Photo Gallery, Πολιτική

Ομπάμα: Κοινές αξίες ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα

Είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με Γ. Παπανδρέου


Τους δεσμούς που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας σε ειδική τελετή που φιλοξένησε ο Λευκός Οίκος με την ευκαιρία του εορτασμού της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες και τα ιδεώδη που ενώνουν τους δυο λαούς και τόνισε ότι οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν θαυμαστές της ελληνικής φιλοσοφίας και Ιστορίας.
Σημείωσε, επίσης, πως όταν ήρθε η ώρα της ελληνικής επανάστασης, οι εξεγερμένοι Έλληνες άντλησαν δύναμη από την υποστήριξη της Αμερικής.
Στη συνέχεια εξήρε τον ηγετικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας, και επισήμανε τη συνεχιζόμενη στενή σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα που, όπως είπε, συνεργάζονται όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για την ελευθερία άλλων λαών και ανέφερε τις περιπτώσεις του Αφγανιστάν, αλλά και τώρα της Λιβύης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τον ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και υπογράμμισε τη συμβολή των ελληνικής καταγωγής μελών του Κογκρέσου.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, όπως και η ιστορική φυσιογνωμία του Ελληνισμού της Αμερικής και πρώην γερουσιαστής, Πολ Σαρμπάνης. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.
«Η χώρα μας θα τα καταφέρει» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στη δεξίωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που δόθηκε στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).  «Σε μία εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, πρέπει να πορευτούμε με ενότητα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αισιοδοξία», τόνισε ο κ. Παπουτσής, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εμπνευσθούμε από τα «αιώνια ιδανικά» και τις «αξίες του έθνους μας».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική μας επέτειο, με αποκορύφωμα την αυριανή παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, επισήμανε την ανάγκη για συνεργασία και εθνική ομοψυχία, με σκοπό να οικοδομήσουμε τα «θεμέλια του μέλλοντος» για την Ελλάδα. Απευθυνόμενος προς τους ομογενείς, αναφέρθηκε στο δικό τους αγώνα για να κρατήσουν την ελληνική γλώσσα και κληρονομιά, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας.

Τηλεφώνησε στο

Γ. Παπανδρέου

Στη συνομιλία που είχαν χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.  «Ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Παπανδρέου για να τον συγχαρεί, όπως και τον ελληνικό λαό, με την ευκαιρία της 190ής επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος.
«Οι δυο ηγέτες», συνεχίζει, «συζήτησαν τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και την υποστήριξή τους προς το λιβυκό λαό. Ο πρόεδρος σημείωσε την αλληλεγγύη της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίζει η Συμμαχία στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1973. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Παπανδρέου για τη σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή του ψηφίσματος».
«Ο πρόεδρος», συμπληρώνει, «αναγνώρισε επίσης την ηγεσία του πρωθυπουργού στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Παπανδρέου συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά, καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το