάνουν οι καπνιστές για να καπνίσουν. Τα έσοδα του κράτους είναι 800 εκατομμύρια ευρώ από τους φόρους και 118 εκατομμύρια από το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων.

Η συμβολή της Εκκλησίας

Στην τελετή έναρξης του 39ου Πανελληνίου Νοσηλευτικού Συνεδρίου μίλησε και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με θέμα: «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Υγεία».

Ο Μητροπολίτης εξήρε το λειτούργημα του νοσηλευτού, το οποίο, όπως είπε, «επιστρατεύει τα πιο λεπτά αισθήματα της ανθρώπινης ψυχής, τη συμπόνια, τη θυσία, την αυτοπροσφορά» και τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν περιορίζει τα ενδιαφέροντά της μόνο στην ψυχή του ανθρώπου, αλλά τα επεκτείνει και στο σώμα του, το οποίο και αξιοκρατικά τιμά ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης».

Στη συνέχεια παρέθεσε «έξι σημεία θεσμικών πνευματικών πρακτικών της Εκκλησίας, που προσφέρουν υπηρεσίες στη διατήρηση της υγείας της ψυχής αλλά και του σώματος, που συνιστούν, τρόπον τινά, μια μορφή προληπτικής Ιατρικής». Αυτά είναι: 1) Η θρησκευτική πίστη, 2) η ειρήνη της καρδιάς, 3) η εγκράτεια και η ηθική ζωή, 4) η νηστεία, 5) η άσκηση, 6) η μέριμνα για τη διατήρηση του σώματος σε καλή κατάσταση.

 

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το