Photo Gallery, Τοπικά

Έχασε το μάτι του 38χρονος εργάτης

Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος στην επιχείρηση «ΣΗΛΜΑΝ Α.Ε.» αναμένεται να γνωστοποιηθούν, κατά την επίσημη έκδοση του πορίσματος που θα συντάξει η Επιθεώρηση Εργασίας

 

 

Στη μη σωστή αντικατάσταση φθαρμένου ελαστικού σωλήνα σε αεροσυμπιεστή (κομπρεσέρ) αποδείχθηκε, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Βόλου, πως οφείλεται ο σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στην επιχείρηση «ΣΗΛΜΑΝ Α.Ε.» την περασμένη Πέμπτη, που είχε ως αποτέλεσμα ο άτυχος εργαζόμενος να χάσει το μάτι του.

«Όπως διαπιστώθηκε», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚΒ, «από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο του ΕΚΒ (αποτελούμενο από το γεν. γραμματέα και τον ταμία, κ.κ. Δημ. Βασιλείου και Κων. Κωνσταντίνου, αντίστοιχα) και επιθεωρητές Εργασίας, η ασφάλεια της επαναλειτουργίας του εν λόγω μηχανήματος δεν διασφαλίστηκε, καθώς αντί για την τοποθέτηση βαρέως τύπου ρακόρ στον καινούργιο λαστιχένιο σωλήνα (όπως θα έπρεπε) τοποθετήθηκε απλό κολλάρο.

Αποτέλεσμα ήταν, ο λαστιχένιος σωλήνας να διαρραγεί, μόλις το μηχάνημα (παραγωγής υψηλής πίεσης αέρα) τέθηκε σε λειτουργία και να εκτιναχθεί, χτυπώντας τον άτυχο εργαζόμενο στο μάτι.

Ο τελευταίος, με ενέργειες της εταιρείας, διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Αθήνας, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν, δυστυχώς, για απώλεια του οφθαλμού του.

Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος αναμένεται να γνωστοποιηθούν, κατά την επίσημη έκδοση του πορίσματος που θα συντάξει η Επιθεώρηση Εργασίας.

Από τον έλεγχο στη «ΣΗΛΜΑΝ Α.Ε.» προέκυψαν και άλλες διαπιστώσεις, που καταχωρίστηκαν στο «Βιβλίο» του ΣΕΠΕ».

«Συγκεκριμένα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΒ, «διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν απασχολεί, όπως θα έπρεπε, εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά στη θέση τους, απλούς εργατοτεχνίτες, κατά παράβαση της οικείας Νομοθεσίας, όπως επισημάνθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΕΚΒ.»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος 38χρονος εργάτης, είχε προσληφθεί σχετικά πρόσφατα από τη νέα εταιρεία, καθώς είχε μείνει άνεργος από την ΚΟΝΤΙ, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα, όταν σημειώθηκε το ατύχημα, διακομίστηκε στην Αθήνα με ΙΧ συναδέλφου του και χωρίς ιατρική υποστήριξη.

Επίσης παραμένει αναπάντητο γιατί το ατύχημα δεν δηλώθηκε την Πέμπτη ή έστω την επομένη και η Επιθεώρηση Εργασίας μετέβη στον τόπο του ατυχήματος μόλις χθες.

Εξάλλου, προχθές το πρωί, μεικτό κλιμάκιο, συγκροτούμενο από τον πρόεδρο και το γεν. γραμματέα του Ε.Κ. Βόλου, κ.κ. Θαν. Παπαδημόπουλο και Δημ. Βασιλείου, αντίστοιχα, και επιθεωρητές Εργασίας, επισκέφθηκαν στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου βιοτεχνία παρασκευής τροφίμων, στους 20 εργαζόμενους της οποίας καθυστερεί η καταβολή δεδουλευμένων αρκετών μηνών.

Η παρέμβαση υπήρξε αποτελεσματική, καθώς ενώπιον των εκπροσώπων των εργαζόμενων και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο επιχειρηματίας αναγνώρισε τις οφειλές του, τις οποίες και απέδωσε σε «παροδική έλλειψη ρευστότητας», δεσμευθείς εγγράφως να αποπληρώσει τα οφειλόμενα, με κοινώς αποδεκτή χρονική και οικονομική φόρμουλα

Η διοίκηση του Ε.Κ. Βόλου, επισημαίνει για άλλη μία φορά ότι είναι αποφασισμένη για την πάταξη κάθε εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς και τη διαφύλαξη των προβλεπόμενων από την εργατική Νομοθεσία όρων Υγιεινής και Ασφάλειας, ιδίως στη σημερινή οικονομική και πολιτική «αναμπουμπούλα».

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση όλων των εργαζόμενων, να αντιδρούν και να καταγγέλλουν κάθε αυθαιρεσία, στα αρμόδια Συλλογικά Συνδικαλιστικά και Εποπτικά Όργανα για τις περαιτέρω ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 αναγγέλθηκαν 5.203 ατυχήματα στις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ, έναντι 5.721 το 2010 και 6.381 το 2009.

Όσον αφορά στα θανατηφόρα ατυχήματα, αναγγέλθηκαν, με εξαίρεση των οφειλομένων σε παθολογικά αίτια (παθολογικά), 39 το 2011 έναντι 63 το 2010 και 84 το 2009.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων (18,6%) αφορούσε στον κλάδο του λιανικού εμπορίου εκτός οχημάτων και μοτοσικλετών και ακολουθούν ο κλάδος των

κατασκευών με ποσοστό 7,1% και ο κλάδος βιομηχανίας τροφίμων με ποσοστό 5,4%. Από τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων που δημοσιεύει κατ’ έτος το Ι.Κ.Α., προκύπτει συνεχής πτωτική πορεία τόσο στο συνολικό αριθμό ατυχημάτων, όσο και στη συχνότητα ατυχημάτων ανά 1000 ασφαλισμένους του.

Αντ. Φωκίδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το